NIEUWSDirac

Dirac komt met Dirac Live Bass Control voor geselecteerde AV-receivers en AV-processors van Denon en Marantz

Dirac Live Bass Control is een software-oplossing van het Zweedse Dirac die deel uitmaakt van de Dirac Live-familie van bekroonde softwareoplossingen voor akoestiek in de ruimte en biedt ongekende controle over lage frequenties voor thuisbioscoopopstellingen met één of meerdere subwoofers. Dirac heeft aangekondigd dat Dirac Live Bass Control beschikbaar komt voor een aantal AV-receivers en AV-processors van Denon en Marantz. Dit biedt luisteraars consistente, nauwkeurige basprestaties in verschillende prijsklassen.

In totaal zeven bestaande of toekomstige apparaten in het midden- en hogere segment van de portfolio’s van Denon en Marantz zijn geschikt voor Dirac Live Bass Control. Via een over-the-air update van de software kunnen klanten een licentie kopen om Dirac Live Bass Control op hun geselecteerde apparaat te activeren.

Dirac Live Bass Control wordt aangestuurd door kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Het optimaliseert de subwoofers en luidsprekers van een systeem op intelligente wijze voor een constant optimale weergave van lage tonen, ongeacht de locatie van de luisteraar of de indeling van het vertrek. De software verzamelt meet- en locatiegegevens van elke subwoofer om te bepalen hoe de lage tonen van een systeem over de ruimte worden verspreid. Als volgende stap spoort de software hiaten in de geluidsgolven op en worden de lage tonen gelijkmatig over het luistergebied verdeeld.

Sinds maart 2023 is Dirac Live Room Correction beschikbaar op verschillende apparaten van Denon en Marantz. De integratie van Dirac Live Bass Control is een vervolgstap hierop. Rikard Hellerfelt, VP of Consumer & E-commerce bij Dirac, zegt dat deze uitbreiding aantoont hoe belangrijk Dirac het vindt om de grenzen van de geluidsweergave voor home-theatertoepassingen te blijven verleggen.

“De integratie van Dirac Live Room Correction in apparaten van Denon en Marantz was een belangrijke stap voorwaarts in zowel het verdiepen van de marktpenetratie van Dirac als het verbeteren van de productprestaties voor de grote en trouwe klantenkringen van de twee merken,” aldus Hellerfelt. “We gaan nu nog een stap verder door hoogwaardige weergave van lage tonen mogelijk te maken voor iedereen, van professionele integrators en geluidsfanaten tot de brede consumentenmarkt. Dit is een belangrijk moment voor onze teams en de branche als geheel.”

Dirac Live Bass Control stemt de timing tussen alle luidsprekers af en past de fase bij lage frequenties aan. Dit optimaliseert de weergave van lage tonen voor alle zitposities, zorgt ervoor dat het volledige geluidsspectrum nauwkeurig wordt weergegeven en maakt het mogelijk de subwoofers overal in de ruimte te plaatsen (dus op een plek waar ze het mooist passen) zonder concessies te hoeven doen aan de geluidsprestaties.

Dirac Live Bass Control levert een soepele en gelijkmatig verdeelde bas (wat met handmatige afstemming bijna onmogelijk zou zijn) en combineert dit met belangrijke voordelen zoals een meer vloeiende overgang van lage frequenties bij het cross-overpunt tussen subwoofers en luidsprekers; consistente basrespons in het hele luistergebied; lagetonenbeheer bij meerdere subwoofers en flexibele plaatsing van subwoofers.

Dirac Live Bass Control maakt deel uit van de Dirac Live-familie geluidsverwerkingssoftware, waarvan ook Dirac Live Room Correction en Dirac Live Active Room Treatment deel uitmaken. Elke oplossing vult de andere oplossingen aan om de geluidsprestaties in elke luisterruimte sterk te verbeteren.

Bij Denon zijn onder andere de Denon AVR/AVC-A1H, AVR/AVC-X3800H, Denon AVR/AVC-X4800H en Denon AVR/AVC-X6800H Dirac Ready.

Dirac Ready bij Marantz zijn onder andere de Marantz AV 10, Marantz CINEMA 40 en Marantz CINEMA 50.


EDITORS' CHOICE