Listening Matters verhuist naar historische locatie in Hilversum: 'jongensdroom'

Rob Nijman | 07 december 2023

Er zijn weinig adressen in de Benelux met zoveel hifi-historie als Borneolaan nummertje 25 in Hilversum. Misschien wel geen. Dat weten ze bij Listening Matters als geen ander. Toen het vermaarde Rhapsody liet weten de beroemde luistervilla op dat adres te gaan verlaten om een nieuw onderkomen in Brabant te betrekken, hoefde het team van Listening Matters dan ook niet lang na te denken. Érgens in het begin van nieuwe jaar, de exacte datum zal nog moeten volgen, vind je Listening Matters daarom niet langer in Den Haag, maar in Hilversum. Aan de Borneolaan 25, dus – where hifi comes home.

We gingen daarom in gesprek met bedrijfsleider Marc Bosman voor de eerste details. “Onze verhuis is voor jullie vast geen nieuws meer, maar het leek ons mooi om alvast een eerste inzicht te kunnen geven. Het begint namelijk echt al ergens op te lijken! Daar willen we graag op HIFI.NL even bij stilstaan met een stuk dat we gaandeweg aan kunnen vullen, en wellicht op kunnen volgen met een HiVisit als we op het nieuwe adres echt klaar zijn.” Voor nu is er nog genoeg werk voor de komende maanden, dus een officiële opening – laat staan het feestje eromheen – staat nog niet in de agenda, maar: “Sowieso kunnen onze klanten tot eind februari gewoon nog aan de Anna Paulownastraat in Den Haag terecht.”

Listening Matters

Een begrip in Den Haag: Listening Matters. De speciaalzaak heeft een rijke historie, die zich anno nu het beste laat samenvatten aan de hand van thema’s als persoonlijk advies, tuning van audiosystemen én akoestiek, en een goed gewogen pakket aan fraaie merken. Boven alles geldt daarbij uiteraard: gedreven door muziek. Met betrekking tot dat assortiment legt Marc uit dat er in de wereld van audio en video heel wat fabrikanten zijn die mooie producten leveren, maar dat er niét zo heel veel zijn die voldoen aan de relatief hoge eisen die Listening Matters stelt. “We zijn al decennia actief met het uitdragen van muziekbeleving, dus in ons portfolio is heel bewust de keuze gemaakt voor de merken die we voeren.” Denk daarbij aan klinkende namen Dan D’Agostino, Grimm, Hegel, KEF, Linn, Luxman, Siltech, Wilson Audio en Zanden – om er alfabetisch wat te noemen.

De huidige zaak in Den Haag

Persoonlijk advies is van uitermate groot belang voor het samenstellen van een hifi-systeem, zeker als dat een "set voor het leven" betreft. Listening Matters beperkt zich dan ook niet tot advies op de winkelvloer, maar gaat mee naar huis voor een oplossing op maat. Niet alleen om gezamenlijk de juiste combinatie van componenten te vinden, maar ook omdat een optimale prestatie van iedere set sterk afhankelijk is van diverse randvoorwaarden, niet in de minste plaats de akoestiek. Daarom werkt Listening Matters samen met diverse specialisten, waaronder een akoestisch ingenieur, elektriciens, timmermannen, een architectenbureau en een designer.

History Matters

De naam Marc Bosman zal ongetwijfeld bij lezers een belletje doen rinkelen. Marc is namelijk al jaren de winkelmanager bij Listening Matters in Den Haag, waar hij die speciaalzaak operationeel leidt. Vanuit zijn drie decennia aan ervaring met muziek en high-end audio adviseert hij zijn klanten over de beste oplossingen. Hij is behalve gedreven, kundig en gepassioneerd met audio bezig intern ook dé specialist op het gebied van analoge audio – specifiek de draaitafels van onder meer Linn, Luxman en Dr. Feickert.

Rijst in deze context natuurlijk de vraag: wat betekent deze nieuwe locatie voor jou? "Ja, dat is heel bijzonder”, zegt Marc. “Ik kwam daar als jongen al toen Harry begon. En toen ik zelf in de hifi terecht kwam, dertig jaar geleden bij RAF, kwamen we daar regelmatig om al het moois te beluisteren dat we dan zelf niet hadden. Het is ook echt wel een jongensdroom die uitkomt nu. Dat realiseerde ik me eigenlijk niet echt toen we het gesprek met Harry aangingen, maar dat gevoel kwam achteraf wel degelijk."

"Harry zelf was ondersteunend, die belde de volgende dag alweer om aan te geven dat het goed voelde. Het klikte gewoon, aan het einde van het gesprek waren we er eigenlijk al uit." Waren jullie op zoek naar een nieuw onderkomen? “Nee, het was eerder een samenloop van omstandigheden. Wel liep ons huurcontract in Den Haag af, maar eigenlijk hadden we al besloten om dat te verlengen. Vervolgens kwam Harry met zijn plannen en hoefden we daar dus niet lang over na te denken."

Op moment van publiceren wordt er vooral nog veel ge- en verbouwd aan de Borneolaan, dus van een concrete verhuis is nu nog geen sprake. “Er wordt hard gewerkt en het team ter plaatse is lekker bezig, maar daar gaan nog wel wat maanden inzitten. Een deel van het pand heeft nu niet eens vloeren.” Daarnaast komt er nieuwe verwarming en is ook de voorgevel aangepakt – waar je niet langer het wit/geel van Rhapsody terugziet, maar een nieuw diepblauw. “En dan moeten wij aansluitend natuurlijk zelf nog aan de slag, met eerst de verhuis vanuit Den Haag en dan het opnieuw inrichten en alles opstellen zoals wij dat voor ogen zien. Echt operationeel zijn we vermoedelijk in maart, dus voor de feestelijke opening moeten we ook op voorjaar 2024 rekenen.”

Zoals gezegd ben je nog tot eind februari welkom op het huidige adres, maar ook daarna blijft muziek en hifi de kern van het bestemmingsplan aan de Anna Paulownastraat. Er komt – primeurtje – na Listening Matters een nieuwe zaak in dat pand, waar we je later uiteraard óók meer over zullen vertellen. “Een klant van ons heeft het overgenomen en heeft hele mooie plannen voor de toekomst van nummer 58.”

Terug naar de Borneolaan dan, met een laatste foto van de entree hier rechts. Het pand, dat tot voor kort behalve audiospeciaalzaak ook onderdak bood aan Spirit Connection én als woonhuis diende, zal nu volledig in het teken komen te staan van de betere audio- en video-oplossingen. “Het wordt groter dan je het nu kent, want we hebben er beneden een muur tussenuit gehaald – zoals op de foto te zien – om de entree ruimer te maken, en de eerste verdieping wordt nu óók gevuld met mooie merken. Die experience ruimte boven zullen we deels benutten voor beeld en multiroom, de verdieping dáárboven is voor de toekomst.”

"De grote luisterruimte wordt voor de echte snoepjes, dat kun je je wel voorstellen. Denk aan onze Alexia V van Wilson, bijvoorbeeld." Op vlak van aansturing kun je daar genoeg omheen verzinnen. Dan D’Agostino, Luxman, Linn, Grimm – en ga zo maar door. Het geeft alvast een idee van het soort high-end opstellingen dat vanaf voorjaar 2024 opnieuw aan de Borneolaan te vinden is. Goed nieuws voor de hifi-liefhebber in de Lage Landen!

Wordt vervolgd!


EDITORS' CHOICE