NIEUWSAudiovector

Audiovector lanceert QR Special Edition

Sinan Kökbugur | 01 december 2023 | Fotografie Fabrikant | Audiovector | Importeur: Top HiFi

De Deense luidsprekerfabrikant Audiovector heeft zijn QR-productlijn herzien en opnieuw uitgebracht als QR Special Edition. De ontwerpers beloven met de leden van de QR Special Edition een nog opener, dynamischer, gedetailleerder en muzikaler optreden in de luisterruimte.

Audiovector QR Special Edition

De leden van de nieuwe QR Special Edition-luidsprekers van Audiovector zijn de opvolgers van de leden van de QR-productlijn die in 2018 op de markt kwam. De fabrikant heeft technische verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn er o.a. zelf ontworpen condensatoren, verbeterde warmteafvoer en een geoptimaliseerde basreflex. Audiovector heeft naar eigen zeggen de onderkant van zijn portfolio in belangrijke mate opgewaardeerd.

Uiteraard zijn de luidsprekers van de QR Special Edition voorzien van de in eigen huis ontwikkelde drivers van Audiovector. Drivers en cross-overs worden min of meer synchroon ontwikkeld en met elkaar getest voor een optimale samenwerking. De drivers bestaan uit grote, krachtige magneten, stijve turbulentie-onderdrukkende manden en sandwichmembranen vervaardigd uit twee laagjes aluminium met daartussen een licht schuimende lijm.

De weergave van hoge tonen komt voor rekening van een Air Motion Transformer (AMT). De AMT van Audiovector heeft een lichtgewicht precisie-mylar-membraan en een zogenoemd sibilance-reducerend verguld rooster dat volgens de fabrikant ook de spreiding en integratie met de middentoner verbetert. De AMT van Audiovector’s nieuwe zeer gespecialiseerde dubbele cryogene polypropyleen tin flash kopercondensatoren in de cross-over, die volgens het bedrijf de AMT “de beste omstandigheden bieden om nog zoeter, gedetailleerder en opener te klinken”.

Ook de weergave van lage tonen is onder de loep genomen. De interne demping van de Q-poort van de QR Special Edition is hoger dan bij conventionele poorten, hetgeen resulteert in preciezere, diepe en gedetailleerde basprestaties. Audiovector heeft ook de basreflex systemen opnieuw uitgelijnd om meer punch te leveren zonder de precisie op de SE-lijn te verliezen.

Dankzij cryogeen behandelde condensatoren en componenten met hoge precisie (afwijkingen kleiner dan 0,8%), gecombineerd met fabriekseigen drivers, kan een minimaal aantal componenten worden gebruikt om een zeer nauwkeurig lineair fase-afrolprofiel op alle drivers te bereiken. Het bedrijf voegt eraan toe dat de cryogeen behandelde interne bedrading de dynamiek en detaillering verbetert.

De behuizingen zijn gemaakt van HDF dat in ruimte mate is verstevigd om de perfecte combinatie van hoge sterkte en lage resonantie te leveren. Bovendien verbetert het strategisch geplaatste NanoPore-dempingsmateriaal, ooit gereserveerd voor de high-end modellen van Audiovector, de openheid van het middenbereik. De nieuwe modellen zijn allemaal voorzien van subtiele, elegante en toch zeer herkenbare goudkoperen badges op de voorpanelen en stoffen grills. Ten slotte zorgen roestvrijstalen high-end spikes met kartelmoeren voor een moeiteloze micro-aanpassing voor het geval de vloer niet helemaal recht zou zijn.

Prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE