NIEUWSFiio

FiiO Q15: draagbare DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Het Chinese audiobedrijf FiiO heeft de Q15 aangekondigd, de nieuwe vlaggenschip draagbare DA-converter en hoofdtelefoonversterker. De FiiO Q15 zal te groot zijn voor de meeste broekzakken, maar het is nog steeds een draagbaar apparaat met moderne techniek en functies aan boord.

FiiO Q15: hoofdtelefoonversterker met een hoog vermogen van 1.600 mWatt.

De FiiO Q15 biedt ondersteuning voor het afspelen van PCM-signaal tot een resolutie van maximaal 32-bit/768 kHz, MQA en native DSD512. Het hart van de DA-converter is AKM's nieuwste DAC-combinatie, de AK4191EQ+AK4499EX. Deze DAC-combinatie bevat de nieuw ontwikkelde 'DWA (Data Weighted Averaging) Routing Technology' die ruis onderdrukt die wordt veroorzaakt door factoren in het productieproces.

FiiO Q15: bureaubladmodus en telefoonmodus

Hoewel de Q15 een draagbaar apparaat is, kan de Q15 ook heel goed gebruikt worden op en bureau als gezelschap van een computer. Met een schakelbare desktopmodus en een speciale USB-C-voedingsaansluiting zal de Q15, wanneer hij extern wordt gevoed, de interne batterij volledig omzeilen, waardoor een desktopachtige ervaring wordt gegarandeerd, zelfs onderweg als hij bijvoorbeeld aan een laptop zou hangen. Wanneer de Desktop Mode wordt gekozen, met behulp van een gebalanceerde output, kan de Q15 een uitgangsvermogen van 1.600 mWatt leveren.

De Q15 is voorzien van een 1,3-inch full-colour IPS-display, waarop de modus, de bemonsteringssnelheid, het volumeniveau, de batterijstatus, de versterking, enz. worden weergegeven. Met de bedieningsknop heeft de gebruiker snel toegang tot een aantal functies, waaronder: het volume aanpassen, schakelen tussen ingangen en menu-instellingen. De Q15 beschikt ook over een 'Phone Mode'-schakelaar die ervoor zorgt dat wanneer hij via USB-C is aangesloten op een smartphone, zoals de iPhone 15, stroom wordt gehaald uit de interne Q15-batterij, in plaats van uit de telefoon.

FiiO Q15: aansluitingen

Ondanks dat het een draagbaar apparaat is, biedt de Q15 Bluetooth-connectiviteit, een coaxiale cinch-aansluiting en een USB-C aansluiting. De Q15 is dus geschikt voor gebruik met een tablet of smartphone maar kan net zo makkelijk gebruikt worden voor een digitale audiospeler (DAP), CD-spelers, streamer of gameconsoles. Bij gebruik van de USB-verbinding ondersteunt de Q15 audiobestanden tot 32-bit/768 kHz (PCM) en DSD512. Bij gebruik van coaxiaal ondersteunt de Q15 tot 24-bit/192kHz (PCM) en DSD64. Bij gebruik van de Bluetooth-ontvangstmodus ondersteunt de Q15 een breed scala aan codecs, waaronder aptX, aptX LL, aptX Adaptive, aptX HD en LDAC.

FiiO Q15: hoofdtelefoonversterker

De Q15 is voorzien van een XMOS 16-core XU316 en Qualcomm QCC5125 Bluetooth-chip, die USB DAC, Bluetooth en coaxiale decodering in één combineert. Bovendien bevat het audiocircuit met vijf niveaus, een ontwerp met variabele versterking en variabele spanning met afzonderlijke laagspannings-low-gain- en hoogspannings-high-gain-modi, waardoor een makkelijke aansturing wordt beloofd van zowel in-ear monitors (IEM's) als full-size hoofdtelefoons. De digitale en analoge delen van de interne audiocircuits van de Q15 zijn gescheiden en afgeschermd, waardoor overspraak tot een minimum wordt beperkt.

FiiO Q15: toonregeling en personalisering

Met de Q15 kunnen eindgebruikers hun luisterervaring personaliseren, dankzij de tienbands Global PEQ (Parametric Equalizer). Met zeven EQ-presets, samen met drie aanpasbare PEQ-presets, kan de PEQ zowel in de USB DAC- als in Bluetooth-modus worden gebruikt. Via een intuïtieve interface kunnen frequenties, versterkingsniveaus en bandbreedte nauwkeurig worden afgestemd.

We hebben nog geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen.

FiiO Q15: technische specificaties 

 • DAC: combinatie AKM AK4191EQ + AK4499EX
 • USB-chipset: XMOS 16-core XU316
 • Bluetooth-chipset: Qualcomm QCC5125
 • Max. samplingfrequentie (USB DAC): tot PCM 32-bit/768 kHzt / Native DSD512
 • Max.samplingfrequentie (coaxiaal): tot PCM 24-bit/192 kHz / DoP DSD64
 • MQA-ondersteuning
 • S/R-verhouding: ≥ 123 db (A-gewogen)
 • THD+N: <0,0004% (LO/1kHz/10 kOhm)
 • Bluetooth-codec-ondersteuning (ontvangen): SBC / AAC / aptX / aptX LL / aptX Adaptive/ aptX HD / LDAC
 • Scherm: 1,30-inch TFT, 240 x 240 pixels
 • Hoofdtelefoonuitgang: 1 x 3,5 mm jackplug ongebalanceerd 1 x 4,4 mm gebalanceerd
 • Lijnuitgang: 1 x 3,5 mm single-ended (gedeelde PO) 1 x 4,4 mm gebalanceerd (gedeelde PO)
 • Lijningang: 1 x coaxiaal (RCA)
 • USB-aansluiting: 1 x Type-C USB2.0 (opladen/gegevensoverdracht) 1 x Type-C USB2.0 (opladen)
 • Kleuropties: zwart / titaniumgrijs
 • Afmetingen (H x B x D): 143,5 x 71,75 x 21,75 millimeter
 • Gewicht: 305 gram

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE