NIEUWSDALI

DALI IO-12: draadloze hoofdtelefoon met unieke eigen technologie en ANC

Sinan Kökbugur | 03 november 2023 | Fotografie Fabrikant | DALI

De Deense luidsprekerbouwer DALI heeft op de afgelopen High End audiobeurs die voor de afgelopen zomervakantie heeft plaatsgevonden in de Duitse stad München zijn eerste draadloze hoofdtelefoon gepresenteerd. De nieuwe IO-12 is inmiddels in productie genomen. De IO-12 onderscheidt zich van zijn concurrenten door de toepassing van unieke technologie.

DALI IO-12

Met een prijskaartje van net geen 1.000 euro speelt de draadloze over-ear IO-12 mee aan de bovenkant van de markt. Vrijwel alle techniek aan boord van de IO-12 is afkomstig van DALI zelf en de IO-12 belooft dan ook een unieke positie op de markt van hoofdtelefoons en een unieke geluidskwaliteit.

Zo heeft de IO-12 geen conventionele magneten aan boord maar DALI’s eigen Soft Magnetic Compound (SMC). Bij het gebruik van conventionele magneten in een driverontwerp is het niet ongebruikelijk om een fenomeen te ervaren dat bekend staat als hysteresis. Dit introduceert een onbedoelde weerstand tegen de spreekspoel, hetgeen kan leiden tot ongewenste vervorming van het audiosignaal. De SMC-technologie van DALI, gecombineerd met de kenmerkende conussen van papiervezel, vermindert de hysteresis aanzienlijk, waardoor de ongelijke harmonische vervorming drastisch wordt verminderd. DALI zegt: “door SMC toe te passen in de drivers van de IO-12 hebben we in wezen elektrostatische niveaus van helderheid bij de weergave van middentonen bereikt.” En dat is precies waar het menselijk gehoor het meest gevoelig is. De drivers hebben een diameter van vijftig millimeter. Dat is groter dan de veertig millimeter die bij veel concurrenten gangbaar is.

De IO-12 -is voorzien van Active Noise Cancelling (ANC) met ondersteuning van AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, maar wie liever met een kabel luistert kan dat doen met een USB-kabel of een analoge 3,5 millimeter jackplugkabel. Deze laatste kan ook van pas komen als de accu van de IO-12 leeg zou zijn. Overigens, met een opgegeven speelduur van circa 35 uur is de kans op een lege accu niet zo heel groot. Bij gebruik van de meegeleverde USB-C-kabel kan, afhankelijk van bron en apparaat, audio worden beluisterd met maximaal 24-bit/96 kHz Hi-Res kwaliteit.

  

Dankzij een eenvoudige, app-vrije bediening kunnen gebruikers nummers overslaan, het volume aanpassen en meer met behulp van de geïntegreerde knoppen van de IO-12. En dankzij de hoogwaardige geïntegreerde microfoons is de drager duidelijk verstaanbaar wanneer handsfree wordt getelefoneerd of een geschikt apparaat met de stem wordt bediend.

De DALI IO-12's bieden twee geluidsprofielen voor het luisteren naar muziek. Luister je liever naar je muziek zoals de artiest het bedoeld heeft, of ben je misschien op zoek naar een krachtiger laagweergave? Met de op maat gemaakte 'Hi-Fi'- en 'Bass'-geluidsmodi van de IO-12 kan de drager zelf kiezen.

De IO-12 heeft een opvouwbaar ontwerp met een hoofdband van echt leer en extra grote vierkante oorkussens, die overigens verwisseld kunnen worden

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 10 Hz tot 48 kHz en de impedantie is 25 Ohm (als een kabel wordt gebruikt).

Adviesprijs DALI IO-12: 999 euro

MERK

EDITORS' CHOICE