Review Voxativ Ampeggio 2023: de terugkeer van de eerstgeborene

Edouard Hendrix | 07 november 2023

SAMENVATTING

Met de nieuwe Ampeggio 2023 herintroduceert het Duitse Voxativ hun eerste speaker uit 2010. Een succesverhaal dat anno 2023 op vraag van het publiek een vervolg krijgt.

PLUSPUNTEN

  • Bijzondere luidsprekertechnologie
  • Hoogstaande muzikale prestaties
  • Origineel design en degelijke bouwkwaliteit
  • Handmade in Berlin

MINPUNTEN

  • Prijskaartje

Bij zijn lancering in 2010 schopte de Voxativ Ampeggio speaker het meteen tot ‘Stereophile Product of the year’. Een opmerkelijke speaker met slechts één fullrange driver in een ingenieus bedachte hoornvormige behuizing van pianokwaliteit. Zes jaar na zijn lancering ruimde de Ampeggio baan voor een reeks nieuwe modellen. Maar omdat er vraag bleef naar de eerstgeborene, besliste Voxativ de Ampeggio nieuw leven in te blazen. Maar dan wel na een zorgvuldige evaluatie en optimalisatie van het oorspronkelijke ontwerp.  

Inès Vogel, oprichtster en eigenares van Voxativ Audio bouwt al 20 jaar luidsprekers, drivers en elektronica. Na een vruchtbare carrière als engineer bij Mercedes Benz, besloot ze om van haar passie voor luidsprekers en elektronica haar beroep te maken. Alles begon bij haar aan de keukentafel in Berlijn waar ze na jarenlange experimenten haar eerste wideband driver ontwikkelde. Toen pianobouwer Schimmel zich bereid toonde om voor haar speakerbehuizingen te bouwen, was het hek van de dam en liet Inès Vogel haar nieuwe merk op de wereld los. Ze is er terecht trots op dat alle producten uit het Voxativ assortiment door haar persoonlijk ontwikkeld worden.

Personaliseerbaar assortiment

Dat assortiment is ondertussen uitgegroeid tot een aantal personaliseerbare luidsprekersystemen waaronder het 9.88 System met zijn full-range PI Monitor-Module en .01 Mid-Module, aangevuld met een actieve Ripole PI Bass-Module. Personaliseerbaar in die zin dat eigenaars van een Voxaiv 9.87 System door toevoeging van de .01 Mid-Module hun set upgraden tot een 9.88 System.  

Net zoals dat het geval is met de Voxativ Hagen Monitor-Module die door combinatie met de Alberich Bass-Module evolueert tot het Alberich System. De Hagen is ook beschikbaar als vloerstaande Hagen Tower. Al dan niet te combineren met de Voxativ Absolut Box, een integrated amp met DSP, DAC, Wifi en Bluetooth aan boord. Verder zijn er ook nog de Voxativ Pi Monitor en Zeth Tower met bijpassende Pi-Bass en Z-Bass modules en een serie full-range drivers.

Daarnaast ontwikkelde Voxativ ook een aantal buizenversterkers waaronder de Ampreggio Preamp, de Ampreggio Monos, de T805 Integrated en de T211 Integrated. Voor de volledigheid vermelden we nog de Voxativ Battery Power Supplies, het Voxativ Rack en een aantal kabels. Kortom, alles wat een ware muziekliefhebber nodig heeft om een bijzonder hoogwaardig muzieksysteem samen te stellen.

Voxativ Berlin Drivers

Voxativ wordt gekenmerkt door de unieke in eigen huis, met de hand gebouwde full-range drivers en de grote verscheidenheid aan magneetsystemen zoals ferriet-, alnico-, neodymium- en veldspoelmagneten die daarbij toegepast worden. Zij vormen de basis voor alle luidsprekersystemen die door Voxativ ontworpen en gebouwd worden. De full-range drivers reproduceren een zo groot mogelijk deel van het voor het menselijk gehoor waarneembaar frequentiebereik, uiteraard binnen de beperkingen van het ontwerp. Met afmetingen van 5 of 8” kunnen de Voxativ drivers als eerder compact beschouwd worden. 

En dan: Voxativ Ampeggio 2023

De nieuwe Voxativ Ampeggio 2023 is, net zoals zijn voorganger, nog altijd een speaker met slechts één fullrange driver, ondergebracht in een ingenieus vervaardigde hoornbehuizing, afgewerkt in pianokwaliteit De Ampeggio 2023 is het resultaat van een zorgvuldige evaluatie van het oorspronkelijke ontwerp, geoptimaliseerd door gebruik te maken van alle innovaties die Voxativ de afgelopen 15 jaar ontwikkelde.

Een eerste wijziging is dat de Ampeggio 2023 leverbaar is met twee nieuwe, verfijnde en handgemaakte driveropties: de AC-1.9, een uitzonderlijke allrounder die ideaal is voor het bereiken van een uitgebalanceerd systeem voor alle muziekgenres, en de AC-4B, op maat gemaakt voor liefhebbers van hoge resolutie die al zijn uitgerust met externe ondersteuning voor lage frequenties. Beide drivers zijn beschikbaar met een papieren of houten conusconstructie.

Ten tweede zorgen subtiele wijzigingen in de geometrie van de hoornbehuizing voor een nog natuurlijker geluid dat grotendeel gevrijwaard wordt van de door hoorns veroorzaakte afwijkingen in kleuring van het geluid. Tot slot heeft het silhouet van de behuizing een elegante make-over gekregen, aangevuld met een nieuw ontworpen ondersteuningssysteem dat de stabiliteit van de speaker op de vloer verbetert.

BL Audio & Art

Om de Voxativ Ampeggio 2023 speakers te beluisteren, trekken we naar BL Audio & Art in Sluis. Pal op de grens met België. Een gloednieuwe audiospeciaalzaak annex kunstgalerie die op het moment dat we er afstappen voor een HiVisit zelfs nog officieel geopend moet worden. In de veelbelovende zaak van het echtpaar Bjorn Deschuytter en Laura Vanhoorelbeke speelt Voxativ een prominente rol. Naast de te bespreken set vind je er dan ook de Voxativ Hagen Monitor en Voxativ Absolut Box luisterklaar opgesteld.

Al bij het binnenkomen valt ons oog op het fraaie stel Voxativ Ampeggio 2023 speakers. Een andere blikvanger in de set-up is de Voxativ T2II buizenversterker. Deze geïntegreerde buizenversterker met Psvane 211-buizen in teflon-aansluitingen, AC-transformators en een motoraangedreven volumeregeling  is ondergebracht in een chassis dat gefreesd is uit een massief blok aluminium. Uiteraard handmade in Berlin. Volgens Voxativ de perfecte playmate voor een full-range single driver. Benieuwd of deze 2 x 14 W buizenversterker van ruim 45 kg de Ampeggio 2023 speakers kan doen zingen.

De Voxativ Ampeggio 2023 speakers zijn uitgerust met de superieure neodynium AC-4B drivers met papieren conusconstructie. De Voxativ T2II buizenamp wordt voorzien van muziek door een Transrotor Max platendraaier met Soulnote E-1 Phono-equalizer en een Auralic Altair streamer/DAC. De stroom komt van een AudioQuest PowerQuest, de RCA-kabel en luidsprekerkabel zijn van Voxativ zelf, de interlink is van AudioQuest en het audiomeubel van SolidSteel.

Hoge verwachtingen

Het is niet de eerste keer dat we een set met Voxativ beluisteren; we weten dat we de lat gerust hoog mogen leggen. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. Bjorn en Laura komen er bij zitten. Bjorn heeft een stapel vinyl klaar gezet, Laura de iPad in handen. Het zal een mooie mix van vinyl en streaming audio worden.

Hoewel de Voxativ Ampeggio speakers met hun 40 x 120 x 40 cm niet buitensporig van formaat zijn, hebben ze toch voldoende ruimte nodig om optimaal te presteren. Dat is hier bij BL Audio & Art geen probleem. De speakers staan netjes opgesteld, op voldoende afstand van de achterwand. Een beetje toegedraaid, zeker niet veel maar wel voldoende om een mooi stereobeeld te creëren.

De eerste song die we beluisteren zorgt meteen voor een kippenveldmoment. The Sound of Silence in de akoestische versie van Johnny Cash is een uitgelezen nummer om te illustreren op wat voor een ongeëvenaarde manier de Ampeggio speakers de muziek in de luisterruimte verspreiden. De diepe, warme stem van Cash is alom aanwezig. Met gesloten ogen lijkt het alsof de Man in Black hier in Sluis aanwezig is.

These Days van Ane Brun versterkt het gevoel van ruimtelijkheid. Mede door het roffelende slagwerk dat vanuit de speakers de luisterruimte binnenrolt. Vetrekkende vanop de achtergrond op het podium en aanzwellend om op volle kracht en met een perfecte timing tot onze luisterpositie door te dringen. De stem van Brun krijgt alle ruimte die ze nodig heeft. Dit is puur genieten.

Lees ook onze HiVisit bij BL Audio & Art

En dan pakt Bjorn uit met een bijzondere vinylschijf, Get Back (Rooftop Performance) van The Beatles. De registratie van een geïmproviseerd concert dat The Beatles op 30 januari 1969 gaven vanop het dak van hun Apple Corps hoofdkwartier in Lonen. Meteen het laatste openbare optreden van hun carrière. Hoewel deze schijf geen schoolvoorbeeld is van audiofiele opnamekwaliteit, hoe kan het ook anders, is het opmerkelijk hoe de Ampeggio’s de sfeer die tijdens dit concert heerste perfect weten weer te geven. We waren er niet bij in 1969 maar we denken wel te weten hoe het op dat dak geklonken moet hebben.

Rat Now van het Mal Waldron Trio is van een geheel andere grootorde. Met G. Tommaso op de bas, P. Pignatelli aan de drums en Mat Waldron aan de piano vallen we van het ene uiterste in het andere. Een razendsnelle start met een piano en drums op amfetamines die uitmondt in een lange bas-solo. Maar dan wel een solo waarbij we elke beroering van de snaren uiterst gedetailleerd ervaren. Ook wanneer de drums en de piano opnieuw invallen om tot een sprankelende apotheose te komen, blijft de detaillering overeind. 

Met Riders on the Storm van The Doors sluiten we het vinylmoment af. We schakelen over op streaming audio en vergelijken de klassieker van de Doors met de versie van Lisa Bassenge uit het album Canyon Songs. Deze versie klinkt veel voluptueuzer. De trompet van Till Brönner en de glasheldere stem van Bassenge vormen een harmonieus geheel dat de Ampeggio’s als dusdanig ook weergeven. Weliswaar met een uiterst strakke controle. 

En dan is het tijd om de Voxativ-set een schop onder de kont te geven. We schroeven het volume ongehoord hoog op om optimaal te genieten van The Devil and the deep blue Sea van Brendan Perry, de man achter Dead Can Dance. Het is onthutsend om vast te stellen met wat een dramatisch gemak en luchtigheid de Ampeggio’s het elektronische geweld onder controle houden. Dit zijn prestaties om duimen en vingers van af te likken.

Nu we toch op dreef zijn, waarom dan niet een stukje Rammstein met Deutschland? Loeihard zoals het hoort, er zijn toch geen buren. De drums van Christoph Schneider, de bas van Oliver Riedel en de beresterke stem van Till Lindemann beuken op ons in met een zelden geziene dynamiek. Ook het ruige gitaarwerk van Richard Zven Kruspe is uitdrukkelijk aanwezig. Dit is heftig, maar perfect verteerbaar.   

Opgezweept als we zijn, waren, doorlopen we meest gevarieerde playlists. Ons enthousiasme is dermate groot dat we de tijd uit het oog verliezen. Maar aan alle mooie liedjes komt helaas een eind. Tijd om te recapituleren. De Voxativ Ampeggio speakers geven blijk van een enorme ruimtelijke aanwezigheid. Zij laten zich op geen enkel moment uit hun lood slaan, zelfs als we onfatsoenlijk hard spelen. Het gemak waarmee deze speakers presteren, is opmerkelijk. Op het vlak van lage tonen kunnen we stellen dat de Ampeggio’s zich niet laten verleiden tot dreunende bassen. Integendeel, het laag is ruim aanwezig maar blijft strak gecontroleerd. Ook in het midden weten deze speakers hun mannetje te staan. Transparant en volop aanwezig, precies zoals het hoort. De hoge tonen laten zich op geen enkel moment verleiden tot excessen. Het schettert nooit, maar het wordt evenmin afgevlakt. De timing waarmee alles tot bij onze oren komt is correct. 

Made in Germany

Sommigen beweren dat Voxativ speakers behoorlijk duur zijn voor een luxueuze behuizing met slechts één driver. Los van het feit dat de behuizingen van Voxativ afgewerkt zijn in pure pianokwaliteit, is het de bijzondere vormgeving en constructie die in grote mate mee bepalend is voor de muzikaliteit van de speakers. De grootste troef van Voxativ is de superieure kwaliteit van de unieke full-range drivers die geen behoefte hebben aan bijkomende drivers of tweeters of andere toeters en bellen.

Voxativ op Dutch Audio Event 2023

En vergeet niet, alle Voxativ speakers worden ontwikkeld en met de hand gebouwd in Duitsland. Hun bouwkwaliteit is er op berekend om jarenlang mee te gaan. Inès Vogel gaat nooit over één nacht ijs. Het duurt jaren alvorens ze met iets nieuw uitpakt. Maar als ze het doet, is het meteen raak.

Conclusie

We hebben oprecht genoten van deze luistersessie. De Voxativ Ampeggio 2023 speakers, en bij uitbreiding de Voxativ T2II, hebben ons aangenaam verrast en een diepe indruk nagelaten. De set is een lust voor het oog, maar vooral voor het oor. Toegegeven, in deze prijsklasse vind je aardig wat gegadigden die zich graag zouden meten de Voxativ speakers. Maar hoe langer je naar de Ampeggio speakers luistert, hoe meer ze je raken en meeslepen in de muziek. Probeer het zelf ook eens, maar zeg niet dat we je niet verwittigd hebben.

Voxativ Ampeggio 2023 speakers met AC-1.9 driver: 12.900 euro
Voxativ Ampeggio 2023 speakers met AC-4B driver: 25.900 euro
Voxativ T2II buizenversterker: 21.900 euro | voxativ.berlin


EDITORS' CHOICE