NIEUWSAudioQuest

AudioQuest ThuisTest: lezers gezocht voor reviews van een set stroomkabels

We hebben in samenwerking met AudioQuest weer een mooie lezersactie: een oproep om met een pakket aan stroomkabels van de Amerikaanse gigant aan de slag te gaan, daar een mooie review van te schrijven én kans om een van de kabels uit die set te mogen houden!

*Update 1 januari: deze oproep is gesloten, deelnemers krijgen bericht!

AudioQuest stroomkabels

AudioQuest is de Amerikaanse fabrikant van hoogwaardige audio & video kabels en al jaren een begrip onder hifi liefhebbers. Zowel beginnende als gevorderde audiofielen vinden in het productaanbod de juiste kabels en accessoires om hun volledige set mee aan te sluiten. Ook in de wereld van stroomvoorziening laat AudioQuest zich gelden door de aanwezigheid van hoogwaardige netfilters en powercords, wat behalve het elimineren van ruis ook zorgt voor meer dynamiek en detail. Wil je dat zelf eens ervaren? Lees dan vooral verder!

AudioQuest lezersactie

Concreet gaat het om Monsoon uit de Wind Series, en drie kabels uit de NRG Serie: de NRG-X3, Y3 en Z3. Eerstgenoemde is een powercord uit de lijn die werd ontwikkeld om een brug te slaan tussen de instap van de NRG serie, en de toplijn van de AudioQuest Storm Series. 

Voordat we naar de details van de lezersactie gaan, willen we graag even stilstaan bij twee unieke eigenschappen van deze kabels: Zero Characteristic Impedance en Ground Noise Dissipation. 

Zero Characteristic Impedance
De eerste eigenschap die moet worden toegelicht is Zero Characteristic Impedance. Deze powercords van AudioQuest hebben namelijk géén karakteristieke impedantie.

Elke stroomkabel heeft twee belangrijke eigenschappen die bepalen hoeveel stroom er ongehinderd door de kabel kan lopen. De eerste is de gelijkstroomweerstand, die lager wordt naarmate de kabel een grotere diameter krijgt. Die hindernis is gemakkelijk te nemen door de kabel dik genoeg te maken, en dat is hij bij een netspanning van maximaal 250 Volt al snel. De tweede eigenschap is de karakteristieke impedantie, die wat lastiger uit te leggen is. De karakteristieke impedantie is namelijk amplitude-afhankelijk. Dus de hoeveelheid stroom die er doorheen moet bepaalt mede de weerstand. Om de karakteristieke impedantie uit te leggen moeten we een kabel vergelijken met een buis die gevuld is met een stroperige vloeistof. Als je daar een knikker (een elektron, zeg maar…) doorheen laat vallen bepaalt niet de diameter van de buis de snelheid, maar de stroperigheid van de vloeistof. De weerstand die de vloeistof op de knikker uitoefent is de karakteristieke impedantie.

Het is dus zaak om de vloeistof zo dun mogelijk te maken, maar omdat de karakteristieke impedantie amplitude-afhankelijk is wordt de vloeistof als het ware dikker als er meer knikkers doorheen moeten. Dus als er bij pieken in de muziek opeens grotere hoeveelheden stroom door het powercord moeten. Zero Characteristic Impedance betekent dat er helemaal geen vloeistof in de buis zit, en dat de knikkers er dus volkomen ongehinderd doorheen kunnen vallen. En dat is een zeer belangrijke eigenschap voor powercords.

Ground Noise Dissipation
Ground Noise Dissipation is een gepatenteerd proces dat is bedacht door Garth Powell, de man die bij AudioQuest verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van alle nieuwe stroomproducten. Hij paste het voor het eerst toe in zijn Niagara Power Conditioners, en nu dus in de powercords, om optimaal gebruik te kunnen maken van die Power Conditioners. Het mooie is echter dat je er tot op zekere hoogte ook van profiteert wanneer je de nieuwe powercords van AudioQuest niet op een Niagara product aansluit.

Terug naar de actie: AudioQuest stelt vier ThuisTest-pakketten van vier kabels samen. Via het formulier onderaan deze pagina kun je je opgeven als ThuisTester. Word je geselecteerd, dan krijg je een maandje de beschikking over een van deze sets om thuis mee aan de slag te gaan. Na die maand gaat de set retour, en vragen we je om je bevindingen op de tekenen. Die zullen we aansluitend opnemen in een gebundelde review op HIFI.NL.

Tot slot zal het team van AudioQuest één deelnemer selecteren die een kabel naar keuze mag houden. Die selectie vindt plaats door een lootje te trekken, dus laat het vooral geen invloed hebben op je oordeel van de kabels!

Deelnemers gezocht!

De komende vier weken staat onderstaande contactformulier open om je op te kunnen geven voor deze actie. Uit alle inzendingen zullen we in eerste week van het nieuwe jaar vier deelnemers selecteren om aansluitend gedurende een maandje met de genoemde AudioQuest testkits aan de slag te gaan. Na die periode gaan de sets terug naar AudioQuest en zullen we vanuit de redactie contact opnemen met de deelnemers voor de publicatie van de resulterende reviews op HIFI.NL. 

*Update 1 januari: deze oproep is gesloten, deelnemers krijgen bericht! 

Het stukje 'Opmerkingen' kun je naar eigen inzicht invullen, bijvoorbeeld door aan te geven in welke set je de AudioQuest Monsoon, NRG-X3, NRG-Y3 en NRG-Z3 gaat gebruiken.

De selectie doen we in samenspraak met AudioQuest, waarna het team in Roosendaal aan de slag gaat met de verzending van de reviewpakketten. Behoor je niet tot de gelukkigen, maar wil je de genoemde kabeloplossingen van AudioQuest wel graag eens aan het werk horen? Maak dan eens een afspraak met een AudioQuest-dealer!

MERK

EDITORS' CHOICE