HI-VISITCrystal Cable

HiVisit D&D Audio op DAE 2023: Siltech en Crystal Cable

Direct om de hoek bij de hoofdingang, waar ook de tijdelijke redactieruimte van HIFI.NL was ingericht, vonden we de demonstratieruimte van D&D Audio. We werden allerhartelijkst ontvangen door Hennie Dolleman, de immer goedgeluimde industrieveteraan en 'de D in D&D Audio'. Maar wie is die tweede D dan? "Dat ben ik óók", legt hij met een wat ondeugende twinkeling in zijn ogen uit. "Het is een historische knipoog naar mijn jaren bij Wagner&Wagner, oftewel W&W, waar ik eerst als verkoper en vertegenwoordiger en later als directeur en eigenaar onder andere het Duitse luidsprekermerk Magnat op de Nederlandse markt heb gezet."

De focus ligt tegenwoordig trouwens wel wat anders. D&D Audio, sinds een kleine drie jaar versterkt met Michel van den Berg, is importeur en distributeur van een uitgebalanceerd merkenpakket dat bestaat uit elektronica van Devialet en Siltech, platenspelers van Clearaudio en SME, high end draagbare audiospelers van Astell&Kern, luidsprekers van YG Acoustics (die hun introductie kregen tijdens de vorige editie van DAE), Crystal Cable en Siltech, en uiteraard ook de kabels van die merken. 

Tijdens DAE wordt gedemonstreerd met een indrukwekkend audiosysteem dat grotendeels bestaat uit componenten van Crystal Cable en Siltech. Dit systeem is getuned en opgesteld door Michel Keyner van Audiofile, een belangrijke D&D-dealer in Nederland en een gekende specialist op het gebied van kleine luidsprekers. En klein zijn ze, de Crystal Cable Minissimo Forte monitors die eerder dit jaar hun wereldwijde introductie beleefden tijdens de High End München. Vorig jaar was er trouwens ook al een conceptversie van te beluisteren tijdens DAE en dit jaar beleven ze hier hun Benelux primeur.

De luidsprekers worden aangestuurd door een set deels batterij-gevoede Siltech SAGA versterkers. Michel legt uit: “De luidsprekers zijn voorzien van een passief-actieve cross-over. Dat wil zeggen dat er naast een traditioneel passief filter ook een actieve bufferversterker in de geïntegreerde voet van de luidsprekers zit die ervoor zorgt dat de aangesloten versterker altijd een constante impedantie van 16 Ohm ziet. Het rendement bedraagt maar liefst 95dB, wat betekent dat je deze luidsprekers dus ook moeiteloos kunt aansturen met een piepkleine Single Ended 2A3 buizenversterker. Kleuring door interactie tussen de hoge uitgangsimpedantie van zo’n buizenversterker en de impedantie- en fasecurve van de luidsprekers behoort hiermee tot het verleden."

"De Minissimo Forte klinkt aan elke versterker even neutraal.” En wijzend op de Siltech Saga versterkers vervolgt hij: “De voorversterker en het spanningsdeel van de eindversterker worden vanuit een accu gevoed. Alleen het vermogensdeel van de eindversterker krijgt zijn stroom uit het stopcontact. Dat brengt aanzienlijk meer rust in de weergave, omdat je veel noise tot het allerlaatste moment weet te vermijden.”

Tijd om te luisteren. De weergave van de met kabels van Siltech en Crystal Cable aangesloten set was extreem schoon en direct, ongekleurd maar wél kleurrijk, en verrassend dynamisch, óók in de lage tonen. Het geheel klonk vele malen groter dan het ‘minissimo’ formaat deed vermoeden, en het laag dat uit het kleine woofertje kwam leek aanzienlijk dieper te gaan dan de gespecificeerde 48 Hertz op -3dB. De stem van Leonard Cohen in de track Nevermind -van het album Popular Problems uit 2014- klonk vol en overrompelend.

De articulatie was uitstekend en er was opmerkelijk veel ‘borst’ te horen in de stem. Iets dat niet altijd vanzelfsprekend is bij kleine luidsprekers. Zelfs bij de weergave van groot klassiek werk wisten de Crystal Cable Minissimo Forte’s zich bewonderenswaardig staande te houden, zonder amechtig of dunnetjes te gaan klinken. De afbeelding was voorbeeldig. Gestoken scherp maar niet ‘edgy’, en geheel los van de luidsprekers met veel diepte en een zij- én opwaartse projectie tot vér voorbij de fysieke opstelling. Diverse bezoekers zijn tijdens het event -tevergeefs- op zoek gegaan naar de verborgen subwoofer. 

D&D Audio had het ook dit jaar weer erg goed voor elkaar. Mooie merken die elkaar complementeren, aardige mensen met verstand van muziek en techniek én -vaak onderschat- van het goed opstellen van zo'n hifi-set. Er was veel om trots op te zijn. Nu alvast weer een aanrader voor DAE 2024.

Kijk voor onze volledige verslaggeving op hifi.nl/dae


EDITORS' CHOICE