HI-VISIT

HiVisit Aretai op DAE 2023

Op het Dutch Audio Event troffen we in kamer 117 Ervins Audio uit Grimbergen (BE) aan met de merken Aretai, Bladelius Audio en Yeti Acoustics. Een set die bij velen van de redactie in de smaak viel en het merk Aretai werd bestempeld als veelbelovende nieuwkomer.

Black & White

De speakers van dienst waren de Aretai Contra 100S in het zwart, met een witte akoestische lens rondom de tweeters, bevestigd op SolidSteel stands. Deze speakers zijn met name voor kleine tot middelgrote ruimtes ontworpen en het meest in het oog springende kenmerk is de tweeterbehuizing die half in de klankkast, half erop lijkt te rusten. Het heeft ook wel wat weg van een hoorn, al is het dat niet. Zie het als een soort tweeter-on-top in zijn eigen behuizing, met een akoestische lens eromheen. Aan de voor- en achterzijde is een 6 inch woofer te vinden. Door de gesloten opbouw en dubbele woofer speelt dit kleintje allesbehalve klein. De fabrikant spreekt zelf van een 2,5 weg opbouw en deze kleinste Aretai Contra speakers spelen over het indrukwekkende bereik van 32Hz tot 30kHz. En dat voor speakers van totaal 40cm hoog, 21cm breed en 25cm diep. Dat is best indrukwekkend. En afgaande op wat we hoorden speelden ze inderdaad erg laag door en klonken ze vooral ontzettend fijn. Hier willen we meer van horen!

Scandinavische powerhouse

Qua versterking werd de Ask Integrated van het Zweedse Bladelius gebruikt. Een geïntegreerde versterker van zo’n 9000 euro, prachtig afgewerkt wat ons betreft. Met een output van 220 Watt per kanaal bij 8 Ohm en het dubbele bij 4 Ohm is er alvast niks te klagen. Zowat elke speaker is hiermee in het gareel te houden. 

Optioneel is de Ask te voorzien van een phono stage (zowel MM als MC) en óók optioneel is een streamer/DAC gedeelte. De streamer kan formaten aan zoals DSD1024 en in de toekomst ook volledig MQA en kan bestanden tot 32 bit / 728kHz streamen. Daarnaast wordt Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz en Roon ondersteund. De filtering van de optionele DAC kan naargelang je eigen voorkeur worden aangepast.

De Oden, het absolute topmodel geïntegreerde versterker van Bladelius stond er overigens ook, een versterker van zo’n 14.000 euro, maar werd niet gebruikt in de demo op dat moment. In de Bladelius Ask, die overigens pas is geïntroduceerd, is heel veel techniek uit de duurdere Oden gebruikt trouwens.

Schone stroom

Naast het audiorack staat een flinke metalen kubus. Het gaat om een Yeti Acoustics stroomfilter die de stroom ontdoet van storingen. Wel zo handig in een enorm pand waar duizenden apparaten de boel verstoren.

Onderin het audiorack tot slot een Lumin streamer. Het is niet helemaal duidelijk welk type het was maar dat mag de streaming pret niet drukken. Lumin staat al jaren garant voor prachtige streamers en streaming transports.

www.aretai.com


EDITORS' CHOICE