HI-VISITLyngdorf Audio

HiVisit Hifi Corner Trading op DAE 2023: een echte show met (Peter) Lyngdorf

Of de Lyngdorf-demonstratie in kamer 1 op het Dutch Audio Event ook op plek 1 stond qua geluidskwaliteit? De bescheiden lui van HiFi Corner Trading zouden zoiets nooit beweren, maar wat ons betreft stond het toch bijzonder hoog genoteerd. En dat had zeker te maken met de bijzondere opstelling die Willy en zijn collega’s creëerden om de beursbezoekers te lokken. Dat bleek niet echt moeilijk, want er werd daarnaast een niet zo geheim wapen ingezet: Peter Lyngdorf.

De oprichter van Lyngdorf – je moet niet lang raden waar de merknaam vandaan komt, toch? – weet altijd wel het publiek te bespelen met een boeiende uitleg en playlist.

Hij is een fascinerende figuur in de audiowereld, die onder meer DALI oprichte, samenwerkt met Steinway om high-end luxe-audio te bouwen en de mede-oprichter is van de Purifi-kweektuin die ons al EigenTakt-versterking opleverde. Én Purifi-drivers die spectaculair weinig vervorming vertonen. Maar daarover iets verder meer.

Foto: Janneke Delissen

Lyngdorf – het merk en de man – is een vaste waarde op het Dutch Audio Event. DAE-bezoekers verwachten de sympathieke Deen te zien in Veldhoven, en al kort na het openen van de deuren zat die kamer 1 al propvol.

Op het programma dit jaar stond een machtige demonstratie van iets heel speciaal van Lyngdorf: de LS-1000, een 2-wegs line-arraypaneel die op of in de muur kan gemonteerd worden. Het is een soort speaker dat een ander merk niet zo bedenken. Maar Lyngdorf – opnieuw: zowel de mens als het merk – pakt dingen graag op zijn manier aan. Zie ook hun BW-subwoofers die tegen alle regels in net ontworpen zijn om tegen een muur te plaatsen. Of de compacte maar indrukwekkende Lyngdorf MH-2, die je samen met andere speakers van de Deense fabrikant op DAE kon ontdekken.

Een tweede ontmoeting

Een hele tijd geleden kregen we al een voorproefje van die LS-1000 in de winkel van HiFi Corner in het centrum van Antwerpen. Dat kwam wel binnen, onder meer omdat er zoveel headroom is dat dynamische sprongen moeiteloos worden verwerkt.

Ook door je oren, er was helemaal geen reden om een plotse knal in elkaar te duiken. Dat komt omdat de LS-1000-panelen samen één grote line-array vormen. Bij dat laatste moet je denken aan hetzelfde principe als die stapel luidsprekers die in de lucht hangen op festivals.

De LS-1000 in volle glorie

Voor de show in Veldhoven liet Willy van HiFi Corner speciale behuizingen creëren zodat hij vier LS-1000-panelen per kanaal kon opstellen. Tel maar mee: 16 midrange drivers en 32 tweeters. Per kant!

Lyngdorf heeft namelijk gezorgd voor een heel flexibel concept: de LS-1000 is uitgevoerd in een paneelvorm waarvan je naargelang het gebruiksscenario twee, drie of zelfs meer stuks aan elkaar monteert. De vier per stereokanaal waren in de grote nummer 1-kamer op DAE meer dan genoeg, in een woonkamer zou je wellicht minder exemplaren gebruiken. Toch ook frappant: zo’n opstelling van in totaal acht LS-1000’s aansturen blijkt niet moeilijk aan te sturen. Een enkele Lygndorf TDAI-3400 volstond om heel de opstelling magistraal te laten klinken.

“Wat weinig mensen weten is dat een opstelling zoals deze per meter minder decibels verliest dan een source-point-luidspreker”, merkt Lyngdorf nog op. “Als je stiller speelt, behoudt je hierdoor achteraan de kamer nog veel detail.” Wat we daar hoorden was inderdaad niet zomaar te vergelijken met een traditionele vloerstaander.

Door zijn vele drivers en tweeters in een line-array-opstelling is de uitstraling heel uniform doorheen de kamer. Reflecties van muren en vloeren zijn minder een punt, waardoor je een immense sweet spot ervaart. We zaten tijdens een aantal muziekstukken helemaal aan de zijkant van de kamer - en toch was het stereobeeld nog zeer overtuigend. Dat is wel anders dan bij de meeste luidsprekerdemonstraties, waar er altijd een snelle toeloop is op die twee centrale zitplaatsen in het midden van de stoelenrij.

Purifi x 2

HiFi Corner Trading pakte mooi uit in de Lyngdorf-kamer, maar er zorgde ook elders op de beurs voor spektakel. Bij de Kii-ruimte bijvoorbeeld, waar de kersverse Kii Seven zijn bijna-premiëre kreeg – de echte onthulling was pas vorige week op de Ascot Show. De Kii’s zijn het kind van (onder meer) ontwerper Bruno Putzeys, die ook in Veldhoven aanwezig was. Ook in de Lyngdorf-kamer viel zijn invloed goed te merken. Twee keer zelfs, want achteraan konden bezoekers de prachtige Cue-100-designspeakers bewonderen die uitgerust zijn met Purifi-drivers. Zelfs zonder deze spitstechnologie van Purifi zou deze Lyngdorf-speaker met z’n modern design het bekijken waard, mét de drivers belooft het een feest voor oog en oor te zijn.

Versterkers van Lyngdorf zijn even onderscheidend als de andere producten van het Deense merk. De geïntegreerde modellen rust het bijvoorbeeld uit met het RoomPerfect-systeem, terwijl er qua versterking wordt ingezet op volledig digitale technologie. Recent werd wel de deur geopend voor een nieuwe klasse D-technologie – en wellicht moeten we je niet vertellen welke. Ook Lygndorf gaat nu overstag voor Eigentakt van Purifi.

In de gloednieuwe MXA-8400 8-kanaalsversterker zitten acht van de modules, goed voor acht maal 400 Watt. Een zelfontwikkelde PowerPerfect-voeding moet zorgen dat je die vele watts ook echt kunt gebruiken. Het is een krachtig ding dat thuisbioscopen kan aansturen of audiofielen laat experimenteren met bridging en bi-amping, als ze dat wensen. Misschien een leuke demo voor volgend jaar op DAE editie 2024...?

Je vindt alle artikelen van DAE 2023 – inclusief het volledige verslag – op deze pagina

MERK

EDITORS' CHOICE