Review Pro-Ject T2 W: Vinyl via je WiFi-speakers (en meer)

Jamie Biesemans | 22 augustus 2023 | Pro-Ject HiFi

SAMENVATTING

De T2 W is een degelijke platenspeler met een prima cartridge die vinyl in een hogere kwaliteit kan afspelen. Het staat daarmee boven veel Bluetooth-alternatieven die voor een lagere prijs in de winkels liggen. De grote troef van deze Pro-Ject is uiteraard de WiFi-functionaliteit.

PLUSPUNTEN

  • Heel makkelijk te configureren
  • Mooie allrounder cartridge
  • Solide afgewerkt
  • Eenvoudige app
  • Streaming werkt consequent en stabiel

MINPUNTEN

  • 20 seconden vertraging in lossless modus
  • Lossless werkt niet met elk DLNA-toestel

Pro-Ject is bij uitstek een voorvechter van vinyl en analoog luisterplezier. En toch brengt het de T2 W uit, een WiFi-platenspeler met digitale module die je helemaal kabelloos kunt verbinden met draadloze speakers, soundbars en streaming versterkers. Maar hoe presteert deze Pro-Ject?

Met een prijskaartje van 999 euro is de Pro-Ject T2 W een duurdere platenspeler, toch in ieder geval bij deze fabrikant. Voor die prijs krijg je wel een iets behoorlijk unieks: een draaitafel met een ingebouwde WiFi-module die je vinyl draadloos verstuurt naar de meeste audiotoestellen met streaming ingebouwd. Dat is iets anders dan de vele platenspelers met Bluetooth ingebouwd. Die zijn allesbehalve zeldzaam én zijn doorgaans goedkoper, maar hebben hun beperkingen. De twee voornaamste zijn: kwaliteit en bereik.

Bluetooth is (vooralsnog) een lossy drager, waardoor audiodata aan een lagere kwaliteit wordt doorgestuurd. Daarnaast is Bluetooth in realistische omstandigheden vaak begrensd tot enkele meters bereik.

Een WiFi-draaitafel kun je in principe in een kamer plaatsen, terwijl de muziek een verdieping lager afspeelt op een draadloze speaker. Vooropgesteld dat je draadloos netwerk in orde is, uiteraard. De T2 W is niet de eerste WiFi-platenspeler. Eerder zagen we de Yamaha MusicCast Vinyl 500 (enkel te gebruiken met Yamaha-speakers en -toestellen) en de Victrola Stream (gericht op Sonos-speakers). De Pro-Ject van zijn kant belooft veel universeler te zijn. Het werkt met Sonos, maar ook met veel andere audiotoestellen en soundbars.

Makkelijk te configureren 

Dankzij de nodige aansluitingen en zelfs een ingebouwde phono-voorversterker kun je de T2 W traditioneel aansluiten op je muzieksysteem. Pro-Ject stopt zelfs de benodigde kabel mee in de doos. Maar je betaalt toch net meer voor de WiFi-functionaliteit en het is ook daar waar we op gaan focussen in deze review. Mocht je een draaitafel toch met kabel willen aansluiten, dan zijn er voor dezelfde prijs heel wat alternatieven te vinden. Maar het kan wél met de T2 W als je dat echt wil. 

De T2 W staat qua bouwkwaliteit en design duidelijk boven de goedkope T1, dat bij Pro-Ject een van de instappers is. Het bezit een nieuw 9-inch rechte toonarm uit aluminium, een zware, dikke draaischijf uit glas en een basis die behoorlijk groot is. Dat laatste is een beetje modieus, want een fors chassis is ‘in’. Het is echter geen massieve plinth. Het geheel rust op vier niet-verstelbare voetjes die schokken prima lijken op te vangen. De Pro-Ject T2 W is beschikbaar in een glanzend zwart, wit of een walnootafwerking.

Opvallend: de T2 W is niet zoals gebruikelijk bij Europese Pro-Jects uitgerust met een Ortofon-cartridge. In de plaats is er een Sumiko Rainier voorzien. Deze kost normaliter los 175 euro, wat dus in verhouding staat met de totaalprijs.

Minimalistische app 

Een platenspeler kan moeilijk kant-en-klaar verscheept worden. Het gevaar dat er iets ontregeld of beschadigd wordt is te groot. Daarom zijn er altijd enkele zaken die je moet doen vooraleer je jouw vinylcollectie kan bovenhalen. De platter plaatsen, eventueel een headshell bevestigen, het contragewicht instellen, antiskating afstellen… Echt moeilijk is het niet, maar als je het nog nooit hebt gedaan kan het intimiderend overkomen. Al heeft met name Pro-ject de voorbije jaren z’n best gedaan om het proces met heldere handleidingen makkelijker te maken.

Bij de T2 W gaat het merk een stap verder. Je hoeft enkel de platter te plaatsen en eventueel de stofkap te plaatsen. Toonarmen in evenwicht brengen of een microweegschaal bovenhalen hoeft niet. Het contragewicht is in de fabriek met een schroefje vastgezet op de juiste positie en hetzelfde geldt voor het geveerde antiskatinggewicht. De draaitafel is daardoor bijzonder snel speelklaar. Mocht je later toch een andere cartridge plaatsen, dan kun je wel nog de standaardinstellingen aanpassen; het contragewicht kan na het lossen van de schroef zoals gebruikelijk verplaatst worden. Dat is wel positief.

Qua bediening houdt Pro-Ject het minimalistisch. Aan de zijkant is er enkel een powerknop met drie standen, met ‘I’ voor 33 rpm en ‘II’ voor 45 toeren per minuut. Het enige wat je nog verder moet doen is het toestel verbinden met je WiFi.

Lossless kan ook 

De T2 W met het WiFi-netwerk verbinden gaat vlot. Je installeert eerst de Pro-ject Control-app (iOS en Android), waarna je voor ‘WiFi Setup’. Normaliter zal de app de platenspeler automatisch detecteren, waarna je uit de beschikbare draadloze netwerken een kunt kiezen. Wachtwoord invoeren en je bent. In het hoofdscherm van de Control-app verschijnen automatisch beschikbare speakers of audiotoestellen waarna je kunt streamen.

Het gaat dan om toestellen die DLNA/UPnP ondersteunen. Die standaard vind je bij vele producten, incluis Sonos-speakers en veel soundbars. Maar ook bij aardig wat hifi-toestellen, zolang ze streamin ondersteunen. Daar kan wel soms het schoentje wringen als het oudere toestellen zijn. Het was natuurlijk nog mooier geweest als de T2 W kon streamen over Chromecast of AirPlay 2, maar dat was wellicht technisch veel taaier geweest om te implementeren.

Qua apparatuur is het een komen en gaan in onze testruimte, wat betekent dat het volgende lijstje een momentopname is. Toen we de app tijdens het afronden van deze test openden, zagen we naast twee Sonos-speakers in de keuken ook een IKEA Symfonisk-speaker op het terras verschijnen. Daarnaast verschenen een Sony-soundbar, een Lyngdorf TDAI-3400 en een Hegel Röst. Een deel van de test deden we ten slotte met de T2 W die streamde naar een iFi Audio NEO Stream die aan een Sony TA-A1ES-versterker met KEF R7 Meta-speakers hing.

StreamUnlimited 

Je kunt je wel inbeelden dat een platenspeler die niet gebonden is aan een kabel overal terecht kan komen. Op een dressoir, in een kast of ergens op een bijzettafel. Niet per se dicht in de buurt van een WiFi-punt, terwijl de kwaliteit van de WiFi-verbinding wel heel bepalend zal zijn. Bij een slechte verbinding zal er uitval zijn en hakkelende playback. Daar wordt niemand gelukkig van.

In een technische sessie kregen we van Pro-Ject-baas Heinz Lichtenegger te horen dat het daarom in zee ging met StreamUnlimited. Toevallig ook een Oostenrijks bedrijf en wellicht de grootste leverancier van streamingmodules aan hifi-bedrijven en bouwers van soundbars. Heel wat audioproducten, ook high-end spullen, bevatten hun modules. De T2 W kreeg van StreamUnlimited een nieuwe module, met ondersteuning voor WiFi op 2,4 en 5 GHz met 2x2 MIMO-antennes om de verbinding zo stabiel mogelijk te houden. De fabrikant zegt bovendien dat de ingebouwde phono-versterker een van de beste is die zo ooit in een platenspeler stak.

We hebben de Pro-Ject tijdens het testen zo onder meer verhuisd naar een kast in de gecombineerde keuken en eetkamer, een uithoek op een relatief grote afstand van de Ubiquiti-accesspoint die in het plafond verwerkt is. Het is een ruimte waarin nogal wat metalen balken zijn verwerkt, wat nooit goed is voor WiFi-bereik.

Niet echt de beste locatie qua WiFi-bereik dus, maar in Mp3-modus was er nooit sprake van haperingen. In lossless mode occasioneel wel toen we streamden naar een Sonos-speaker. Als we dan in het Ubiquity-dashboard doken, was het niet duidelijk of dit lag aan de speaker die ongewenst gemigreerd was naar een verder gelegen access point of omdat de platenspeler toch een minder sterke connectie had. Na vele weken gebruik zouden we echter stellen dat de WiFi-module van de T2 W goed functioneert.

Mp3 is de veilige keuze 

Hoe goed ging het streamen naar al deze apparaten? In de standaardmodus stuurt de T2 W een doorlopende stream in Mp3-kwaliteit naar buiten. Je kunt het vergelijken met een internetradiostream. Het is dus doorlopend, zonder een header die aangeeft wanneer het einde van het bestand zich zal aandienen. Sommige (oudere) apparaten hebben de UPnP-standaard heel strikt geïmplementeerd en spelen enkel strak omlijnde bestanden af, in welk geval ze misschien wel problemen kunnen hebben met streams van deze platenspeler.

In Mp3-kwaliteit hebben we dat in onze situatie nooit meegemaakt, maar van buitenlandse collega’s hoorde we toch dat er heel af en toe problemen waren met oudere hifi-toestellen. Dat bleek vaak terug te voeren te zijn naar de optie om muziek lossless te versturen, te vinden in de Pro-Ject-app. Als je dat aanvinkt, verstuurt de T2 W geen Mp3-stream maar wel een FLAC-stream aan 24-bit/48 KHz. Opnieuw bleek dat bij onze apparaten nooit problemen op te leveren. We kunnen ons wel inbeelden dat bij een slechtere WiFi-ontvangst de Mp3-optie stabieler zal zijn. Je verstuurt immers minder data.

Stressloos in gebruik

Het fijnste is als je de T2 W zo instelt dat-ie automatisch begint te streamen als je de naald op de plaat legt. Het zal daarbij muziek richting de laatstgekozen speaker sturen. Je moet wel nog altijd de powerknop aanzetten, natuurlijk, maar we merkten dat een vinylplaat opleggen een heel natuurlijke actie werd als we met het gezin of vrienden op het terras zaten (waar een speaker in het plafond gemonteerd is, de platenspeler bleef in de keuken). Normaal gezien zou je er wellicht niet aan denken om in de tuin naar lp's te luisteren, maar op deze manier werd het heel eenvoudig.

Heb je geopteerd voor Mp3-streaming, dan hoor je doorgaans na enkele seconden al muziek uit de luidsprekers komen. In lossless modus duurt het circa 20 seconden. Dat lijkt lang, maar in de praktijk is vinyl luisteren geen race. Niet zoals tv-audio, waarbij synchronisatie tussen beeld en geluid cruciaal is. Die langere pauze zou wel een ding kunnen zijn als je actief wil DJ’en op een tuinfeest, maar daar is de T2 W niet voor bedoeld, lijkt ons.

WiFi-streaming is alomtegenwoordig, waardoor wat Pro-Ject hier doet misschien niet zo bijzonder lijkt. Maar het is toch wel iets uitdagender om een WiFi-bron te creëren die niet exclusief in een bepaald platform (zoals Sonos) past. Dit is de universeelste van de WiFi-platenspelers die we tot op heden zagen.

Waarbij we niet willen zeggen dat het altijd zeker werkt. Helaas zijn er af en toe audiotoestellen die DLNA/UPnP niet perfect implementeren, dus er is geen 100 procent garantie. We kunnen wel stellen dat de compatibiliteit breed is. Naast de eerder vermelde audiotoestellen en Sonos-speakers, ging het streamen bij ons ook vlot naar smart tv’s en soundbars. Dat lukte prima met een recente Sony XR-65A95K en een LG OLED65C3, evenals een Philips FB1-, Loewe klang bar3 mr- en Sony HT-A5000-soundbar. En dat altijd in lossless modus.

Maar klinkt het ook? Toch wel. De platenspeler en cartridge bieden een fijne allround-sound met een tikje donkerheid, voorzien van voldoende detail vrijgeeft en een pakkend laag. Ook dat is lekker universeel als het gaat om genres. Net omdat je deze Pro-ject met heel veel verschillende audiotoestellen kunt gebruiken hangt wat je hoort wel sterk af van de kwaliteit van je speakers. Streamend over WiFi hebben we zo heel veel vinyl afgespeeld via Sonos-luidsprekers in de keuken en tuin. Via de hoogwaardigere KEF R7 Meta-speakers werd natuurlijk veel detail meer blootgesteld, onder meer bij de recente Blur-release ‘The Ballad van Darren’, waar de upperclass-Engelse stem van Damon Albarn authentiek en vol werd neergezet.

Het mocht wat ons betreft nog wat voller in het laag en wat breder qua soundstage, maar onder meer door het afspelen van ‘Blue Train – The Complete Masters’ van Coltrane hadden we snel door dat het meer aan de plaat dan aan de speler lag. De jazklassieker werd door de T2 W heel rijk en intrigerend neergezet, met een sterrol van de altsax in het bekende eerste nummer. Met iets meer beet en detail dan bij de Ortofons die Pro-Ject meestal gebruikt, maar dat geeft ook net iets meer betrokkenheid. Daar draait het natuurlijk om - en dat is meteen wat de T2 W uitmuntend doet: de drempel verlagen zodat ook een breder publiek makkelijk naar vinyl kan luisteren.

Conclusie

De T2 W is een degelijke platenspeler met een prima cartridge die vinyl in een hogere kwaliteit kan afspelen. Het staat daarmee boven veel Bluetooth-alternatieven die voor een lagere prijs in de winkels liggen. De grote troef van deze Pro-Ject is uiteraard de WiFi-functionaliteit. Het is niet eenvoudig om iets te bedenken als een WiFi-bron, maar het Oostenrijkse bedrijf is erin geslaagd een oplossing te bedenken die behoorlijk universeel is.

Als je een platenspeler zoekt die je om welke reden dan ook niet dicht bij een audiosysteem kan plaatsen, dan is de T2 W een prima alternatief. Het is ook een eenvoudige en goedklinkende manier om je vinyl te beluisteren via draadloze speakers en soundbars.

Pro-Ject T2 W
999 euro | www.projectaudio.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE