Je hebt overtuigde vinylfans en je hebt mensen die zweren bij streaming. Het water is diep tussen de twee kampen soms, maar waarom moet je voor het een of het ander kiezen? Met Yamaha’s nieuwste streamende draaitafel hoeft dat ook helemaal niet.
De VINYL500 werd op de IFA-beurs in september voorgesteld. Al meteen hadden wij de reactie: waarom dacht niemand hier eerder aan? Op eerste zicht lijkt dit een typische draaitafel uit de lagere middenklasse, zoals je nog anderen vindt bij merken als Pro-ject, Rega of TEAC. Maar dat er iets bijzonder aan de hand is, dat merk je snel aan de extra knoppen en aansluitingen op dit toestel. Hallo, een ethernetpoort op een platenspeler?
Deze speler draait niet enkel platen, maar streamt je schijf ook door je huis naar draadloze speakers. Maar dat is niet alles. De VINYL500 is een volwaardig MusicCast-toestel en kan werken als streamer voor een aangesloten versterker. Het is dus tevens een mooie oplossing voor wie zijn muzieksysteem in één klap wil uitbreiden met vinyl én streaming. Zeg nu zelf, een draaitafel met Spotify aan boord, dat is toch iets bijzonders?
Geen Ikea-ervaring
De belt-driven VINYL500 zit met zijn 649 euro wat hoger in de markt. Je ziet meteen dat het beter afgewerkt is dan de gemiddelde instapper van circa 200-300 euro. Alles wat je nodig hebt zit in de doos, incluis de Audio-Technica AT3600-cartridge gemonteerd op een headshell. Stroop de mouwen maar op, want je moet wel wat dingen in elkaar steken. Niets extreem - het is geen Ikea-bouwkit - maar je dient wel de handleiding te volgen. Zeker als je nog nooit een draaitafel hebt klaargestoomd. En als je het toch liever niet zelf doet, kan je het altijd aan de dealer vragen.
Bij een traditionele draaitafel ben je dan bijna klaar, maar niet bij de VINYL500. Op dit punt hangt het af wat je met de Yamaha-speler van plan bent. Ga je hem (ook) rechtstreeks aan een versterker hangen? Dan moet je de VINYL500 met een cinch-kabel verbinden met de versterker. Nu even opletten, want er zijn twee cinch-paren (Phono Out en Line Out). Eén is een echte phono-uitgang die je aan een speciale phono-ingang koppelt. Heeft je versterker geen aansluiting voor een draaitafel, dan gebruik je de Line Out cinch-paar. Het signaal dat hier uit komt is al versterkt en kan je gewoon verbinden met een normale analoge ingang. Of, met een cinch naar een 3,5-mm jack-kabel, aan een aux-ingang van een actieve speaker. Denk dan bijvoorbeeld aan een oude Sonos PLAY:5 of een HEOS-speaker van Denon. Maar ook misschien aan een Bluetooth-speaker van JBL, om maar lukraak een merk te kiezen. Zelfs al heb je een versterker met phono-ingang blijft er een reden om voor de Line Out te kiezen. Via Phono Out komt enkel de audio van een vinylplaat naar buiten. Muziek die je via streaming afspeelt op de VINYL500 (bijvoorbeeld via Airplay of Bluetooth) hoor je enkel via de Line out-uitgang.
Heel het gedoe met kabels en versterkers is misschien net wat je niet zoekt. Een sterkte van de VINYL500 is dat je ook een andere optie hebt. Gebruik gewoon draadloze MusicCast-speakers om naar je plaat te luisteren. Voor onze test gebruiken we zo een paar MusicCast 20-speakers, compacte luidsprekers die enkel een stroomdraad nodig hebben. We hadden in twee ruimtes telkens een MusicCast 20 kunnen plaatsen, maar wij verkozen via de MusicCast-app de twee luidsprekers te koppelen tot een stereopaar. Dat klinkt gewoon beter.
Yamaha MusicCast
Het MusicCast-platform van Yamaha is inmiddels heel volwassen. Het heeft zijn eigen troeven, waardoor het is uitgegroeid tot een geducht alternatief voor Sonos. Eén relatieve zwakte van MusicCast is dat het weinig streamingdiensten ondersteunt. Maar de belangrijkste zijn er wel: Spotify, Deezer, Qobuz en Tidal. Internetradiostations beluisteren kan ook (incluis zo goed als alle Nederlandse en Belgische zenders). Gebruik je nog een andere dienst, zoals Apple Music, dan kun je die naar een MusicCast-toestel zoals de VINYL500 streamen over Airplay of Bluetooth - en eventueel verder streamen naar andere MusicCast-toestellen. Ten slotte kun je via de gebruikersvriendelijke MusicCast-app ook je eigen bestanden die op een mobiel toestel of NAS staan afspelen.
De VINYL500 en de twee MusicCast 20-speakers waren snel ingesteld. Met een iPad of iPhone gaat het heel vlug, via de Airplay-setup-methode. En anders werk je het stappenplan in de MusicCast-app af, dat ook heel duidelijk is. Het streamen van een plaat naar de twee MusicCast 20’s werkte meteen, zonder de minste problemen. Zo moet het!
We sloten de VINYL500 ook aan op een versterker die toevallig in test was, de Cambridge Audio Edge A met een set Focal Sopra N°2’s. We zeggen er meteen bij: meer om de functionaliteit te testen dan om de kwaliteit te beoordelen. Wat wel opviel is dat het MusicCast-platform alles heel synchroon houdt. We zetten de MusicCast 20-speakers naast de Sopra’s – over een contrast gesproken – en ze spelen netjes gelijk. Yamaha heeft sinds kort boven de volumeregeling in de MusicCast-app een sychronisatieknop gezet zodat je eventuele problemen meteen kunt bestrijden.
Als we luisteren naar Neneh Cherry’s nieuw ‘Broken Politics’-album, de No Deal Remixes van De Biasio en ‘Re:Member’ van Ólafur Arnalds kunnen we de VINYL500 op weinig negatiefs betrappen. De niet zo high-end cartridge is volgens ons wel een beetje beperkt, want qua inzicht en dynamiek is nog meer mogelijk. Maar uit de doos doet de VINYL500 niet onder voor de rivalen van rond 500 euro die wij gehoord hebben.
De MusicCast-app is zalig om mee te werken. Yamaha blijft er aan sleutelen. Er zijn meer opties dan ooit en de overgang van één bron naar een ander gaat heel snel, net zoals het creëren of opheffen van zones. We schakelden bijvoorbeeld bijna naadloos over van Ólafur Arnalds op vinyl naar ‘Simulation Theory’ van Muse (met de geweldige UCLA Bruin Marching Band-versie van ‘Pressure’) via Qobuz.
Misschien was het wel leuk geweest als de MusicCast VINYL500 een digitale uitgang had. Om te streamen wordt je vinyl toch door de draaitafel gedigitaliseerd. Als je een versterker hebt met een goede DAC, dan zouden we liever de stap van digitale stroom naar analoog daar zien gebeuren dan door de DAC in de VINYL500.
Conclusie
De VINYL500 kan veel, maar dat je zonder veel kabels een mooi stereosetje kunt bouwen uit een draaitafel met WiFi en twee draadloze speakers is toch wel het voornaamste. Vooral voor mensen die gewoon naar muziek willen luisteren, maar geen zin hebben in een klassiek muzieksysteem met draden overal. Als platenspeler is deze Yamaha gewoon heel degelijk en correct voor de prijs. Combineer die kwaliteit met de extra streamingopties via MusicCast, en je krijgt een platenspeler die misschien nieuwe vinylfans kan weglokken van het soms barre budgetsegment. Een cartridge-upgrade is op langer termijn wel interessant, want dan haal je een betere geluidskwaliteit.
Een pluspunt is ook dat de VINYL500 zelf een streamer is, met name als je de Yamaha-platenspeler bekabeld koppelt aan een versterker die zelf geen streaming heeft. Je kunt dan via de MusicCast-app, Airplay of Bluetooth muziek streamen naar de VINYL500, die het op zijn beurt doorstuurt naar de versterker.
Yamaha MusicCast VINYL500
€ 649,- | europe.yamaha.com
Beoordeling 4,5 / 5