REVIEW

Siltech MXT

Rene Smit | 19 augustus 2004 |

Om voor mijzelf uit te vinden of het nu inderdaad zo is dat het gebruik van één kabelmerk binnen een audioset echt beter werkt dan meerdere merken gemixt, wordt er door distributeur More Music een doos met Siltech kabels bij mij afgeleverd.

Hierin zitten kabels uit de Mxt Professional Series, waaronder een “New York" interconnect”, “New York" luidsprekerkabels plus een Berlin netkabel. Volgens de pakbon zouden er 4 lengtes van 4 meter luidsprekerkabel in moeten zitten wat ik waag te betwijfelen gezien het formaat van de doos.


Mxt Professional series New York en Berlin

Siltech MXT-serieDe Mxt serie is de meest betaalbare lijn Siltech kabels en bestaat uit drie types te weten London, Paris en New York die allemaal als interlink en luidsprekerkabel beschikbaar zijn. Daarnaast is er nog een digitale kabel, een videokabel, s-videokabel en netkabel. Alle producten hebben de naam van een wereldstad. Mxt is een afkorting van mixture, in dit geval een combinatie van koper, zilver en goud.
Hoe duurder het type kabel hoe meer strengen zilver/goud gebruikt worden om tot betere prestaties te komen. Uitpakken leert dat er wel degelijk 16 meter luidsprekerkabel in de doos zit, dat is mogelijk omdat de 2e generatie New York kabels een stuk flexibeler is dan de 1e generatie die ik in het verleden een keer op proef in huis had. Nieuw is ook de s-connector aansluiting, alle luidsprekerkabels worden standaard afgemonteerd met een uiteinde voorzien van schroefdraad. Hierop kunnen dan naar keuze spades, pin of banaanstekkers geschroefd worden. Een erg handig systeem en bovendien uitermate flexibel wanneer bijvoorbeeld een andere versterker of speakers worden aangeschaft die andere aansluitingen vereisen. Men dient dan slechts de juiste connector aan te schaffen zonder de kabel opnieuw te laten afmonteren. Zeker voor recensenten een feest omdat die met de regelmaat van de klok van apparatuur wisselen, met telkens andere aansluitingen. De prijs van een set kabels is daarom gesplitst, een stereoset New York van 2x2,5 meter kost 450 euro en daarbij komen dan de kosten van 18 euro per set van 4 connectors, ongeacht de uitvoering.

Zoals waarschijnlijk genoegzaam bij iedereen bekend maakt de Nederlandse kabelfabrikant Siltech gebruik van een uniek procédé waarbij het mogelijk is de open ruimtes tussen zilver kristallen op te vullen met goud voor nog betere geleidende eigenschappen. In de “oude” G3 serie werd alleen zilver gebruikt als geleidermateriaal maar in de Mxt serie wordt ook koper gebruikt, dat resulteert in een wat vriendelijker prijskaartje terwijl de prestaties niet of nauwelijks slechter zouden moeten zijn. Het instapmodel London is opgebouwd uit 2 strengen G3 zilver/goud materiaal in combinatie met 68 strengen koper, de duurste New York is opgebouwd uit 6 strengen G3 en 162 strengen koper. Alle kabels zijn voorzien van donkerblauw gekleurde mantels die tevens een afschermende werking hebben. Het Berlin netsnoer is uitgevoerd in dezelfde donkerblauwe kleur, andere technische specificaties zijn hiervan niet beschikbaar. Het snoer is voorzien van stevige connectors die een goed contact waarborgen. Zoals vermeld is de 2e serie kabels een stuk flexibeler dan de eerste serie en dit maakt verwerken van de kabels een stuk eenvoudiger. Zeker in kleine ruimtes achter een audiorack of in een kast is dat erg prettig.


Aansluiten

Siltech MXT-serieOm te horen of er synergie tussen de kabels uit dezelfde serie is, werd de set stap voor stap voorzien van steeds meer Mxt producten. Als eerste werd de standaard gebruikte Siltech ST48G3 interlink tussen de M-Audio dac en de voorversterker vervangen door de New York interlink. In een later stadium werden de bi-wire Cable Talk Concert luidsprekerkabels vervangen door een dubbele run New York luidsprekerkabels. Een dubbele run is nodig omdat ik gebruik maak van twee eindtrappen. Tenslotte wordt het standaard netsnoer van de Philips DVD963Sa speler vervangen door het Berlin netsnoer. De overige apparaten in de set zijn allemaal voorzien van een vast netsnoer dus experimenteren is hier niet mogelijk. Naast de DVD963Sa werd ook een Marantz DV6400vM als bron gebruikt en ter vergelijking was er ook nog de Clearaudio Champion draaitafel met Siltech ST48G3 interlink naar de Naim voortrap. Speakers kwamen van Meadowlark, Totem en mijn eigen Spendor monitors. De New York luidsprekerkabels zijn aan de versterkerzijde voorzien van 4 mm banaanstekkers en aan de speakerkant spades. Het opschroeven van de losse connectors werkt soepel en probleemloos.


EDITORS' CHOICE