NIEUWSTeac

Teac PD-505T: solide CD-loopwerk, zonder DA-converter

Sinan Kökbugur | 22 augustus 2023 | Fotografie Fabrikant | Teac

Het Japanse Teac heeft de PD-505T gelanceerd, een CD-loopwerk dat is voorzien van digitale uitgangen. De nieuwe PD-505T heeft ook een BNC-aansluiting om eventueel een externe klok aan te kunnen sluiten. De vorm van de behuizing is helemaal in lijn met de andere apparaten in de 500-productlijn en natuurlijk is de PD-505T leverbaar in een zwarte en aluminiumkleurige uitvoering.

Teac PD-505T

Teac bestaat sinds 1953 en het bedrijf heeft een lange traditie als bouwer van fijnmechanica in de vorm van spoelenrecorders, cassettedecks, CD-spelers en CD-loopwerken. Veel fabrikanten zijn de afgelopen jaren gestopt met het bouwen van kwalitatief goede CD-loopwerken. Teac bouwt en ontwikkelt nog steeds CD-loopwerken en verkoopt de loopwerken ook aan andere fabrikanten. De PD-505T is het nieuwste CD-loopwerk van Teac.

De PD-505T heeft twee digitale uitgangen, de ene optisch en de andere coaxiaal (cinch). Er is ook een BNC-aansluiting. Deze wordt gebruikt om optioneel een extern kloksignaal (10 MHz) te ontvangen.

Het loopwerk in de PD-505T is afgeleid van de CD-5020A, een loopwerk dat al jaren wordt gebruikt voor professionele toepassingen. Een herzien aandrijfbesturingscircuit moet een nog beter geluidsresultaat garanderen, omdat de spilmotor volgens Teac wordt aangestuurd “met zachte feedback, wat resulteert in een natuurlijke rotatietoestand”, wat dat ook precies moge betekenen. De PD-505T heeft dus geen DA-converter aan boord, maar er zijn heel veel (voor)versterkers met digitale ingangen, van Teac en van andere fabrikanten. De behuizing van de Teac PD-505T is volledig van metaal gemaakt en heeft het typische A4-formaat van de productlijn. Aan de onderkant zijn drie voeten gemonteerd door Teac “stressless foot design” genoemd.

De PD-505T kan gewone CD’s lezen maar ook gebrande CD’s, zowel CD-R als CD-RW. Het apparaat weegt vier kilogram. De afmetingen zijn 24,9 x 29 x 8,45 centimeter (B x D x H).

De Teac PD-505T is nu verkrijgbaar in het zwart en zilver en kost net geen 1.000 euro.


EDITORS' CHOICE