REVIEWEversolo

Review EverSolo DMP-A6 streamer: Zwitsers zakmes

SAMENVATTING

EverSolo heeft een prima prestatie geleverd met een uitstekende streamer uitgerust met een overtuigende DAC en een zeer goede voorversterkingstrap, die garant staat voor een ongelooflijk goed gecontroleerde en gedetailleerde geluidssignatuur.

PLUSPUNTEN

  • Bouwkwaliteit
  • Gebruiksgemak
  • Praktisch, gemakkelijk af te lezen display
  • Compatibiliteit met meerdere media
  • Krachtige speciale toepassing

MINPUNTEN

  • Zou bij bepaalde gelegenheden natuurlijker kunnen zijn
  • Platenhoezen worden niet altijd geladen met Roon
  • Geen zilveren afwerking beschikbaar

Het Chinese EverSolo Audio, onderdeel van de Zidoo Technology groep, biedt sinds een paar maanden een krachtige, intuïtieve netwerkspeler aan. Het is een goed ontworpen apparaat dat het eenvoudig maakt om muziek te streamen en tegelijkertijd een uitstekende geluidskwaliteit levert. Alles wordt bediend via een LCD-kleurenscherm of een speciale app voor smartphones en tablets.

EverSolo maakt deel uit van de Shenzhen Zidoo Technology groep, een bedrijf dat in 2014 in China werd opgericht en gespecialiseerd is in geavanceerde elektronica, maar ook apparaten ontwikkelt voor het grote publiek, met name in de audiovisuele sector. De catalogus van EverSolo bevat momenteel twee DAC's, een netwerkspeler (die we hier testen), twee draagbare mediaspelers en een white noise-apparaat speciaal ontwikkeld voor de slaapkamer.

Hoewel EverSolo nog in de kinderschoenen staat, is het de moeite waard om op te merken dat het bedrijf al een uitstekende reputatie heeft voor producten van hoge kwaliteit tegen redelijke prijzen. Maar hoe zit het met de DMP-A6? Is het een match voor de sterren van het segment, of is het slechts een boegbeeld?

Technische specificaties 

Allereerst biedt de DMP-A6 zoveel functies dat je er gemakkelijk in verdwaalt. Maar het wordt allemaal op een intuïtieve manier gepresenteerd en het instellen van dit ingenieuze apparaatje is een fluitje van een cent.

Het eerste wat je moet doen zodra je hem uit de doos hebt gehaald, is de DMP-A6 verbinden met het internet via een RJ45-kabel of via Wi-Fi. Zodra je dat hebt gedaan, wordt hij onmiddellijk gedetecteerd door je aangesloten apparaten (in ons geval een Google Pixel 7 en een NAS-server met geripte cd's waarop Roon draait).

Technisch gezien is de DMP-A6 gebaseerd op een Android omgeving, waarbij de interne software regelmatig wordt bijgewerkt. Het voorpaneel heeft een 6" LCD scherm dat zowel functioneel als gebruiksvriendelijk is, dankzij een logische, goed ontworpen structuur. En er is een EverSolo-app voor de meeste functies.

In de instellingen kun je bijvoorbeeld kiezen uit zeven filters die passen bij jouw muziekluistervoorkeuren, een vast of variabel volume, de helderheid van het scherm, de verlichting van de knoppen en meer. Bovendien heeft de DMP-A6 een sleuf voor een M.2 SSD schijf waarop je je eigen muziek kunt laden, evenals USB-poorten voor het aansluiten van externe opslag, zodat het een hub kan worden voor een verscheidenheid aan bronnen.

De DMP-A6 bevat 2 ESS 9038Q2M DAC-chips (één voor elk kanaal), die een betere scheiding, een geoptimaliseerde signaal-ruisverhouding en een groter dynamisch bereik garanderen. Het interne streamingsignaal loopt via deze chips, net als de digitale ingangen (optisch, coaxiaal, USB of Bluetooth). De geïntegreerde DAC levert ook een volledig gebalanceerd signaal op de XLR uitgangen aan de achterkant, maar er zijn ook RCA uitgangen voor mensen met een conventionele versterker. Merk tenslotte op dat deze twee analoge uitgangen kunnen worden geconfigureerd voor een vast (line-out) of variabel (pre-out) niveau.

Maar het is ook mogelijk om zonder DAC te werken, hoe krachtig die ook is. In dat geval voert de DMP-A6 digitale audiosignalen uit via de coaxiale, optische, USB en HDMI uitgangen. Wat betreft aansluitingen is het jammer dat de DMP-A6 geen analoge ingangen heeft. Gebruikers van vinyl draaitafels of cassettespelers zullen moeten terugvallen op een ander voorversterkingssysteem.

Tot slot, wat betreft de voeding, de DMP-A6 wordt aangesloten op het lichtnet via een standaard IEC kabel. Maar om ruis te voorkomen, is er een inductiefilter en audiocomponenten van zeer hoge kwaliteit. En dat hoor je!

En dan nog even over de bouwkwaliteit, die grenst aan perfectie. Het chassis is zeer goed afgewerkt en door de grootte van het apparaat kan het in de meeste systemen worden geïntegreerd. Zoals gezegd is het scherm aan de voorkant helder, duidelijk, gebruiksvriendelijk en responsief, wat essentieel is voor het navigeren door de verschillende menu's. Het grote duimwiel is ook overtuigend. Het grote duimwiel is net zo overtuigend, met een gevoel waar accessoires die drie of vier keer zoveel kosten niet jaloers op zijn. Er is ook een mooie afwerking op de achterkant, waar de verschillende ingangen en uitgangen degelijkheid uitstralen.

Dagelijks gebruik 

De DMP-A6 is compatibel met de meeste streamingdiensten. Voor deze test hebben we gekozen voor Spotify en Tidal. Bij het eerste gebruik moet je kiezen welke digitale of analoge uitgangen gebruikt worden om het muzieksignaal naar de versterker te sturen.

Dat doe je vanaf het scherm van het apparaat of vanaf de smartphone waarop de applicatie is geïnstalleerd. De applicatie ondersteunt ook het lokaal afspelen van bestanden die zijn opgeslagen op de M.2 SSD of op een externe schijf die is aangesloten via de USB-poort. In de laatste twee gevallen reageert de DMP-A6 iets minder snel en kost het iets meer tijd om het geselecteerde nummer te starten of de albumhoes weer te geven. Maar niets ondraaglijks! Voor Roon-gebruikers is de configuratie erg eenvoudig en de DMP-A6 heeft geen problemen om in deze modus te werken.

De DMP-A6 zit boordevol functies en is intuïtief en eenvoudig te gebruiken. Nu de inleidingen zijn gedaan, is het tijd om de sonische kwaliteiten van deze veelbelovende nieuwkomer te bekijken!

Een nauwkeurige en dynamische streamer 

Net als alle hifi-apparatuur is de ene streamer niet hetzelfde als de andere, elk met zijn eigen kenmerkende geluid. En zelfs als twee verschillende apparaten hetzelfde type DAC gebruiken, zal het geluid niet hetzelfde zijn. Van de voeding tot de analoge fase, via de implementatie van de D/A-omzetter, al deze elementen dragen bij aan het 'personaliseren' van het geluid van het apparaat. En de DMP-A6 is geen uitzondering op deze regel.

In dit opzicht hebben de ingenieurs van EverSolo gekozen voor een relatief neutrale weergave. De implementatie van ESS 9038Q2M chips levert een warm geluid op dat noch te klinisch, noch te analytisch is. Het resultaat is een ontspannen geluid dat geschikt is voor de meeste muziekstijlen. Bij het beluisteren is het resultaat een gedetailleerde, zuivere presentatie, licht benadrukt, die dicht in de buurt lijkt te komen van wat gewenst was ten tijde van de opname.

De muzikale weergave is ronduit goed, zonder enige hardheid of helderheid die soms kan worden verweten aan bepaalde apparaten die zijn uitgerust met deze ESS-chips.

Zoals je misschien al hebt geraden, kleurt de DMP-A6 het geluid niet en kiest hij in plaats daarvan voor een neutrale, lineaire weergave. Sommigen zullen misschien kritiek hebben omdat hij een beetje warmte opoffert ten gunste van een zekere neutraliteit, maar het moet gezegd worden dat dit vrij goed werkt bij de meeste muziekgenres. Kortom, de EverSolo 'doet het werk' door alle muzikale inhoud op een open en ongedwongen manier te presenteren.

Om hem op de proef te stellen, kozen we voor een aantal recente muziekalbums, te beginnen met John Williams in Vienna. De DMP-A6 laat je alle details van de opname horen, inclusief de meest subtiele, zonder te klinisch te klinken. De spatialisatie is goed, net als de precieze plaatsing van de instrumenten, zonder ooit de indruk te wekken dat er een gebrek aan dynamiek is. Een verandering van genre met Jamiroquai's Canned Heat. Ritmisch en rijk aan lage en hoge tonen, dit nummer is bijzonder hard. Ook hier demonstreert de DMP-A6 zijn uitstekende geluidsbeheersing door de ritmesectie te scheiden van de vele vioolpassages en deze hit de energie te geven die hij verdient. 

Ter vergelijking hebben we dezelfde tracks ook beluisterd met een Google Chromecast Audio, aangesloten op onze referentieversterker (de Technics SU-G700M2) via de optische S/PDIF ingang, net als bij de DMP-A6. De EverSolo maakt hier een duidelijk verschil, met een geluid dat rijker, dynamischer en preciezer is.

De DMP-A6 heeft nog steeds een duidelijk voordeel ten opzichte van het kleine apparaatje ontworpen door Google, vooral op het gebied van klankkleur en precisie, wat geruststellend is gezien het prijsverschil tussen de twee apparaten. Over het geheel genomen genereert de EverSolo een natuurlijk, vloeiend geluid waarmee je je kunt laten meeslepen door je favoriete nummers.

Dat is vooral het geval bij nummers die gedomineerd worden door zang, zoals Not That Kind van Anastacia. De stem van de Amerikaanse zangeres is verrassend gedetailleerd en het is een genot om ernaar te luisteren met de DMP-A6. Sommigen zouden kritiek kunnen hebben op het feit dat deze hit iets te zuiver wordt weergegeven, met een licht verlies aan emotie. Feit blijft dat alle vocale harmonieën aanwezig zijn en het is gemakkelijk om elke laag van de opname te onderscheiden, inclusief de bas en achtergrondzang, die ons Triangle Genèse Trio zeer goed reproduceerde, met een heerlijk luchtig gevoel.

Een overtuigende DAC 

De DMP-A6 bewees ook zijn waarde als D/A converter. Hiervoor sloten we de nieuwe TEAC VRDS-701T CD speler aan op de EverSolo via de coaxiale S/PDIF ingang. Dit was ook een gelegenheid om te testen of de DAC in staat is om MQA bestanden te decoderen, in dit geval het Greatest Hits CD album van Queen in UHQCD/MQA (een import uit Japan die we alleen kunnen aanbevelen als je een compatibele speler hebt). De audiostroom wordt vervolgens via de dubbele XLR-uitgang omgeleid naar een Rotel RA-1592MKII versterker, aangesloten op twee PSB Passif 50 luidsprekers.

Met deze configuratie is het geluid warmer en zachter dan met de Technics versterker en de optische verbinding. Het is ook duidelijk dat de EverSolo overweg kan met zeer ritmische tracks die rijk zijn aan vocale details, zoals Bohemian Rapsody en We Will Rock You. Deze twee tracks, aanvankelijk gestreamd van Tidal, zijn nog verfijnder in deze MQA-versie, waarbij de nieuwe TEAC-speler ook perfect presteert. Er ontbreekt niets, zeker niet de energie die deze twee legendarische hits vereisen, waarbij de Rotel versterker en het paar PSB's een ervaring leveren die lijkt op die in een professionele opnamestudio.

Tot slot was het resultaat net zo overtuigend toen we Roon gebruikten om een reeks geripte cd's te reproduceren, waaronder Adele 30, The Best of Bond en de Astrid Gilberto, 5 Original Albums boxset van Verge. Een mooie reeks genres waarmee we de veelzijdigheid konden zien die de DMP-A6 kan laten zien, altijd overtuigend.

Conclusie 

De DMP-A6 van EverSolo is een formidabele streamer die tevens een getalenteerde en veelzijdige digitale hub is. Je kunt je CD-speler of andere digitale media aansluiten en gebruik maken van zowel de DAC als de interne voorversterker. De flexibiliteit van de EverSolo DMP-A6 is echt indrukwekkend, met zoveel verschillende manieren om hem te gebruiken en in te passen in elke Hi-Fi configuratie. Een echt Zwitsers zakmes voor audio!

Naast deze audiofonische kwaliteiten, vertegenwoordigt de DMP-A6, geprijsd voor €859, waarschijnlijk een van de beste prijs-kwaliteitsverhoudingen die momenteel beschikbaar zijn op de markt. Rekeninghoudend met de bovengenoemde kenmerken, de bouwkwaliteit en de veelzijdigheid, is het de ideale oplossing voor iedereen die zijn bestaande hifi-systeem wil upgraden of een nieuw systeem wil opzetten.

Met de DMP-A6 geniet je van een neutraal, zuiver en gedetailleerd geluid, zonder gebrek aan dynamiek of punch. Bovendien merkten we geen hardheid of agressiviteit in de geluidsweergave, ongeacht de gekozen configuratie. Daarom past hij probleemloos in de meeste systemen, of je hem nu gewoon als streamer gebruikt of hem de taak geeft digitale streams te decoderen naar analoge streams. Ook moet worden opgemerkt dat er geen bugs te betreuren waren, wat niet altijd het geval is bij directe concurrenten zoals de meer grillige Cambridge Audio CXN V2.

Kortom, EverSolo heeft hier een prima prestatie geleverd met een uitstekende streamer uitgerust met een overtuigende DAC en een zeer goede voorversterkingstrap, die garant staat voor een ongelooflijk goed gecontroleerde en gedetailleerde geluidssignatuur. Er lijkt veel zorg te zijn besteed aan het ontwerp, en het is een plezier in dagelijks gebruik dankzij het gebruikersgemak. Een zeer indrukwekkend apparaat voor zijn prijs!

EverSolo DMP-A6
859 euro | EverSolo NL | Importeur: ERCT

MERK

EDITORS' CHOICE