Krijtenberg & Linn event: van Majik tot Klimax, 50 jaar Linn

Zaterdag 24 juni was 'the place to be' Krijtenberg Sound & Vision in Amstelveen. Op deze warme dag was het namelijk goed vertoeven in het centraal gekoelde pand van Co van der Horst waar Krijtenberg in is gevestigd. Samen met het Schotse audiobedrijf Linn werd een show georganiseerd waar kennis gemaakt kon worden met alles van de meest eenvoudige Linn opstelling tot aan het laatste high-end meesterwerk van het bedrijf. 

Krijtenberg Sound & Vision is een actieve dealer van Linn en door zich te vestigen in een boutique meubelwinkel kan Linn gedemonstreerd worden in een woonomgeving. Waarvan optimaal gebruik wordt gemaakt door de gebroeders Krijtenberg. Een kort verslag.

Linn Majik

Als eerste krijgen we een korte luisterimpressie van het Majik systeem van Linn, je zou het een instapmodel kunnen noemen, maar daarmee doe je de Majik onderdelen te kort. De Majik DSM vormt het centrale hart met zijn all-in-one oplossing van streamer en versterker. Met alle opties die Linn biedt zoals het streamen van muziek vanaf muziekdiensten of eigen collectie, het integreren van het Majik systeem met beeld en multiroom, maar ook de zo belangrijke Space Optimisation van Linn waarmee de weergave karakteristiek van de luidsprekers wordt aangepast aan de akoestiek van de luisterruimte.

Linn zou Linn niet zijn als er geen Majik LP12 platenspeler onderdeel van de set zou kunnen zijn. Het instapmodel van de Linn Sondek platenspeler die sinds 1973 het gezicht van het bedrijf is. Naast de Majik DSM en de Majik LP12 staan er huiskamervriendelijke Majik 109 monitor luidsprekers (ook vloerstaande Majik’s zijn beschikbaar), aangesloten om het geheel af te maken voor hoogwaardige weergave van zowel gestreamde muziek als vanaf vinyl. De complete Majik opstelling schiet inclusief DSM, luidsprekers en draaitafel net over de 10.000 euro heen. Daarmee bent u wel klaar, bent u verzekerd van een echt Linn systeem met alle voordelen in techniek, garantie, inruil en upgrade zekerheid.

Next stop is een Linn Selekt opstelling. Selekt laat zich modulair opbouwen. De Selekt Classic heeft een behuizing van kunststof gecombineerd met aluminium. De spelende Selekt Hub is de Edition versie die is opgebouwd met aluminium platen gemonteerd op een uit aluminium gefreesde bodem. Waarin een betere voeding een plekje heeft samen met twee mono versterkers en een Organik d/a converter.

De Selekt Klimax is in zijn geheel gefreesd uit een aluminium blok. Daarmee is het een mini Klimax geworden. De keuze uit de behuizingen heeft vooral te maken met het tegengaan van trillingen in de elektronica in de kast en bescherming tegen instraling van RF en EMI. Mogelijke dac’s zijn naast de Organik de voordeliger Standaard of Katalyst. Hoe wil je de Selekt gebruiken? Als hub aan actieve luidsprekers, als geïntegreerde versterker, in home cinema of alleen met een TV aangesloten? De keuze is aan de klant. Dat is het fraaie van Linn, je kunt altijd upgraden, zelfs na jaren en jaren, en een systeem samenstellen naar eigen keuze. De Selekt DSM werkt in deze ‘huiskamer’ met Linn 530 luidsprekers, actieve modellen met ingebouwde Linn Exakt versterkers per driver.

De gehele upgrade en daartoe behorende inruil filosofie vindt zijn oorsprong in de Linn Sondek LP12 platenspeler. Linn biedt daarvoor upgrades vanaf de 4.500 euro kostende Majik speler. Zoals een betere plint, beter lager, extra sterk subchassis, geavanceerde arm en verfijndere elementen. Tot aan de met de beste opties uitgeruste Klimax LP12 die meer dan 30.000 euro.

Linn oprichter Ivor Tiefenbrun wist al in 1973 hoe belangrijk een lager is. Wat een voeding kan doen met muziek. Hoe sterk de verbinding moet zijn tussen het plateau dat samen met de arm op een subchassis is gemonteerd. Tussen arm en plateau mag absoluut geen speling zitten. Eigenlijk wonderlijk hoe ook de jeugd inspeelt op vinyl als bron en 50 jaar later nog steeds kan smullen van een Linn Sondek. Het zal alles te maken hebben met het gevoel van een fysieke drager, de soms tot kunstwerken verheven hoezen, de magie en laten we eerlijk zijn, de geweldige manier waarop muziek kan spelen vanaf een analoge bron.

Bij de ingang van de luisterruimte waar de Linn Klimax 360 opstelling staat passeer ik een Leica ultra short throw Cine 1 projector. Een vrij grote bak waarin een projector een plekje heeft, waarin luidsprekers zitten werkend als soundbar, een Ziggo TV tuner en waar HDMI ARC is geïntegreerd. Marcel Krijtenberg heeft de projector nog maar kort in huis en legt uit dat het roepen over resolutie van projectoren leuk is, wat de concurrent veelal doet, maar dar de lens misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel is van zo’n apparaat. En waar het gaat over lenzen hebben weinig merken zoveel ervaring als Leica. Met als resultaat een vlijmscherp en helder beeld dat van hele korte afstand geprojecteerd wordt op een vlakke muur of op een scherm.

Lichtbron is een laser met een minimale levensduur van 20.000 uur en een lichtopbrengst van 3000 Lumen. Een ruimte verduisteren is met zoveel licht verleden tijd. Weg met dat grote zwarte vlak aan de muur van, de Leica maakt een tot 120 inch projectie mogelijk die niet onder doet voor de beeldkwaliteit van een OLED of QLED.

Laatste stap vandaag is binnentreden in de home cinema demo ruimte, nu in gebruik voor twee kanalen. Opgesteld de Linn Klimax Hub en de 360 luidsprekers. Ik mocht ze eerder beluisteren en ook hier in Amstelveen is het ongelofelijk hoe eenvoudig de weergevers de muziek loslaten. Met de ogen open zie je de speakers staan, het geluid komt en ogenschijnlijk niet vandaan. Ergens voor, achter of boven de luidsprekers ontstaat de muziek, niet geplakt aan de weergever. Twee mensen van Linn verzorgen de demo voor Krijtenberg en brengen een keur aan muziek. Van elektronische bas tot klassiek. De elektronische bas is een mooie basis voor het laten horen welk positief effect Space Optimisation heeft op het totaal. De bas wordt ogenblikkelijk strakker, heeft schijnbaar extra dynamiek, kent meer detail en wordt een heel stuk sneller.

Een prachtige oplossing van Linn die werkt in elke ruimte. Dat midden en hoog mede profiteren van de betere basis is evident. Linn wijkt af van de met audiofiele muziek gebaande paden, artiesten als Arooj Aftab, James Blake en Gabi Hartmann laten horen tot welke hoogte de Klimax 360 is geklommen op de weergaveladder. Een pianoconcert van Richard Goode (Mozart) toont de kracht en subtiliteit van een concertvleugel in optima forma. Tot slot speelt Ibrahim Maalouf met knallend slagwerk, heftige trompet en strakke baslijnen. De Klimax 360 klinkt zo mooi droog, zonder enige toevoeging van Linn aan de muziek. Hoe groot het gespeelde werk ook is of hoe druk door de muzikanten wordt gespeeld, de weergave loopt niet vast of dicht, Linn volgt wat wordt aangeboden.

Krijtenberg Sound & Vision is niet alleen dealer van het merk Linn, al lijkt dat tijdens de show wel even zo. Linn speelde zeker de hoofdrol en de gebroeders Krijtenberg hebben alle moeite gedaan om in een huiskamerachtige omgeving Linn te laten horen. Drie systemen die zich kenmerken door neutraliteit en muzikaliteit. Waar prettig naar te luisteren is (Majik), waarin de keuze ruim is (Selekt) of waarin het begrip high-end een heel nieuwe wending krijgt (Klimax). 50 jaar Linn wordt gevierd met muziek!

www.krijtenberg.com | www.linn.co.uk

MERK

EDITORS' CHOICE