NIEUWSFocal

Focal voorziet DS9 van audiosysteem met veertien luidsprekers

De Franse audiofabrikant Focal heeft een exclusief geluidssysteem ontworpen voor de DS 9 van de Franse autofabrikant DS Automobiles. De modellen Opéra en Esprit de Voyage krijgen het systeem standaard aan boord. Voor de overige modellen zal het een optie worden die tegen een meerprijs geleverd kan worden.

Focal heeft naar eigen zeggen nauw samengewerkt met de ontwerpers van DS Automobiles om de ruimtes voor de luidsprekerdrivers te bepalen met as resultaat dat elke passagier een ongelooflijke geluidsonderdompeling ervaart.

De veertien luidsprekerdrivers van het systeem zijn voorzien van lichtgewicht, stijve Polyglass-conussen en Focal's aluminium omgekeerde dome-technologie. Ten slotte belooft de Power Flower-magneet een perfecte controle over de bewegingen van de subwoofer.

Focal vertelt ons dat tijdens de fase van fijnafstemming de luidsprekerdrivers in fase zijn uitgelijnd om de luisteraar tegelijkertijd te bereiken. Ten slotte maakt de 690 Watt, 16-weg versterking gebruik van klasse D boosttechnologie, met een sterke stroom-/verbruiksefficiëntie, lage vervorming en hoge energiecontrole.

In de voorportieren zijn naast een in het dashboard gemonteerd centraal kanaal twee tweeweg luidsprekerdrivers geplaatst om een driedimensionaal geluidsbeeld te produceren. Achterin zijn twee tweeweg speakerdrivers in de portieren ondergebracht, met twee surroundspeakers op de hoedenplank voor 'bioscoopachtige onderdompeling'.

De subwoofer gebruikt drie van de 16 versterkerkanalen en Focal omschrijft het als “extreem krachtig en assertief”. Er worden twee luistermodi aangeboden: 'All-Passengers', een geoptimaliseerde stereomodus voor elke passagier, en 'Front Optimized', een unieke ervaring die naar verluidt het stereopodium vergroot en breder en dieper maakt voor de voorstoelen. Het Focal Electra-systeem werkt samen met het nieuwe multimediasysteem DS IRIS.

De DS 9 is een auto die het toppunt van luxe biedt. Het assortiment is geëvolueerd met de creatie van een derde niveau van Opera-uitrusting en de goedkeuring van de Esprit de Voyage-collectie. Hoogwaardige materialen, waaronder nappaleer, alcantara-afwerking enz., worden gecombineerd met Focal-geluid. De Esprit de Voyage-collectie is voorzien van akoestische beglazing, behuizingen gemaakt om trillingen te elimineren en designgerichte Focal Electra-roosters. In het persbericht staat: “Passagiers staan centraal in het geluid, een precisie en gebalanceerde akoestiek die een gecontroleerde en dynamische subbas combineert met een rijke, finesse beladen hoge tonen.”

Wie het systeem wil horen of wil weten hoe duur het is moet een keer binnen lopen bij een dealer van DS Automobiles.

MERK

EDITORS' CHOICE