NIEUWSHegel

Hegel Viking: CD-speler met Noorse voorouders

Het Noorse audiobedrijf Hegel heeft tot circa 2016 de Mohican geproduceerd en verkocht. Deze CD-speler moest worden gediscontinueerd omdat bepaalde onderdelen niet meer verkrijgbaar waren. Sindsdien is gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe CD-speler en die is er nu. Zijn naam is Viking en volgens Hegel kan de Viking alles uit een CD halen wat er in zit.

Hegel Viking

Over de Mohican: “We hebben gewerkt aan een vervanger die nog beter zou zijn. Perfectie verbeteren is niet eenvoudig, maar het is ons gelukt en we zijn trots om Viking te introduceren. De beste cd-speler die we ooit hebben gemaakt”. De Hegel Viking is een echte native 16-bit/44,1 kHz CD-speler die vanaf de basis is ontwikkeld voor optimale prestaties op standaard (Redbook) CD's. Het is ontworpen om de meest getrouwe geluidsweergave mogelijk te maken door de componenten te optimaliseren om een uitvoer van hoge kwaliteit te leveren die trouw is aan de originele opname.

Hegel zegt: “We hebben onze CD-speler Viking genoemd omdat we, net als onze oude Noorse voorouders, bestaande technologie verbeteren. Toen het tijdperk van de Vikingen begon, bestonden er al duizenden jaren boten. Wat de Vikingen deden, was het ontwerp perfectioneren. Hun sloepen konden niet alleen langs de kust varen, maar ook de open oceanen doorkruisen. De verbeteringen die ze aanbrachten brachten de Vikingen naar nieuwe kusten en zelfs nieuwe continenten. De CD-technologie mag dan oud zijn, maar wij geloven dat het, wanneer het wordt geperfectioneerd, nog steeds het beste digitale medium is dat beschikbaar is”. Tja, CD-spelers hebben niet zoveel met boten of Vikingen te maken, maar dat mag de pret niet drukken. Ieder z’n metafoor.

Hegel Viking: optimaal aflezen van CD’s

De Viking gebruikt een speciale laser- en CD-drive om een optimale uitlezing van de gegevens te garanderen. Het apparaat is ook uitgerust met een DA-converter die conversie levert met minimale vervorming. Volgens de fabrikant upsampelt of knoeit de Viking op geen enkele manier met het signaal, want door het signaal te laten zoals het op de schijf staat, is de DAC geoptimaliseerd om op zijn best te presteren.

Hegel Viking: Master Clocksystem

De aandrijving en de DA-converter wordt rechtstreeks aangestuurd door Hegel's Master-kloksysteem, waardoor een perfecte timing tussen de twee wordt gegarandeerd. Door gebruik te maken van een kwartskristal met zeer lage faseruis en Hegel’s eigen gepatenteerde SoundEngine-technologie, is de door Hegel ontworpen discrete klok in de Viking ontworpen om jitter tot een absoluut minimum te beperken. De Viking CD-speler heeft ook een OLED-display dat speciaal is geselecteerd vanwege zijn lage ruis, hetgeen resulteert in een helderder en gedetailleerder geluid. Het analoge podium in Viking is speciaal voor dit model ontwikkeld. Het bevat zowel Hegel's analoge laagdoorlaatfilter als Line Driver-technologie, waardoor een volledig gebalanceerde en ruisvrije verwerking van het signaal tot aan uw versterker wordt gegarandeerd.

Hegel Viking: behuizing

Een van de meest opvallende kenmerken van de Viking CD-speler is het ontwerp van de kast. Het gestroomlijnde ontwerp van Viking past bij de P30A en H30A voor een moderne en samenhangende look. Maar de ontwerpkeuzes zijn niet alleen esthetisch. Een zeer betrouwbare slot-in-drive en een goed ontworpen en solide constructie zorgen ervoor dat deze speler jaren en jaren meegaat, zegt Hegel.

Hegel Viking: XLR en cinch

De Viking CD-speler heeft één paar gebalanceerde XLR-uitgangen, één paar ongebalanceerde cincch-uitgangen en één BNC digitale echte 75 Ohm uitgang, waardoor hij eenvoudig te bedienen en te integreren is in elk audiosysteem. De speler heeft ook een automatische stand-byfunctie voor meer gemak, en wordt geleverd met Hegel’s solide aluminium RC8 systeemafstandsbediening die ook alle andere producten van Hegel kan bedienen.

Hegel Viking: technische specificaties 

  • Nieuw ontwerp behuizing, passend bij de P30A- en H30A-versterkers
  • Toegewijd eersteklas CD-loopwerk en laser met insteekopening
  • Automatische stand-by (configureerbaar)
  • XLR-, RCA- en BNC-uitgang
  • SoundEngine, MasterClock, LineDriver en SynchroDAC
  • Ondersteunde schijven Redbook-CD's van 12 centimeter
  • Lijnniveau-uitgang: 1 x cinch, 1 x gebalanceerd (XLR)
  • Uitgangsspanning: 2,5 Volt RMS
  • Digitale uitgang: 1 x BNC 75 Ohm
  • Frequentierespons: 0 Hz tot 22 kHz
  • Vervorming: minder dan 0,0015 procent
  • Afwerking Zwart
  • Afmetingen (H x B x D): 9,9 x 43 x 30,5 centimeter
  • Gewicht: 7,3 kilogram

 

Hegel Viking: prijs en leveringsinformatie

De Hegel Viking is naar verwachting leverbaar vanaf september 2023 en gaat over de toonbank voor net geen 5.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE