NIEUWSiFi

iFi Audio iCan Phantom: zeer veelzijdige en ambitieuze hoofdtelefoonversterker met buizen

Het Britse iFi Audio heeft de iFi iCan Phantom aangekondigd, een hoofdtelefoonversterker die uitsluitend analoge schakelingen aan boord heeft. De iCan Phantom kan niet alleen dynamische maar ook elektrostatische hoofdtelefoons aansturen. In elk kanaal is een buis geplaatst. 

iFi Audio iCan Phantom: hoofdtelefoonversterker

De iFi Audio iCan Phantom is verpakt in een tweelaagse behuizing met een zwarte onderkant en een aluminium bovenkant. Aan de bovenkant zijn de bedieningselementen geplaatst en een OLED-scherm. Aansluitingen zitten aan de onderkant. De versterkingstechniek is gebaseerd op zowel halfgeleiders als buizen. De halfgeleiders werken in klasse A. De gebruiker kan kiezen welk circuit wordt gebruikt. Volgens de persverklaring leveren de buizen “vloeibaarheid en een vrij ademende dynamische kwaliteit” samen met een extra Tube+ optie die “de sonische invloed van de buizen accentueert”, terwijl de halfgeleiders meer gaan voor “tempo en directheid”. Over de levensduur van de buizen hoeft de eigenaar van de iCan Phantom zich geen zorgen te maken. De geplaatste General Electric 5670 buizen hebben een geschatte levensduur van ongeveer 10.000 uur. Met gebruik van een adapter zouden ook buizen van het type 6922 geplaatst kunnen worden.

De iCAN Phantom maakt ook gebruik van wat iFi een True Differential Balanced circuitontwerp noemt, waarbij de linker- en rechterkanalen worden gescheiden met elk twee versterkercircuits. Met de nieuwe hoogwaardige componenten kan de iCan Phantom meer dan 15 Watt uit zijn gebalanceerde uitgangen leveren en ongeveer 5,76 Watt uit zijn single-ended uitgangen (in 16 Ohm).

Andere functies zijn onder meer een instelbare versterking (0dB, 9db en 18dB), IEMatch om achtergrondruis te helpen verminderen, XBass analoge verwerking voor verbeterde en natuurlijk klinkende lage frequenties, en XSpace analoge verwerking “om de breedte en diepte van het geluidsbeeld te verbeteren” voor zowel hoofdtelefoons als luidsprekers.

De Phantom wordt ook geleverd met een aantal onderling verwisselbare bias-spanningskaarten om een scala aan opties te bieden van 500 Volt tot 640 Volt om te voldoen aan de specifieke eisen van elektrostatische hoofdtelefoons, overigens met een 'normale' instelling van 230 Volt.

De iCAN Phantom is ook het eerste product in het iFi-assortiment dat gebruik maakt van de Nexus-module van het bedrijf, die wordt geleverd met app-ondersteuning (iOS en Android) voor  een uitgebreid, schaalbaar, op het netwerk aangesloten besturingssysteem. Dit biedt niet alleen extra afstandsbedieningsopties en instellingen om mee te spelen, maar ook de mogelijkheid om realtime gegevens te volgen over de prestaties en de huidige status van de Phantom. Het is een systeem waarvan het bedrijf zegt dat het later dit jaar zal worden uitgerold naar andere mid- tot high-end DAC/versterkers, en het staat natuurlijk open voor allerlei updates en upgrades in de toekomst.

iFi Audio iCan Phantom: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de levering eind juni 2023 gaan beginnen voor een prijs van 3.749 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE