REVIEWOmera

Review Ricable: Dedalus serie

SAMENVATTING

Ricable heeft ons wederom laten zien en horen dat je financieel niet hoeft leeg te lopen op een kwalitatief goede set kabels. Voor ons was de toevoeging van de Ricable Dedalus aan de set precies het puntje op de i.

PLUSPUNTEN

  • Bouwkwaliteit en flexibiliteit
  • Ritme en passie in de muziekweergave
  • Prijs-kwaliteitverhouding

MINPUNTEN

  • De kleur kan een dealbreaker zijn (maar op bestelling ook andere varianten verkrijgbaar!)

Een stedentrip naar Rome, absoluut geen straf. Zeker niet als het weer ook erg lekker is. Dat was voor ons het geval, vorig jaar in oktober. De sfeer, het eten, de mensen en de rijke historie van de stad hebben een diepe indruk achtergelaten. Dit is hoe de liefde voor een land tot stand komt. Iets wat pas opviel toen we terugkwamen in Nederland. Er werd meer Italiaans gekookt en de limoncello ging er zonder enige moeite achteraan. En als dan de kabels van het hifisysteem een upgrade nodig hebben, tja… dan volgen we gewoon het pad waar we al op lopen. 

Eind vorig jaar zijn er in de hifi-keten enkele upgrades geweest hier. In de nieuwe opstelling speelt er een NAD M23, een Pro-Ject X-8 Evo Superpack en de Brooklyn Dac+. De Brooklyn Dac+ werd voorheen gebruikt voor hoofdtelefoons. De luidsprekers zijn een trouw paar, de ATC SCM 19 die er al wat langer staan. Hier niks nieuws dus, en dat zal ook niet snel veranderen. Natuurlijk horen er wel kabels bij die in lijn liggen met de kwaliteit van de audioproducten. Er zijn enorm veel merken waar we als audioliefhebbers uit kunnen kiezen. En zo begon er een kleine zoektocht.

We zeggen bewust 'kleine', omdat we al snel een paar namen tegenkwamen die tot de verbeelding spraken. Aangestoken met een liefde voor Italië, lazen we 'Primus', 'Magnus', 'Dedalus' en 'Invictus'. Dat kan bijna geen toeval zijn, toch? We namen contact op met de importeur in Nederland, Omera. Die kent de eigenschappen van de kabels immers maar al te goed. Samen kwamen we tot de conclusie dat de Dedalus serie zomaar eens het beste zou aan kunnen sluiten bij de wensen en kwaliteitseisen. Aan de slag met de Ricable Dedalus modellen!

Hogere audiokunde 

In de nieuwe audio-opstelling zijn we op zoek gegaan naar bepaalde elementen. De ATC speakers zijn erg eerlijk, maar kunnen wat dun overkomen. Of net dat duwtje in de rug qua laag missen. Dat is vooral te horen als er geen goede aansturing is. Met de NAD M23 is het juiste vermogen meer dan aanwezig, maar ook dan moet het wel allemaal overgebracht worden naar de ATC SCM 19. En dan het liefst naar onze persoonlijke smaak, vanuit de voorkeuren waar iedere hifi-liefhebber 'last' van heeft. Upgraden, afstemmen, finetunen, tweaken en weer luisteren. Een raket naar de maan sturen is nog gemakkelijker dan je audio perfect krijgen. Het loont dan ook om te overleggen met de specialist bij de dealer, zeker als je één element in het geluid probeert aan te pakken.

Vanuit die aanpak kwamen we samen met Ruud Moerman van Omera uit op de Dedalus serie van Ricable. Van deze serie is er een XLR en een luidsprekerkabel besteld. Vervolgens werd de fles limoncello klaargezet om de handgemaakte kabels uit Italië een warm welkom te geven.

Inspelen met limoncello 

Elke hifi-installatie klinkt beter met een glas whisky, of in dit geval limoncello. Even voor de duidelijkheid, niet om je kabels mee in te smeren, maar om jezelf mee nat te houden. Je kan tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn met dit soort uitspraken. Dat gezegd te hebben, vinden we de kleur van de kabels wel wat weg hebben van limoncello. Als we dichterbij kijken zien we dat het eigenlijk twee kleuren zijn; een gele en een oranje kleur. Dat is weer eens wat anders dan een standaard uitvoering. En een zeer goed excuus om de installatie meer bij het interieur te trekken, want “de kleur past zo goed bij het vloerkleed”. We sluiten de beide sets kabels aan en met een glaasje geweekte citroen gaan we vast luisteren hoe de kabels koud uit de doos klinken.

Bel Suono 

Zowel de luidspreker- als de XLR kabel zien er fantastisch uit. Ook de afwerking is van hoog niveau. We zien en voelen duidelijk dat we een stukje kwaliteit in handen hebben. Wat ook is te merken aan de stugheid van de kabel. Want ondanks dat de kabels sterk en stevig aanvoelen, kunnen we ze zonder probleem in een bocht leggen. Heel eerlijk, dit is bij veel andere merken eigenlijk alleen mogelijk nadat ze verwarmd zijn met een gasbrander. Op de website van Ricable zijn de specificaties van de kabels terug te lezen en die zijn niet misselijk.

Op een afstand valt de gele kleur in de kabel weg en blijft er een warme oranje kleur zichtbaar. Als dat je Hollandse hart niet met trots vult….Door naar de muziek, want daar doen we het voor. Op de Pro-Ject X8 leggen we een lp van The Teskey Brothers: Half Mile Harvest. Moderne blues met rokerige whiskeystemmen. Direct bij het eerste nummer “Crying Shame” is de ontspannen sfeer te horen. Waar we naar zoeken in het geluid, dat vinden we ook. We willen de emotie horen, de warmte en passie. Maar, en dat is een duidelijke maar, zonder in te leveren op de verfijning en details. Dat is een lastige opgave in combinatie met de ATC speaker.

Het is de combinatie van het gitaarspel met de stem, die ons het JA-gevoel geeft. Dat gevoel wat je krijgt, als je weet dat het goed klinkt. Waar je spontaan van gaat glimlachen. De stugge Engelse ATC speaker heeft nu wat meer weg van een Italiaan. Speelt en praat met passie in de stem en veel handgebaren, dat idee. In het geluid horen we duidelijk meer aandacht voor het laag gebied. Net voorbij minuut 2 zetten de blazers een zwoel stukje in. Het wordt heerlijk gedragen door de gitaar. We horen leven en emotie, zonder dat het ten koste gaat van de verfijning. Die verfijning is iets wat te horen is in de zang. Dat rauwe randje wat eromheen zit, dat is nog steeds te horen. Het totaal voelt en klinkt groots en levendig.

Aan de andere kant van het spectrum willen we wel de snelheid in de muziek behouden. Een groot voordeel van boekenplankspeakers, wat ons betreft. Maar hoeveel leveren we van de snelheid in, om meer gevoel en emotie te krijgen in het laag? Daarvoor pakken we muziek van Nederlandse bodem. Producer Helsloot maakt geweldige elektronische muziek. Soms schuurt het meer tegen deephouse aan en soms meer melodieuze tech house. En als er ergens snelheid in muziek zit, dan is het wel elektronische muziek. Met een usb-kabel sluiten we een iPad aan op de Brooklyn DAC+. Via Spotify zoeken we naar wat gepaste muziek. In het nummer “Never Leave” zit enorm veel melodie. Het heeft een tikkeltje magie en klinkt authentiek door de details.  Door de combinatie van de Ricable Deladus XLR en luidsprekerkabel wordt er een zeer solide laagniveau uit de ATC speaker gedrukt. Iets wat we niet direct hadden verwacht. Het mooie hiervan is niet de directe winst die we in de lage tonen behalen, maar vooral dat we minimaal inleveren op de snelheid in de muziek. We kunnen langzaam aan concluderen dat we spelen met een goede match. Iets wat met hifi zeker niet vanzelfsprekend is.

Eindoordeel 

Hifi is iets internationaals. Kijk maar eens naar de set waar we in deze review mee spelen. NAD is een Deens merk. Pro-Ject komt uit Oostenrijk, ATC uit Groot-Brittannië. En veel onderdelen die gebruikt worden komen uit China. Een merk zoals Ricable, wat zijn oorsprong in Italië vindt, past hier prima tussen. Toch is het altijd maar de vraag of een kabel goed presteert in een setup. In dit geval lijkt het een uitstekende combinatie te zijn. Daardoor scoort de Ricable Deladus serie bij ons erg goed. De bouwkwaliteit, flexibiliteit, prijs-kwaliteitverhouding en het weergaveniveau scoren allemaal hoog. Zeker het stukje flexibiliteit is erg fijn. Dit maakt het wegwerken van kabels een stuk prettiger. Toch is het raadzaam om te luisteren of de combinatie ook voor jouw systeem werkt.

Het enige waar we nog twijfels over hebben is de kleur. In de Deladus serie voert de gele/oranje kleur de toon. Dat staat misschien niet bij iedere set of interieur. Gelukkig bij onze set wel. Aan de andere kant begrepen we van de importeur dat de kabels op bestelling ook in andere kleuren te verkrijgen zijn, dus niets aan de hand.

Conclusie

Ricable heeft ons wederom laten zien en horen dat je financieel niet hoeft leeg te lopen op een kwalitatief goede set kabels. Voor ons was de toevoeging van de Ricable Dedalus aan de set precies het puntje op de i. Dat er winst met dit Italiaanse merk valt te behalen, dat mag duidelijk zijn. Of het net zo'n goede combi is al in de setup van deze review, daar kom je alleen maar achter door er zelfs eens naar te gaan luisteren.

Dedalus XLR | vanaf 440 euro
Dedalus speaker MKII | vanaf 548 euro
Beoordeling 4.5 / 5 | www.ricable.nl

MERK

EDITORS' CHOICE