NIEUWSGoldring

Goldring lanceert mm-element E4 en hij is te zien op HEM

De in Groot-Brittannië gevestigde elementbouwer Goldring heeft de E4 gelanceerd, een mm-element dat is ontworpen om compatibel te zijn met alle middelzware tot zware toonarmen van het type dat te vinden is op de meeste budget- tot midrange-draaitafels. Omdat de E4 is gemaakt met dezelfde hoogwaardige kern als de andere E-serie elementen in het portfolio, is de E4 ideaal voor zowel degenen die een verouderd element in zijn geheel willen vervangen als voor degenen die de prestaties van hun bestaande E-serie willen verbeteren door alleen de stylus te vervangen.

Goldring E4

De superelliptische stylus met diamant van de E4 van het Engelse Goldring heeft een lagere effectieve puntmassa, verbeterde stijfheid en een betere weergave van hoogfrequente details dan elliptische alternatieven. Door het lichte gewicht en de superieure stijfheid van de holle aluminium cantilever kan de stylus middelhoge tot hoge frequenties nauwkeuriger uitlezen en weergeven. In tegenstelling tot de meeste ontwerpen op dit prijsniveau, maakt Goldring E4 het mogelijk om tijdens het productieproces aanpassingen op microniveau te maken, zodat elke cartridge de Goldring-fabriek verlaat met een geoptimaliseerde kanaalbalans en overspraakinstellingen.

Goldring E4: nieuwe superelliptische diamanten stylus en holle aluminium cantilever

De E4 heeft een 'nude' superelliptische stylus van slechts 7,6 x 18 micron (0,3 x 0,7 mil), die is geslepen en gepolijst uit een enkel homogeen stuk diamant. Dit zorgt voor een lagere effectieve tipmassa met verbeterde stijfheid, hetgeen op zijn beurt betekent dat het vermogen om hoogfrequente details uit te lezen drastisch is verbeterd in vergelijking met het 'gebonden' elliptische stylusalternatief.

Bij dit type stylus en naald is het veel minder waarschijnlijk dat het verkeerd spoort of doorschiet bij het volgen van hoogfrequente groefmodulaties en vanwege het fijn gepolijste profiel van 7,6 micron past het effectiever in dicht opeengepakte binnenste groeven. Het resultaat is een lagere vervorming en een vlakke frequentierespons die leiden tot een nog betere sonische prestaties dan die van voorganger E3. het vorige vlaggenschipmodel van Goldring.

Als aanvulling op de stylus met lage puntmassa heeft de E4 een holle aluminium vrijdragende buis. Door het lichte gewicht en de superieure stijfheid van het materiaal kan de stylus middelhoge tot hoge frequenties met grotere nauwkeurigheid traceren, terwijl tegelijkertijd vervorming wordt verminderd.

Goldring E4: magnetische duplextechnologie

Stereo-informatie op een vinylplaat is opgenomen in een enkele 'V'-vormige groef met loodrechte zijwanden onder een hoek van 45 graden. Conventionele elementen, die een enkele grote magneet gebruiken die samenwerkt met twee verticaal gemonteerde spoelen (een voor linkerkanaalinformatie, een voor rechts) om een stereosignaal uit de groef te halen, kunnen hoge niveaus van overspraak veroorzaken en dientengevolge een bescheiden kanaalscheiding.

De Goldring E4 maakt gebruik van Magnetic Duplex-technologie die twee magneten met een lage massa onder dezelfde hoeken als de spoelen plaatst, zodat elke magneet alleen samenwerkt met zijn partnerspoel. Hierdoor kan de E4 de informatie in de plaatgroef nauwkeuriger omzetten in een elektrisch signaal, wat resulteert in een grotere kanaalscheiding en dus een beter stereobeelden een nauwkeuriger geluidsbeeld.

Goldring E4: afstelmogelijkheid van azimut

Azimut beschrijft de hoek die de verticale middellijn van de stylus maakt met het oppervlak van de plaat - deze moet exact loodrecht op de groef staan. Eigenaren van budget- en midrange draaitafels hebben meestal geen mogelijkheid om de azimut aan te passen. Dat maakt het extra belangrijk om het element nauwkeurig af te stellen voordat deze op de toonarm wordt gemonteerd, immers, een slecht afgestelde azimut kan meer overspraak en een ongelijkmatige kanaalbalans veroorzaken.

De E4 is ontworpen om tijdens het productieproces aanpassingen op microniveau mogelijk te maken, zodat elk element dat de fabriek van Goldring verlaat geen verdere azimutaanpassing nodig heeft.

Goldring E4 te zien op High End München

De Goldring E4 zal te zien zijn op de High End Show 2023 in München (van 18 tot 21 mei a.s.) in zaal A (Atrium) 4.1, F110.

Goldring E4: technische specificaties 

 • Frequentiebereik: 20 Hz – 20 kHz
 • Kanaalbalans: < 1,5 dB @ 1 kHz
 • Kanaalscheiding: > 20 dB @ 1 kHz
 • Gevoeligheid: 3,5 mVolt (1 kHz @ 5 cm/s)
 • Statische conformiteit: 20 mm/N
 • Verticale volghoek 20 graden
 • Naaldstraal: 7,6 micron (0,3 x 0,7 mil)
 • Stylus Type: Nude eliptical
 • Belastingsweerstand 47 kOhm
 • Belastbaarheid: 100 – 200 pF
 • Interne inductie: 400 mH
 • Interne weerstand: 410 Ohm
 • Gewicht: 6,9 gram
 • Bevestigingsmiddelpunt: 12,7 mm (0,5 inch)
 • Aanbevolen naalddruk: tussen 1,5 tot 2,5 gram (1,75 gram aanbevolen)

 

Goldring E4: prijs en leveringsinformatie

Het Goldring E4 mm-element is verkrijgbaar vanaf juni of juli 2023 en kost 259 euro. Wie alleen een Goldring E4 stylus nodig zou hebben om op zijn bestaande element te monteren betaalt daar 189 euro voor.

MERK

EDITORS' CHOICE