NIEUWSThorens

Thorens SoundWall HP 600: de top-of-the-line luidspreker die samenwerkt met de ruimteakoestiek

Draaitafelbouwer Thorens heeft een nieuwe luidspreker aangekondigd genaamd SoundWall HP 600. Een luidspreker? Jazeker, waarom zou een draaitafelbouwer geen luidspreker kunnen lanceren? Het is bovendien niet de eerste luidspreker van Thorens en de fabrikant is aan de slag gegaan met gerenommeerde ontwerpers. We weten nog niet wanneer de nieuwe luidspreker geleverd kan worden en tegen welke prijs, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Thorens SoundWall HP 600: drieweg open baffle luidspreker

Circa veertig jaar geleden heeft audiofabrikant Thorens met de SoundWall-modellen HP 360 en HP 380 een geniale slag gemaakt. De HP 360 en HP 380 waren  luidsprekers die het hele frequentiebereik als dipolen weergaven. Deze ontwerpfilosofie is met de lancering van de nieuwe SoundWall HP 600 nieuw leven ingeblazen: hij geeft dezelfde hoeveelheid geluid naar voren en naar achteren, terwijl hij dit geluid tegelijkertijd veel nauwkeuriger en gelijkmatiger richt dan conventionele luidsprekers. Vooral in grotere luisterruimtes levert dit tastbare voordelen op.

Met zijn dipoolkarakteristieken werkt de Thorens SoundWall HP 600 volgens de fabrikant voorspelbaarder en constructiever samen met de akoestische omstandigheden in de luisterruimte over het gehele frequentiebereik. Met de huidige levensstijl is dit nog belangrijker dan veertig jaar geleden, immers ruime kamers, harde vloeren, glazen oppervlakken en moderne meubels creëren volgens Thorens de slechtst mogelijke omgeving voor conventionele groothoekluidsprekers. De SoundWall HP 600 maakt dezelfde omstandigheden tot zijn bondgenoot. Volgens het persbericht krijgt de gebruiker een perfect driedimensionaal stereobeeld, levendige bas en een grote dynamiek op de luisterpositie, zonder compromissen.

Thorens SoundWall HP 600: open baffle

Net als zijn historische rolmodel is de SoundWall HP 600 een driewegluidspreker gebaseerd op het open baffle-principe. Alle woofers en mid-range drivers zijn gemonteerd in hun superplatte baffle zodat ze vrij kunnen trillen, dus ze hebben geen behuizing of ander dempend materiaal op hun achterkant. Dergelijke constructies zijn populair vanwege hun impuls-nauwkeurige speelstijl.

Ontwikkelaar Joachim Gerhard heeft ervoor gezorgd dat klassieke hifideugden niet worden verwaarloosd. Daarbij helpt niet alleen de uitstekende bouwkwaliteit van het moderne luidsprekerchassis dat er veertig jaar geleden simpelweg nog niet was. Ook de ruime ervaring met het ontwikkelen van high end luidsprekers van bijvoorbeeld voor Audio Physic en Süsskind speelde een rol bj de totstandkoming van de SoundWall HP 600.

Thorens SoundWall HP 600: “Dynamisch Dozijn” voor de laagweergave

Een goede laagweergave is altijd een uitdaging met open baffles. Met de middelen en mogelijkheden van de jaren tachtig van de vorige eeuw was de originele SoundWall voldoende voor een degelijke, maar niet overweldigende laagweergave ondanks het gecombineerde vermogen van 15 woofers per stereokanaal. In de nieuwe SoundWall HP 600 zijn “slechts” twaalf woofers geplaatst, die overigens wel iets groter zijn (diameter 15 centimeter). Maar dit dynamische dozijn bereikt een hoge mate van efficiëntie en tegelijkertijd een indrukwekkende diepte, die moeiteloos tot 40 Hz reikt. Het resultaat? De SoundWall HP 600 kan een “muur van geluid” creëren, met elke muziekstijl.

Thorens SoundWall HP 600: dipool ontmoet D'Appolito voor middentoner en hoge tonen

Twee drivers voor de middentonen zijn aan de bovenkant van de baffle geplaatst. Twee tweeters zijn tussen de midentoners geplaatst. De tweeters werken back-to-back om het dipoolkarakter volledig te behouden tot aan de bovenkant van de frequentierespons. Dit resulteert in een vrij, open geluid met een buitengewoon nauwkeurige weergave. De strak concentrische opstelling van de drivers volgens het D'Appolito-principe zorgt voor een extra, symmetrische focus van de midrange-energie. Het niveau van de achterste tweeter kan ook worden aangepast voor fijnafstemming.

Thorens SoundWall HP 600: hoogwaardige technologie een huiselijk ontwerp

Met twaalf woofers, twee mid-range drivers en twee tweeters per kanaal heeft de SoundWall HP 600 ook een zekere visuele uitstraling. De SoundWall HP 600 integreert zich verbazingwekkend moeiteloos in een grote verscheidenheid aan inrichtingsstijlen dankzij de zeer geringe bouwdiepte, het sierlijke vleugelprofiel en de beste materialen zoals massief aluminium en edelhoutfineer.

De SoundWall HP 600 mag dan visueel wel enige aandacht trekken, maar als het om geluidskwaliteit gaat is de nieuwe luidspreker onzichtbaar volgens de makers. Het subtiele maar breedbandige en dynamische geluid verschijnt op de luisterpositie alsof het uit het niets komt, aldus Thorens.

Door het gecombineerde oppervlak van de 24 woofers (12 stuks per kant) zijn ook enorm hoge onvervormde niveaus mogelijk. Je hebt ze niet altijd nodig, maar ze zijn nog steeds cruciaal voor echt authentiek geluid.

Ten slotte: de SoundWall HP 600 heeft een gevoeligheid van 95 dB (1 Watt / 1 meter) en dat is hoog. Een potige versterker is dus niet nodig. De SoundWall HP 600 kan daarom met vrijwel elke transistorversterker en ook met de meeste buizenversterkers worden gecombineerd.

Thorens SoundWall HP 600: technische specificaties 

  • Geplaatste drivers: 12 x woofer (diameter 15 cm), 2 x middentoner, 2 x tweeter
  • Belastbaarheid (DIN): 300 Watt
  • Gevoeligheid (SPL 1 Watt/1 meter): 95 dB
  • Frequentiebereik: 30 Hz tot 28 kHz
  • Impedantie (DIN): acht Ohm
  • Gewicht: 40 kilogram
  • Afmetingen (B x H x D): 60 x 125 x 16 centimeter

Prijs en leveringsinformatie moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE