NIEUWSSchiit

Schiit Audio Rekkr en Gjallarhorn: kleine klasse AB eindversterkers

Het Amerikaanse Schiit Audio heeft een tweetal kleine eindversterkers uitgebracht. De nieuwe Rekkr en Gjallarhorn zijn niet bijzonder krachtig maar in combinatie met gevoelige luidsprekers of bij een korte luisterafstand, zoals bij luidsprekers op een bureau aan weerskanten van een computerscherm, kunnen de Rekkr en Gjallarhorn een uitstekende dienst bewijzen. En ze zijn goedkoop en nemen weinig plek in beslag.

Schitt Audio Rekkr: kleine tweekanaals eindversterker

De nieuwe Rekkr van het in de VS gevestigde Schiit Audio werkt in klasse AB. De compacte eindversterker past zo ongeveer in de palm van je hand. Wie brute kracht zoekt, heeft niets aan de Rekkr. Het opgegeven vermogen is 2 Watt RMS bij acht Ohm en 3 Watt RMS bij vier Ohm. De kanalen kunnen worden gebrugd en dan levert de Rekkr 4 Watt aan acht Ohm.

Brute kracht is echter lang niet altijd nodig en groter is niet altijd beter. Wie bijvoorbeeld een set kleine bureauluidsprekers aan weerskanten van een computerscherm zou willen aansturen, zou wel eens heel gelukkig kunnen worden van de Rekkr. Het frequentiebereik loopt volgens opgave van de fabrikant van 3 Hz tot 500 kHz op niveau +/-3 dB. De 20 Hz en 20 kHz punten liggen op +/- 0,01 dB. De A-gewogen S/R-verhouding is groter dan 120 dB.

De voeding is extern en heeft een afvlakcapaciteit van 12.000 μF. Voor 235 euro wisselt de Rekkr van eigenaar.

Schiit Audio Gjallarhorn: iets minder kleine tweekanaals eindversterker

De Gjallarhorn is iets groter en heeft een interne voeding met als basis een ringkerntransformator en 30.000 μF afvlakcapaciteit. Ook de Gallarhorn werkt in klasse AB en kan 10 Watt RMS per kanaal aan acht Ohm leveren en 15 Watt RMS aan vier Ohm. Als de kanalen worden gebrugd kan de Gjallarhorn 30 Watt aan acht Ohm leveren. Als de Gjallarhorn in gebrugde toestand wordt gebruikt kan de (mono) symmetrische aansluiting worden gebruikt. Dit maakt het gebruik van lange kabels naar een tweetal Gjallarhorns mogelijk.

Ook de Gjallarhorn heeft een zeer groot frequentiebereik dat loopt van 3 Hz tot 500 kHz op niveau +/- 3 dB. Schiit Audio stelt terecht dat de Gjallarhorn geen krachtpatser is, maar op een bureau of in een kleine luisterruimte of in combinatie met gevoelige luidsprekers is helemaal geen krachtpatser nodig.

Schiit Audio produceert en assembleert al zijn producten op Amerikaanse bodem. Ook toeleveranciers zijn veelal Amerikaanse bedrijven.

De Gjallarhorn gaat voor 429 euro over de toonbank.


EDITORS' CHOICE