NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio Vintage Fifteen: zware en moderne tweeweg luidspreker met vintage uiterlijk

De Schotse luidsprekerbouwer Fyne Audio heeft op de Bristol HiFi Show een nieuwe luidspreker onthuld. Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Vintage Fifteen is het uitgesproken vintage uiterlijk, maar dat is tegenwoordig weer hartstikke hip. Kijkende in de lijst specificaties is het tweede dat opvalt het hoge gewicht van ruim negentig kilogram. Maar laat je vooral niet misleiden door het uiterlijk want de Vintage Fifteen heeft louter moderne techniek aan boord. Prijs en leveringsinformatie moeten nog bekend worden gemaakt.

Fyne Audio Vintage Fifteen: moderne ouderwetse luidspreker

De nieuwe Fifteen is de nieuwste en tevens grootste toevoeging aan de Vintage productlijn van de in Schotland gevestigde luidsprekerfabrikant Fyne Audio. Eerder kwamen de Ten en Twelve op de markt. Elke luidspreker van 93 kilogram is voorzien van met wat Fyne omschrijft als de meest ambitieuze en dynamische IsoFlare-driver tot nu toe. De afmetingen zijn 1.152 x 683 x 691 millimeter (H x B x D).

De IsoFlare driver van Fyne Audio is in essentie een coaxiale tweeweg driver die een puntbron vormt. De benaming van de luidspreker slaat op de diameter van de driver. In De Vintage Fifteen is een driver met een diameter van 380 millimeter (15 inch) gemonteerd met een multi-fiber conus voor de middentonen. De hoge tonen komen voor rekening van Fyne's 75 millimeter titanium dome, neodymium motorcompressie-tweeter.

Buiten dit biedt de luidspreker een gevoeligheid van 97 dB (2,83 Volt / 1 meter) en dat is bijzonder hoog. Aansturing met bijvoorbeeld een kleine buizenversterker hoort dus tot de mogelijkheden, ook in een grote luisterruimte. Toch graag een potige versterker aansluiten? Fyne Audio geeft een piekbelastbaarheid op van 800 Watt. De continu belasting is maximaal 200 Watt. De cross-over vindt plaats op 750 Hz. De -6 dB punten van de frequentiekarakteristiek liggen op 22 Hz en 26 kHz. De impedantie is acht Ohm.

De kasten zijn met de hand gebouwd van berkenmultiplex dat is afgewerkt met walnootfineer. Fyne Audio heeft accenten geplaatst van goud geanodiseerd metaal en een retro textuur afneembaar front.

De behuizing met twee holtes is blijkbaar ook wiskundig gevormd om staande golven te verminderen. De baspoort zit aan de onderkant en is nar beneden gericht. Het is Fyne Audio’s grootste BassTrax LF-diffusorsysteem tot nu toe. Volgens de ontwerpers stelt het ontwerp de 15-inch driver in staat om het grootste volume lucht te verplaatsen zonder poortturbulentie.

Fyne Audio Vintage Fifteen: prijs en leveringsinformatie

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE