NIEUWSElac

Elac Varro: familie van zeven krachtige subwoofers

Sinan Kökbugur | 20 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | Elac

De Duitse luidsprekerbouwer Elac heeft een nieuwe productlijn van subwoofers genaamd Varro gelanceerd. De Varro productlijn bestaat in totaal uit zeven modellen verdeeld over drie sublijnen. Alle subwoofers zijn in te stellen met een app. Naar verwachting gaat de levering in maart beginnen. 

Elac Varro: geef de lage tonen een extra zetje

De Varro productlijn van het in Duitsland gevestigde Elac is verdeeld in drie sublijnen genaamd Premium (drie modellen), Reference (twee modellen) en Dual Reference (twee modellen). De kern van alle zeven nieuwe modellen is een AutoEQ-systeem dat gebruikers de flexibiliteit geeft om de subwoofer op een positie te plaatsen die voor hen en hun omgeving werkt zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties, zo verklaart Joe Riggi van Elac Het systeem maakt gebruik van Elac's Sub Control 3.0 Android/iOS-app en een smartphonemicrofoon om de EQ in de kamer automatisch te optimaliseren.

Alle nieuwe subwoofers zijn ook DSP-gestuurd met behulp van 28-bits verwerking en bevatten BASH-versterkertechnologie, die de kracht van klasse-AB combineert met de efficiëntie van klasse-D-versterkers. Volgens Elac zorgt het hybride ontwerp voor “maximale spanningsschommelingen, waardoor alle benodigde kracht en extra dynamisch vermogen wordt geleverd over het gehele werkbereik van de woofers.”

Door de hele lijn worden aangepaste woofers met krachtige spreekspoelen gebruikt. Modellen uit de Premium-serie zijn voorzien van een spoel van twee inch, terwijl de Reference- en Dual Reference-serie omhoog gaan naar een spoel van 2,5 inch. Alle Varro-subwoofers zijn gemaakt van dik MDF met interne dwarsbalken om kastresonantie en andere verstoringen te verminderen.

De Premium-serie bestaat uit drie modellen, te beginnen met de PS250-BK met een 10-inch driver en 250 Watt versterker. De PS350-BK gaat naar een 12-inch driver en 350 Watt versterker en de PS500-BK heeft een 15-inch driver en 500 Watt versterker. De respons in de kamer is gespecificeerd tot respectievelijk 24, 21 en 16 Hz, en het maximale uitgangsniveau is 107, 108 en 115 dB SPL (dB/1 meter). Op deze modellen zijn ingangen op lijnniveau aanwezig en hebben de woofers conussen van behandeld papier. Afwerking van de behuizing is wat Elac noemt een getextureerde “zwarte pica”.

De Reference Series en Dual Reference Series staan hoger op de prijsladder. De drivers hebben een conus gemaakt van een sandwich van aluminium drivers. Ook is aanwezig een ingebouwde draadloze ontvanger, die kan worden gekoppeld aan de optionele AirX2-zender om audio draadloos over te brengen naar maximaal drie subwoofers. De zender wordt aangesloten op een AV-receiver AV-processor, of een tweekanaals versterker.

De Reference-serie bestaat uit de RS500-SB met een 10-inch driver en 500 Watt versterker. De RS700-SB combineert een 12-inch driver met een 700 Watt versterker. De respons in de kamer is gespecificeerd tot respectievelijk 15 en 14 Hz en het maximale uitgangsniveau is 108 en 111 dB SPL (dB/1 meter). De afwerking is satijn zwart.

De Dual Reference-serie maakt gebruik van twee woofers die uit tegenovergestelde zijden van de behuizing stralen. Deze sublijn heeft twee leden, t.w. de DS1000-GB, met 10-inch drivers en een versterker van 1.000 Watt en de DS1200-GB  die twee 12-inch drivers combineert met een versterker van 1200 Watt. De respons in de kamer is gespecificeerd tot respectievelijk 15 en 14 Hz en het maximale uitgangsniveau is 115 en 118 dB SPL (dB/1 meter). De afwerking van de behuizing is glanzend zwart.

De Reference- en Dual Reference-modellen gebruiken high-excursion aluminium sandwich-woofers. Dat is een conus van behandeld papier met een stijve aluminium kern om de verwerking van hoge signaalniveaus en diepe bassen te verbeteren. De drivers bevatten ook Elac's Hex-surrounds om “getrouwe weergave van het opgenomen signaal met weinig vervorming te garanderen, zelfs bij hoge afspeelvolumes.”

Naast ingangen op lijnniveau voegen modellen uit de Reference Series ingangen op luidsprekerniveau toe voor gebruik met receivers en geïntegreerde versterkers die geen speciale subwooferuitgang hebben. Dual Reference-modellen gaan nog een stap verder met de opname van gebalanceerde XLR-ingangen. Er is ook een Ethernet-poort op de subwoofers in deze serie voor gebruik met besturingssystemen van derden, zoals Control4, Savant en anderen.

Elac Varro: prijzen en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de levering in de loop van maart gaan beginnen. Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE