NIEUWSAudioFeel

De TAD Compact Evolution One TX staat demonstratieklaar bij AudioFeel

Sinan Kökbugur | 14 februari 2023 | Fotografie Fabrikant | TAD

De drieweg monitorluidspreker Compact Evolution One TX van het Japanse Technical Audio Devices Laboratories (TAD) is een technisch zeer vooruitstrevend ontwerp. Wie deze luidsprekers een keer met alle rust een aandacht wil bekijken en horen, kan daarvoor op afspraak terecht bij audiodealer AudioFeel in Doetinchem.

TAD Compact Evolution One TX: drieweg monitorluidspreker

De Compact Evolution One TX van het Japanse audiobedrijf Technical Audio Devices Laboratories (TAD) beschikt over TAD’s zelf ontwikkelde en gepatenteerde CST-driver (Coherent Source Transducer), die geluidsbronnen als het ware in de ruimte plaatst voor een meer natuurlijke muzikale weergave. In dit ingenieuze eigen drieweg basreflex ontwerp wordt de gerichtheid van de concentrisch gemonteerde middentoner en tweeter scherp gecontroleerd en perfect uitgelijnd om zelfs de kleinste verstoring van het geluid te elimineren. Tweeter en middentoner vormen samen een puntbron.

TAD Compact Evolution One TX: CST driver voor hoge tonen en middentonen

Net als tweeters in TAD's eersteklas R1TX- en CR1TX-luidsprekersystemen, is de tweeter van de Compact Evolution OneTX voorzien van een membraan gemaakt van beryllium vervaardigd met TAD’s gepatenteerde dampafzettingstechniek. De middentoner is voorzien van een nieuw ontwikkeld diafragma van magnesium dat een helderder en vervormingsvrij middenbereik weergeeft. Het resultaat is een consistente geluidsbeeldlokalisatie en een natuurlijke geluidsveldweergave over een ultrabreed frequentiebereik van 250 Hz tot 100 kHz.

TAD Compact Evolution One TX: woofer

Ook het membraan van de woofer (dat een diameter heeft van 18 centimeter) is aangepakt en verbeterd. De conus is gemaakt van een meerlaags aramide composietmateriaal van de tweede generatie (MACS II). Het is gemaakt van vijf lagen geweven en niet-geweven stof om de trillingseigenschappen van het schaalvormige diafragma te optimaliseren dat de middendop en conus in één stuk integreert.

Andere kenmerken van het wooferontwerp zijn onder meer een gegoten achterste houder die de krachtige drijvende kracht van de grote neodymiummagneet volledig overbrengt en het turbulentieonderdrukkende aerodynamische ontwerp van de achterkant. De aandacht van de ontwerpers voor detail strekt zich zelfs uit tot het materiaal, de configuratie en de afwerking van de omlijsting van de conus. De gegolfde omlijsting is gecoat met dempend materiaal, dat ook terug te vinden is in de professionele luidsprekers van TAD. TAD levert frontjes mee om de woofers desgewenst af te dekken.

TAD Compact Evolution One TX: behuizing

Een andere innovatieve benadering die typisch is voor TAD is de het ontwerp van de baspoort in de behuizing van de Compact Evolution One TX. De fabrikant spreekt over een ADS-poort, waarbij ADS staat voor Aerodynamische Sleuf. Dit ontwerp plaatst spleetvormige poorten (kanalen) in de rechter en linker zijpanelen met uitlopende openingen aan de voor- en achterkant om lucht er soepel doorheen te laten stromen. De symmetrisch geplaatste poortopeningen, zowel zijdelings als langs de voor-achteras, verminderen het mogelijke poortgeluid en voorkomen dat interne staande golven uit de poorten ontsnappen. Volgens de fabrikant zal de luisteraar aangenaam verrast worden door hoe deze compacte luidspreker een kamer vol rijke, krachtige lage tonen kan leveren.

TAD Compact Evolution One TX: optioneel statief ST2TX-K

Speciaal voor de Compact Evolution One TX heeft TAD een statief ontwikkeld dat recht doet aan de technische eigenschappen en kwaliteit van de TAD Compact Evolution One TX. De ST2TX-K wordt per paar verkocht. Een enkel statief weegt 18,5 kilogram en de afmetingen zijn 591 x 399 x 485 millimeter (H x B x D, zonder spikes). De voetjes van de ST2TX-K zijn verstelbaar zodat de luidspreker wiebelvrij kan worden neergezet.

TAD Compact Evolution One TX: hoogglans afwerking die houtnerf benadrukt

Techniek is belangrijk maar het oog wil ook wat. Luidsprekers staan immers per definitie in het zicht en kunnen niet zoals andere audiocomponenten door plaatsing in een kast aan het zicht worden onttrokken. De behuizing van de Compact Evolution One TX heeft een zichtbare houtnerf die spiegelend is afgewerkt. De illusie van een nat oppervlak laat de nerf goed opvallen. Volgens de fabrikant besteden bekwame ambachtslieden in de productielijn uren aan het nauwkeurig afwerken van elke behuizing, te beginnen met het aanbrengen van een hoogwaardige, heldere coating op het oppervlak en het polijsten van de basiscoating en eindigen met het polijsten van het oppervlak.

TAD Compact Evolution One TX: technische specificaties 

  • Type: drieweg basreflex met dynamische drivers
  • Frequentiebereik: 34 Hz tot 100 kHz
  • Cross-overfrequenties: 250 Hz en 1,8 kHz
  • Gevoeligheid: 85 dB (2,83 Volt / 1 meter)
  • Impedantie: vier Ohm (nominaal)
  • Diameter woofer: 18 centimeter
  • Diameter middentoner: 14 centimeter
  • Diameter tweeter: 3,5 centimeter
  • Gewicht: 29 kilogram
  • Afmetingen (H x B x D): 510 x 287 x 447 millimeter

Dealer AudioFeel heeft deze luidsprekers klaar staan voor demonstratie in Doetinchem. Wie belangstelling heeft kan een afspraak maken via info@audiofeel.nl of 06-1297 6504.

Adres en contactgegevens AudioFeel

AudioFeel
Wilhelminastraat 126
7001 GZ Doetinchem

E-mail: info@audiofeel.nl
Tel. +31 6 1297 6504
Website: https://www.audiofeel.nl/


EDITORS' CHOICE