NIEUWSDenon

Denon DCD-1700NE: (SA)CD-speler met Denon’s eigen AL32 Processing Plus

Audiomerk Denon heeft een nieuwe (SA)CD-speler aangekondigd genaamd DCD-1700NE. Naar eigen zeggen is de DCD-1700NE ontworpen om samen te werken met de PMA-1700NE versterker, maar kan hij uiteraard op iedere willekeurige versterker worden aangesloten. Denon heeft naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan de implementatie van een stabiel loopwerk dat CD’s en SACD’s maar ook compilaties op zelf gebrande CD- en DVD-schijfjes kan afspelen. De DA-conversie is voorzien van Denon’s eigen AL32 Processing Plus-algoritmen en een ultraprecieze DAC-chip.

Denon DCD-1700

Denon was er meteen aan het begin van het digitale tijdperk al bij, nog voordat digitale producten zoals CD’s voor consumenten beschikbaar kwamen. De fabrikant had ook zo zijn eigen kijk op DA-conversie en noemde deze techniek Alpha Processing. Alpha Processing is doorontwikkeld en heet nu Advanced AL32 Processing Plus en is in de basis een verzameling algoritmen voor gegevensinterpolatie, up-sampling en bit-extensie gebruikt om audio met hoge resolutie te ondersteunen. Denon claimt een detailrijke muziekweergave, vrij van interferentie, rijkelijk expressief in het lagere bereik en prachtig trouw aan het originele geluid.

De DA-converter  in de DCD-1700NE kan verliesvrije ALAC-, FLAC- en WAV-bestanden decoderen tot 24-bit/192 kHz, evenals DSD 2,8 MHz- en 5,6 MHz-tracks. Het apparaat kan geperste CD’s en SACD’s afspelen maar ook gebrande CD’s en zelfs gebrande DVD’s zodat de gebruiker zelf compilatiealbums kan maken en op deze wijze ook DSD-bestanden kan afspelen. Een ruime hoeveelheid bestandformaten wordt ondersteund, waaronder (maar niet uitsluitend) MP3, WAV, FLAC, DIFF en DSF.

Om digitale circuits nauwkeurig te synchroniseren, behandelt de DAC Master Clock, die naast de DA-converter is gemonteerd om jitter te onderdrukken en nauwkeurige conversie te garanderen, de DA-converter als de master wanneer kloksignalen worden geleverd. De Master Clock is de referentie voor halfgeleiderwerking en optimaliseert digitale audiocircuits. Twee geïntegreerde klokoscillatoren verminderen faseruis, elk met een eigen bemonsteringsfrequentie van 44,1 kHz en 48 kHz.

Het loopwerk van de DCD-1700NE beschikt over een eersteklas SVH-mechanisme (Suppress Vibration Hybrid), zo kort mogelijke signaalpaden en geminimaliseerde circuits om onnodige ruis te voorkomen en de geluidskwaliteit te behouden. Bovendien stelt Denon dat het lage zwaartepunt van het mechanisme trillingen binnen en buiten de constructie onderdrukt. Het resultaat is dat servo-gerelateerde bewerkingen worden geminimaliseerd. Door onnodige controles en stroomverbruik te verminderen, kunnen digitale signalen met optimale nauwkeurigheid van de schijf worden gelezen.

De nieuwe discspeler heeft een Pure Direct-modus die zuivere, gedetailleerde en nauwkeurige audio-uitvoer belooft. Wie een betere DA-converter bezit kan een digitale uitgang van de DCD-1700NE gebruiken. Digitale ingangen zijn overigens niet geplaatst dus de DCD-1700NE kan niet als DA-converter voor een ander apparaat dienen.

De opgegeven S/R-verhouding is 119 dB voor SACD’s en 117 dB voor CD’s. Het frequentiebereik loopt voor SACD’s van 2 Hz tot 50 kHz (-3 dB) en voor CD’s van 2 Hz tot 20 kHz (- 0,5 dB).

Denon DCD-1700NE: prijs en leveringsinformatie

De DCD-1700NE staat al op de website van Denon maar we weten niet wanneer de levering gaat beginnen. We mogen veronderstellen zeer binnenkort. De koper kan kiezen tussen een zilverkleurige en zwarte uitvoering. Een IR-afstandbediening wordt meegeleverd. De adviesprijs is net geen 1.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE