NIEUWSApple

Apple kondigt nieuwe HomePod aan met Thread-ondersteuning

De Amerikaanse techgigant Apple heeft een nieuwe versie van de HomePod aangekondigd, een wifi-luidspreker die ook in de Benelux zal worden uitgebracht. De nieuwe luidspreker heeft volgens de fabrikant een betere audiokwaliteit, een snellere chip en meer smart home-functies dan de voorganger. De levering gaat starten op 3 februari a.s..

Apple HomePod

De nieuwe HomePod werkt met de S7-chip en kan draadloos streamen via Apple’s eigen AirPlay 2. De nieuwe chip maakt volgens Apple geavanceerdere 'computational audio' mogelijk. Het cilindervormige ontwerp met de stoffen buitenkant is hetzelfde als in de eerste HomePod uit 2018.

De luidspreken ondersteunt lossless audio en Dolby Atmos met Apple Music. Wie een andere streaming-dienst wil gebruiken zal dat via AirPlay 2 vanaf een ander apparaat moeten doen. Bovenop de HomePod zit een rond aanraakscherm. De luidspreker is natuurlijk ook te bedienen met Apple’s spraakassistent Siri, waarmee allerlei smart-home apparaten zijn aan te sturen.

De HomePod ondersteunt de universele smart-home standaard Matter en Thread en is ook te gebruiken voor Apple TV. Twee exemplaren zijn te koppelen als een stereopaar. Koppeling van een nieuwe HomePod met een ouder exemplaar is niet mogelijk. Dat lijkt ook niet wenselijk want dan zouden links en rechts wel eens verschillend kunnen gaan klinken. Via ultra-wideband kunnen iPhone-gebruikers alles wat ze afspelen op hun toestel direct overzetten naar de HomePod.

Apple zegt dat de luidspreker een woofer heeft waarvan het membraan een slag van twintig millimeter kan maken. Er zit ook een ingebouwde basequalizer in de luidspreker en vijf bundelvormende tweeters.

Apple HomePod: sensoren en herkenning rookmelder

De nieuwe HomePod kan volgens opgave van de fabrikant binnenkort ook luisteren of er een rook- of koolmonoxidemelder afgaat en dan automatisch een melding naar een iPhone sturen (kennelijk niet naar een Android-toestel). Die functie wordt in het voorjaar toegevoegd via een software-update.

De luidspreker heeft ook een ingebouwde temperatuur- en vochtigheidssensor. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld automatisch de jaloezieën sluiten of een ventilator aanzetten als de temperatuur in een kamer een bepaalde waarde bereikt.

Apple HomePod: privacy

Privacybescherming is naar eigen zeggen één van de kernwaarden van Apple. De volledige communicatie van een slimme woning wordt end-to-end versleuteld, waardoor Apple de gegevens van de gebruiker(s) niet kan bekijken. Dat geldt ook voor cameraopnamen met ‘Veilige video in HomeKit’. Als de gebruiker Siri gebruikt, wordt de audio van de verzoeken niet opgeslagen. Deze eigenschappen zorgen dat privacy thuis goed wordt beschermd, en dat geeft een gerust gevoel, aldus Apple.

Apple HomePod: milieuaspecten

De HomePod is ontworpen met het oog op een minimale impact op het milieu. Zo wordt gebruikgemaakt van 100 procent gerecycled goud in het soldeer van meerdere printplaten, een unicum voor HomePod. Ook bevat de magneet in de driver van de luidspreker 100 procent gerecyclede zeldzame aardmetalen. De HomePod voldoet aan de strenge Apple normen voor energiezuinigheid en is vrij van kwik, broomhoudende vlamvertragers, pvc en beryllium. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig en doordat de verpakking voor meer dan 96 procent bestaat uit vezels, komt de fabrikant dichter bij het doel om in 2025 helemaal geen plastic meer in verpakkingen te gebruiken.

De internationale bedrijfsvoering van Apple is al CO2-neutraal en in 2030 moeten de volledige toeleveringsketen en alle levenscycli van producten voor 100 procent CO2-neutraal zijn. Dat betekent dat de uitstoot van elk verkocht Apple product tegen die tijd op nul uitkomt, inclusief de productie van de losse onderdelen, de assemblage, het vervoer, het gebruik, het opladen, de recycling en de terugwinning van herbruikbare grondstoffen.

Apple HomePod: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe HomePod kost 349 euro en is vanaf 3 februari a.s. verkrijgbaar.


EDITORS' CHOICE