REVIEWSolidsteel

Review: Solidsteel VL-3 Vinyl Record Storage & Hi-Fi Rack, una storia italiana

Edouard Hendrix | 08 februari 2023 | Solidsteel

SAMENVATTING

Het is bijzonder aangenaam en gemakkelijk om je geliefde audiocomponenten en favoriete elpees samen in een enkel meubel onder te brengen. Een modulair meubel dat uitblinkt door zijn fraai en doordacht ontwerp, een degelijke bouwkwaliteit en stabiliteit die er voor zorgen dat je audiocomponenten optimaal kunnen presteren. Eigenschappen die we gewend zijn en terug vinden in alle producten van Solidsteel.

PLUSPUNTEN

  • Stijlvol en doordacht ontwerp
  • Coole looks in volledig zwart
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Stabiliteit
  • Puur Italiaans product

MINPUNTEN

  • De schappen mochten iets dieper zijn

Een hifi-meubel is meer dan een combinatie van schappen en spijlen. Je vindt ze in alle maten en gewichten, in hout en metaal of glas, met veel toeters en bellen. Van spotgoedkoop tot peperduur. Over smaak valt niet te twisten, maar een hifi-meubel moet vooral degelijk zijn. Dat hebben ze bij Solidsteel goed begrepen.   

Solidsteel

Solidsteel is het geesteskind van de helaas in 2011 overleden Moreno Conti. Gaetano en Manfredo Conti traden in de voetsporen van hun vader en bouwden verder aan het succesverhaal van de Solidsteel MC Group, de enige Italiaanse fabrikant van audiovisuele meubelen. Solidsteel bouwt al meer dan 30 jaar high end meubelen voor audiovisuele systemen en speaker stands. Het kleine Italiaanse merk is uitgegroeid tot een gereputeerde speler die vertegenwoordigd is in meer dan 30 landen in 5 continenten. | Lees hier meer over Solidsteel

Het assortiment van Solidsteel bestaat uit een reeks modulaire meubels voor audiovisuele apparatuur, versterker stands, speaker stands en wall shelfs voor platendraaiers. Met in totaal ongeveer 90 producten heeft Solidsteel ongetwijfeld voor iedereen wel een gepaste oplossing in huis. Ik ging aan de slag met het Solidsteel VL-3 Vinyl Record Storage & Hi-Fi Rack uit de nieuwe Solidsteel VL Series Total Black.

Een pakje besteld?

Als de pakjesman aanbelt, ben ik niet thuis en mag mijn vrouw de honneurs waarnemen. Voortgaand op de moeite die de brave man er blijkbaar mee heeft om het pakje tot aan de voordeur te brengen, vraagt ze hem vriendelijk of hij het toch niet even in de gang kan neerzetten. Als ik thuis kom, wijst ze me op het pak dat dik in de weg staat en vraagt me argwanend wat ik nu weer besteld heb.

Ceci n’est pas IKEA

Het pak bevat een Solidsteel VL-3 Vinyl Record Storage & Hi-Fi Rack in Total Black finish. Om begrijpelijke redenen laten de jongens van Solidsteel de montage van het rack volledig aan mij over. Aangezien ik al wel wat kasten en schappen van IKEA gemonteerd heb, is dat geen bezwaar. De montage is dan ook heel eenvoudig. Er komt zelfs geen inbussleutel aan te pas, enkel wat mankracht. Er mankeren geen schroefjes en moertjes en er zijn er geen teveel.  

Na montage staat er een fraai hifimeubel dat opvalt door zijn fijne afwerking en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteiten van de Zweedse meubelfabrikant, dit is toch andere koek. Italiaanse koek: stijlvol en elegant.

Solidsteel VL Series Total Black

Met de in 2018 gelanceerde VL Series kwam Solidsteel tegemoet aan de wensen van haar klanten. Meer bepaald aan die van vinylliefhebbers die het wel zouden waarderen als ze hun vinylplaten en audiocomponenten in hetzelfde meubel konden opbergen. Een goede zet van de Italiaanse broertjes, want de VL Series was meteen een groot succes.

En zie, toen kwamen ze op het idee om een coole, volledig in het zwart uitgevoerde versie van de populaire VL Series te brengen. Een meubel dat in een breed scala van interieurs en stijlen past. Bedoeld om een klassieker te worden in de populaire VL Series en om lang mee te gaan. “Zwart is altijd chic”, zegt mijn vrouw als ze een outfit kiest voor een feestelijke gelegenheid. Geef ze maar eens ongelijk.

La composizione

Het Solidsteel VL-3 Vinyl Record Storage & Hi-Fi Rack in Total Black dat we voor de gemakkelijkheid verder het Solidsteel VL-3 hifimeubel zullen noemen, is volledig in het zwart uitgevoerd. Op de vlijmscherpe spikes in aluminiumkleur na. De drie planken in MDF met mooi afgeronde hoeken meten elk 1280 x 410 mm, hebben een dikte van  22mm en zijn afgewerkt met hoogwaardig polymeer laminaat. Elke legplank heeft een draagvermogen tot 120 kilo. De volledige constructie weegt 37 kilo.

Het frame van het VL-3 rack, of beter gezegd de metalen frame-buizen die de drie legplanken met gegalvaniseerde schroeven met elkaar verbinden, is ontleend aan de S-Series. De frame-buizen zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, afgewerkt met een zwarte poedercoating en gevuld met ‘phono-absorbing sponge’. Een resonantie-absorberende stof die voorkomt dat trillingen van buitenaf in het hifimeubel binnendringen en tegelijk ook trillingen absorbeert die door apparaten in het rack veroorzaakt worden.

De frame-buizen van het onderste gedeelte van het rack zijn 325 mm hoog omdat deze ruimte bedoeld is om ongeveer 120 LP’s te herbergen, over de volledige breedte van het meubel. De frame-buizen in het bovenste gedeelte meten toch nog altijd een comfortabele 225 mm.  

Het rack steunt op zes voetjes van roestvrij staal met zes regelbare spikes om het geheel perfect te nivelleren in alle omstandigheden. Met als bijkomende troef dat het rack nauwelijks contact maakt met de ondergrond. Uiteraard levert Solidsteel beschermende vloerschijven mee om te vermijden dat de spikes je parketvloer of tapijt in de vernieling zouden helpen.

Modulare

Ik hoor kwatongen al zeggen dat serieuze vinylliefhebbers meestal wel meer dan 120 vinylplaten in huis hebben. Dat klopt, precies daarom is het rack modulair. Dat wil zeggen dat je met de Solidsteel VL Extra Kit 225 en 325 het meubel kunt uitbreiden zodat het plaatst biedt aan meer dan 120 elpees. Al zou ik daar niet in overdrijven om de stijl en de elegantie van het meubel niet te verstoren. Ik zou me beperken tot een zorgvuldig uitgekozen selectie veel gedraaide elpees. Maar dat moet jij voor jezelf uitmaken.

Spazio

Het spreekt voor zich dat het Solidsteel VL-3 Total Black audiomeubel ook zonder of met minder LP’s gebruikt kan worden. Daarbij denk ik aan mensen zoals mezelf die meer dan een versterker en een platendraaier op het schap hebben staan. En natuurlijk ook aan mensen met joekels van buizenversterkers die best wel wat plaats in beslag nemen en veel ademruimte nodig hebben om te vermijden dat het hifimeubel na verloop van tijd begint te smeulen. We zitten dan wel in een energiecrisis, maar ik verwarm me toch liever op een andere manier.  

Mijn Lyngdorf TDAI-2170 versterker, Gold Note PH-10 phono amp met Gold Note PSU-10 power supply, Clearaudio Concept platendraaier, 432 EVO music server met 2 SBooster voedingen, Atoll CD drive DR200 Signature, Bluesound Node en IsoTek V5 Elektra power conditioner vonden probleemloos een comfortabel plaatsje. Met onderin nog ongeveer 60 favoriete LP’s er bij was het VL-3 meubel wel aardig gevuld maar niet volgepropt. Doe dat maar eens na met een traditioneel verticaal audiorack. Bovendien vind ik de werkhoogte ideaal. Niet te laag of te hoog, alsof het op maat gemaakt is.

Il suono

En dan de onvermijdelijke vraag: hoe klinkt het? Daar kan ik bijzonder kort in zijn, het klinkt helemaal niet. Dat is maar goed ook want een hifimeubel is niet bedoeld om geluid te produceren. Het is bedoeld om een solide basis te vormen voor je kostbare audiocomponenten, om zware componenten te kunnen dragen en om alle mogelijke trillingen zo ver mogelijk uit de buurt te houden.

Het spreekt voor zich dat audiocomponenten die ondergebracht worden in een hoogwaardig meubel zoals dat van Solidsteel optimaal presteren. Dat kun je natuurlijk wel horen, en dat is precies de bedoeling.

Commento

Valt er dan echt niets op te merken aan het Solidsteel VL-3 Total Black audiomeubel? Misschien dat de 410 mm diepte van de legplanken een beetje krap uitgemeten is voor bepaalde toestellen die net buiten de traditionele standaardmaten vallen? Dus, voor alle veiligheid eerst even meten is de boodschap. En ja, sommige platenboxen zullen net niet in het schap passen.

Prodotto in Italia

Tot slot wil ik nog graag meegeven dan het Solidsteel VL-3 meubel, net als alle andere modellen van het Italiaanse merk in eigen land gefabriceerd wordt. Niet alleen een feit waarop ze bij Solidsteel bijzonder trots zijn maar ook een troef voor de distributie van het merk in Europa. Vooral in tijden dat transportkosten er toe doen.

Recensione

Het is bijzonder aangenaam en gemakkelijk om je geliefde audiocomponenten en favoriete elpees samen in één meubel onder te brengen. Een modulair meubel dat uitblinkt door zijn fraai en doordacht ontwerp, een degelijke bouwkwaliteit en stabiliteit die er voor zorgen dat je audiocomponenten optimaal kunnen presteren. Eigenschappen die we gewend zijn en terug vinden in alle producten van Solidsteel.

In zijn klassieke walnotenuitvoering mag een rack uit de Solid Steel VL Series beslist gezien worden. Maar in het zwart krijgt het een extra stijlvolle en tijdloze uitstraling. Ik zou het in alle geval niet erg vinden als de jongens van Solidsteel zouden vergeten dat het hier staat. De man van de pakjesdienst evenmin. 

Solidsteel VL-series
VL 2 | 2 legplanken | 585 euro ex btw
VL 2 | 3 legplanken | 818 euro ex btw
VL 2 | 4 legplanken | 1.033 euro ex btw

(Prijzen door Solidsteel opgegeven, exclusief btw, zijn indicatief)

Wil je meer weten over het Solidsteel VL-3 Total Black audiomeubel of kennismaken met het uitgebreide assortiment van Solidsteel? Kijk dan eens op de website, www.solidsteel.it.

MERK

EDITORS' CHOICE