NIEUWSMagico

Magico lanceert MkIII-versie van vloerstaander S3

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Magico heeft zijn bestaande model S3 herontwikkeld en opnieuw uitgebracht als S3 MkIII. Natuurlijk profiteert de S3 MkIII van de technische kennis die het bedrijf de afgelopen jaren heeft opgedaan bij de ontwikkeling van duurdere modellen. De S3 MkIII zou in de loop van het eerste kwartaal van 2023 op de markt moeten komen.

Magico S3 MkIII: zware vloerstaande luidspreker

Magico’s vlaggenschip M9 was evenzeer een technisch hoogstandje als een afgewerkt product. De gedistilleerde kennis en technologische vooruitgang die is opgedaan bij de ontwikkeling van de M9 zijn toegepast op de nieuwe S3 MkII. Met nieuwe state-of-the-art R&D-mogelijkheden wilden de ontwerpers de S3 Mk II-luidspreker opnieuw ontwerpen om hoorbare verbeteringen in elke parameter te bereiken. Met een nieuwe behuizing, drivers en koppelingssysteem bereikt de S3 MkIII veel meer dan de aanvankelijke ontwerpopdracht.

Magico S3 MkIII: behuizing

De S3 MkIII heeft een uiterlijk dat tegelijk verfijnd en versterkt is. Met een nieuw ontworpen behuizing die is samengesteld uit vier afzonderlijke panelen van geëxtrudeerd aluminium, variërend in dikte van 1/2 inch tot twee inch, is de behuizing van de S3 MkIII volgens de ontwerpers op zijn zachtst gezegd ambitieus. Elk paneel, inclusief het voorpaneel, is zorgvuldig machinaal bewerkt om een algehele randloze omtrek aan te nemen. Een massieve machinaal bewerkte bovenplaat is gebogen en heeft een opwaartse helling om de diffractie van de behuizing te minimaliseren en verticale staande golven te onderbreken. Een dikkere en substantiëlere basisplaat bevat een nieuw ontworpen driepunts outrigger-systeem met een nieuw voetontwerp dat het zwaartepunt van de luidspreker verlaagt en de algehele stabiliteit verhoogt, hetgeen resulteert in een lagere ruisvloer en meer dynamiek.

Magico's nieuwe interne 3D-laserinterferometriesysteem meet elk paneel van de behuizing van de S3 MkIII tot 1.000 punten per zijde en berekent de totale SPL-resonantie van de gehele behuizing. Deze zeer nauwkeurige analyse stelt de fabrikant in staat om de resonantiebijdrage van de behuizing te vergelijken met de akoestische output van de transducers en om strategisch interne verstevigings- en dempingstechnieken toe te passen om de algehele geluidsprestaties van de S3 MkIII in zijn voltooide vorm te optimaliseren. Het resultaat? De nieuwe S3-behuizing is dertig procent stiller dan zijn voorganger.

Magico S3 MkIII: akoestisch ontwerp

De Klippel Near-Field-Scanner (NFS) maakt gebruik van een enkele microfoon die rond een luidsprekerbehuizing draait die in de vrije lucht hangt. De microfoon analyseert eerst de omgevingsruimte en voert vervolgens volledig geautomatiseerde 3D-akoestische metingen uit (op en naast de as) in een minimale hoeveelheid tijd zonder dat een echovrije kamer nodig is.

De 360-graden bol van meetpunten wordt vervolgens berekend waarbij de initiële kamermetingen van de vergelijking worden afgetrokken. De Klippel Near-Field-Scanner biedt Magico zeer nauwkeurige gegevens over de reflecties en respons in de kamer. De nieuwe S3 profiteerde enorm van deze compromisloze investering in meettechnologie.

Magico S3 MkIII: drivers

Drie jaar technisch onderzoek leidt tot een nieuwe generatie transducerchassisontwerpen die verbeterde mechanische en akoestische parameters bieden. Er zijn nieuwe chassisprofielen ontwikkeld voor de middentoner en woofer van de S3, die resulteren in ideale stijfheid en dempingseigenschappen om elke akoestische bijdrage te minimaliseren door resonantiemodi te verminderen en tegelijkertijd de luchtstroom te maximaliseren.

Naar eigen zeggen werd geen enkel aspect van het ontwerp van de S3 werd aan het toeval overgelaten. Magico's toewijding om zijn R&D-middelen in te zetten voor de beste akoestische prestaties is ongeëvenaard.

Magico S3 MkIII: tweeter

Gebruikmakend van de belangrijkste elementen van het M9-tweeterplatform, is de nieuw ontworpen tweeter voor de S3 MkIII voorzien van het geroemde Magico 28 millimeter diamantgecoate berylliumdiafragma. Geoptimaliseerde geometrie, gemaakt met behulp van geavanceerde software modelleringstools, brengt de hoogfrequente reproductie van de S3 MkIII een stap dichter bij perfectie. Dit werd bereikt door vakkundig gebruik te maken van de fysieke eigenschappen van beryllium, waardoor de tweeter dichter bij het theoretische ideaal kwam zonder het extra gewicht te krijgen dat normaal wordt geassocieerd met een materiaal zoals het soortelijk gewicht van diamant.

Dankzij deze toegepaste technologie kon Magico de diameter van de koepel vergroten van 26 mm naar 28 mm, waardoor veel aspecten van de prestaties werden verbeterd en een nog grotere belastbaarheid en verdwijnend lage vervorming mogelijk werd. Gecombineerd met een op neodymium gebaseerd motorsysteem, nieuwe akoestisch verbeterde achterkamer, en aangepaste vorm om te integreren in de gebogen frontplaat, registreert de nieuwe S3-tweeter de laagst mogelijke vervormingsmetingen die vandaag mogelijk zijn van een hoogfrequente transducer. In combinatie met een nog grotere belastbaarheid is de tweeter van de S3 MkIII een technisch en sonisch wonder.

Magico S3 MkIII: middentoner

De vijf inch midrange-driver in de S3 MkIII is voorzien van een geavanceerd conusmateriaal dat is gevormd uit een honingraatvormige aluminium kern met daartussen buitenste en binnenste lagen van grafeen en koolstofvezel. Dit maakt bredere spreidingskarakteristieken mogelijk en resulteert in een grotere transparantie in het middenbereik. De geavanceerde conus wordt ondersteund door een op maat gemaakte mandconstructie en innovatieve schuimrand, die helpt bij het bereiken van een ideale conus/surround-integratie, een snellere insteltijd en een indrukwekkend lage vervorming.

Het geheel nieuwe, op neodymium gebaseerde motorsysteem maakt gebruik van twee extra grote magneten om een supergestabiliseerd magnetisch veld mogelijk te maken en een puur koperen poolkap die wervelstromen minimaliseert en de efficiëntie maximaliseert. Deze ontwikkeling in drivertechnologie voor het middenbereik stelt een nieuwe maatstaf voor gemeten prestaties in zowel het frequentie- als het tijdsdomein.

Magico S3 MkIII: woofer

Finite Element Analysis (FEA) biedt technici van Magico één enkel platform om akoestische, mechanische, elektromagnetische en thermische eigenschappen te beoordelen. Deze nauwgezette tests helpen verstoringen in de frequentie- en tijdsdomeinen te minimaliseren. De nieuwe woofer in de S3 MkIII heeft enorm geprofiteerd van dit geavanceerde onderzoek.

De negen inch woofer in de S3 MkIII is voorzien van een verbeterde versie van Magico's Graphene Nano-Tec-conus. Grafeen, een zeshoekig rooster van koolstof, heeft vijftig keer de treksterkte van koolstofstaal. De nieuwe conus is gevormd met behulp van een aluminium honingraatkern die is ingeklemd door buitenste en binnenste lagen van CF-grafeen, die samen zorgen voor de hoogst mogelijke stijfheid-gewichtsverhouding, ideale dempingseigenschappen en extreem lage vervorming.

De nieuwe woofer bevat extra grote componenten, waaronder een vijf inch pure titanium spreekspoel en een enorme koperen kap met 1/2  inch lineaire slag. Dankzij het supergestabiliseerde magnetische veld kan de S3 MkIII een superieure lage basweergave reproduceren, t.w. 112 dB bij 50 Hz gemeten op één meter afstand, met behoud van een zeer lage vervorming en inductantie

De nieuwe Magico S3: technische superioriteit bereikt door een compromisloze toewijding aan de meest geavanceerde onderzoeks- en ontwikkelingstechnieken in de branche. Het resultaat is een sonisch meesterwerk dat meer luisterplezier zal onthullen dan voor deze prijs mogelijk werd geacht, aldus de persverklaring van de fabrikant.

Magico S3 MkIII: technische specificaties 

  • Tweeter: 1 x 1,1 inch MB5FP puur beryllium, diamantgecoat
  • Middentoner: 1 x 5 inch Gen 8
  • Woofer: 2 x 9-inch Gen 8
  • Gevoeligheid: 88 dB
  • Impedantie: vier Ohm
  • Frequentiebereik: 24 Hz tot 50 KHz
  • Aanbevolen versterkervermogen: 50 – 750 Watt
  • Afmetingen (H x D x B) in inches: 44 x 17 x 12 (17 inch voet)
  • Gewicht: 222 pond
  • Beschikbaarheid: in de loop van het eerste kwartaal van 2023

Adviesprijs: circa 65.000 euro per paar, afhankelijk van uitvoering

MERK

EDITORS' CHOICE