HiVisit Wifimedia Experience Center: head-fi-hemel op aarde

Sinds kort heeft het Wifimedia Experience Center een nieuwe én uitgebreide Head-fi-ruimte. Liefhebbers van hoofdtelefoons, muziekspelers en DAC’s kunnen hier in alle rust de mooiste toestellen uitproberen en keuren. "We krijgen mensen die van heinde en ver rijden om hier koptelefoons te beluisteren. Zelfs uit Duitsland en België."

Het is een feit: de Head-fi-ruimte die Wifimedia bij Arnhem installeerde mag gezien en beleefd worden. Het eerste wat ons opvalt als we op bezoek gaan: het ziet er niet uit als een winkel. Logisch, want de Head-fi-ruimte past in de slimme Experience Center-aanpak van Wifimedia. Het concept van een aangepaste, knusse luisterruimte past ook perfect bij het fenomeen head-fi. Want head-fi draait nu eenmaal helemaal rond het persoonlijk luisteren, wat net weer anders is dan ‘echte’ hifi. Hier kun je altijd binnenlopen – op afspraak of vrij – en toestellen zelf uitproberen. Open en gesloten koptelefoons, in-ears, DAC’s, hoofdtelefoonversterkers en DAP’s, ze liggen allemaal klaar in de Head-fi-ruimte. De bedoeling is dat de drempel laag ligt. Missie geslaagd, zo is de indruk.

Betaalbaar tot echte high-end 

Ga je pakweg een set luidsprekers of een nieuwe geïntegreerde versterker aanschaffen, dan eindig je vaak met een verkoper in een luisterruimte. Dat kan zeker gezellig zijn. Maar bij een aankoop van een hoofdtelefoon (of ander headfi-product) wil je vooral zelf even een mening kunnen vormen. Dat is ook wat Wifimedia mogelijk wil maken. Een uitgebreid praatje over een koptelefoon met een van de aanwezige experts hoeft dus niet (maar kan wel). De nadruk ligt vooral op uitproberen.

Om dat in goede banen te leiden, ontwierp hoofdtelefoonexpert Tom samen met de collega’s en een architect iets heel unieks. Het is een ruimte die helemaal in teken staat van persoonlijk luistergenot.

Aan één muur, opgesteld in een prachtige displaykast, zien we de beste hoofdtelefoons van het moment. Van betaalbaar tot wel heel exclusief.

“Hey, is dat de nieuwe versie van de Focal Utopia?”. “Inderdaad”, beaamt Tom. “Het is een echte high-end koptelefoon van ongeveer 5.000 euro, maar we krijgen toch één tot twee keer per week iemand over de vloer die hem komt uitproberen.” Ook de andere modellen van Focal staan klaar om te beluisteren, van de Celestee tot de luxueuze gesloten Stellia. Toch op zoek naar een andere sound? Kijk omhoog en je vindt de Empyrean of de Elite van Meze. Of stap even naar rechts en keur de topmodellen van HiFiMan. 

Zo zien we nog veel meer merken. Dat enorm aanbod is een grote sterkte van de Arnhemse speciaalzaak. Er zijn in Nederland (en zelfs daarbuiten) niet zoveel winkels met zo’n groot en breed assortiment.

Het zijn niet allemaal de vlaggenschepen die we hier uitgestald zien, maar er zitten toch een groot aantal echte topmodellen bij. “Hoe we het aanpakken is helemaal uniek vergeleken met de klassieke hifi-winkels”, zegt Tom. “Je kunt hier ongeveer vijftig over-ears modellen testen, van alle prijsklassen. In het magazijn van de webshop hebben we nog meer koptelefoons, versterkers en DAC’s staan. Als er echt interesse is in een bepaald product dat we toevallig niet hier hebben staan, dan gaan we dat even halen en pakken we het uit. Geen probleem.”

IEM’s zijn er ook

In het midden van de kamer staat een grote tafel met een bijhorende comfortabele bank. Hier kunnen bezoekers plaatsnemen om een hoofdtelefoon of ander headfi-toestel uit te proberen. Maar wacht eens even, wat is doet die grote glazen klep in het midden? We klappen het even open en ontdekken meteen een hele reeks vakjes, met in elk vakje een setje in-ears. De betere oortjes, zeg maar.

Wie hier plaatsneemt, kan IEM’s van merken als FiiO, Sennheiser en Kinera uitproberen. “We voorzien voor iedereen verse oordoppen. Kun je hygiënisch en zonder zorgen ze allemaal uitproberen”, legt Tom uit.

De headfi-wereld is helemaal anders dan die van de hifi. En binnen headfi zijn er nog aparte voorliefdes, zoals bij de echte fans van in-ears. Dat is net weer anders. Daar horen ook eigen discussies bij, zoals: presteren oortjes met één driver of meerdere beter? Dat kun je hier meteen voor jezelf uitmaken, want in de vakjes zien we IEM’s met allerlei ontwerpen. Er zijn ook heel knappe esthetische designs bij, zien we. Net kunst.

DAC of DAP?

Headfi is niet enkel een koptelefoon of in-ears. Ook de gebruikte bron of streamer speelt een grote rol. Om maar te zwijgen van de DAC in combinatie met de hoofdtelefoonversterker. In een andere hoek van de Head-Fi-ruimte kan de bezoeker zich daar in verdiepen.

Voor de muziekliefhebber die thuis luistert staat er als wij langskomen een mooie HiFi Rose-streamer opgesteld, naast een HDV 820-versterker van Sennheiser. Knappe dingen voor thuis, maar onderweg kun je er niet veel mee. Geen probleem, de mobiele headfi-fan vindt wel zijn gading aan de andere kant van het meubel. Daar ligt een mooie rij mobiele oplossingen klaar, van de zeer betaalbare iFi Audio hip-dac2 over de Audioquest DragonFly Cobalt tot de indrukwekkende iFi Audio xDSD.

Wie de onophoudelijke meldingen beu is die de muziek verstoren op zijn smartphone, kan hier ook een reeks digitale muziekspelers of DAP’s uitproberen. De iPod van nu, zeg maar. Ook de high-end FiiO M17 die we recent getest hebben, staat demoklaar. En wie de kostbare Sennheiser HE-1 eens wil beluisteren, kan daarvoor ook terecht, maar wel uitsluitend op afspraak en in een aparte ruimte.

Noise-cancelling zit in de lift

Je hebt mensen die met één hoofdtelefoon gelukkig zijn. Maar je hebt ook head-fi-liefhebbers die een hele collectie bezitten. “Ja, we zien hier zeker sommige gezichten terugkomen. Zeker liefhebbers van in-ears hebben wel meerdere sets. Misschien een voor klassiek, een voor jazz.”

Maar niet alleen doorgewinterde headfi-liefhebbers vinden hun weg naar Wifimedia. “We verkopen ook veel draadloze koptelefoons met noise-cancelling, zoals de nieuwe PX7 S2 van Bowers & Wilkins of de Sennheiser Momentum Wireless 4.” Die soort hoofdtelefoons zijn ook helemaal hot, dus echt echt verbazend is dat niet. Wifimedia doet er wel weer een schepje bovenop. Je kunt er ook de meest luxueuze Bluetooth-modellen uitproberen, zoals Focals Bathys of de exclusieve Mark Levinson N°5909.

Altijd welkom

“Zonder schroom of druk, dat is onze filosofie”, legt Tom uit. “Je zet je neer en je kunt luisteren, zo lang je wil. Naar je eigen speler die je meebrengt of naar een van de systemen die we hier hebben staan. Zeker op een zaterdag is het hier zo heel druk. Soms blijven mensen hier zelfs een uur of twee.”

Zelf de Headfi-ruimte van het Wifimedia Experience Center bezoeken? Vrij binnenlopen kan de meeste dagen tusssen 10 en 18u (17u op zaterdag). Zondag gesloten, maandag open van 12 tot 17u. Een afspraak maken kan natuurlijk – zo kunnen Tom en zijn collega’s het nodige voor je klaarzetten.

Wifimedia Experience Center | Mercatorweg 28, Arnhem | wifimedia.eu


EDITORS' CHOICE