HI-VISITBender Hifi

Bender Hifi Show Arnhem: de show, de mensen, de service

Elk jaar weet Bender hifi een show te organiseren in het eigen pand. Als service aan de klanten en voor belangstellenden die kennis willen maken met een groot deel van het assortiment van de speciaalzaak en aanwezige primeurs. Drie luisterruimtes worden gereserveerd voor verschillende importeurs en de zaal waar vroeger vleugels stonden opgesteld wordt gedeeld. Hoogste tijd om de verschillende ruimtes te bezoeken en met de aanwezige importeurs te spreken. Tevens om eens van een ander te horen hoe Bender hifi bekend staat in de markt.

Dit jaar zijn aanwezig GP Acoustics met KEF luidsprekers en Hegel versterking, Latham Audio/Smart Audio met Naim Audio streaming elektronica en Focal luidsprekers en hoofdtelefoons, Joenit met Rega platenspelers, Rega versterkers en Totem luidsprekers. In de vleugelzaal vervolgens Dimex met Cambridge Audio apparatuur en Spendor luidsprekers, daarnaast Viertron met Atoll Electronique en Acoustic Energy. Een redelijk Brits onderonsje met gasten uit Canada, Frankrijk en Noorwegen.

KEF en Hegel

Aftrap voor mij vormt KEF met Hegel. Opgesteld in de mooiste luisterruimte van Bender hifi staat de Blade II Meta te spelen op Hegel 590 versterking. Een Silent Angel Rhein Z1 werkt als Roon server, een Silent Angel Bonn N8 switch met een Silent Angel voeding staat er voor ethernet. Een netfilter van Audes zorgt voor schone stroom. Heb je net als Harald de mogelijkheid een zo grote luidspreker vrij op te stellen, dan zorgt dat met deze Blade voor een ruimte stage die doorloopt tot ver buiten de luidsprekers. Muziek speelt vloeiend en gemakkelijk, zelfs onopvallend in de goede zin van het woord, met dank aan de klankbalans.

De playlist is ooit door Hegel samengesteld en omvat gelukkig niet de altijd gespeelde audiofiele en bekende muziekstukken, maar gewoon een soort muziek zoals u en ik die dagelijks langs zouden kunnen laten komen. De Hegel 590 versterker is duidelijk krachtig genoeg om de Blade prettig te laten werken. Waarbij er geen overdadig volume door de ruimte van Bender giert. Zoals keer op keer bewezen wordt, is er een groot systeem nodig om groot te spelen. Zonder afbreuk te doen aan de intimiteit in de muziek. Meerstemmige zang wordt goed uiteengerafeld in losse stemmen die harmonieus samen zingen.

Na de stoelen een kwartslag te draaien gaan we over op de KEF LS60 luidspreker met aan boord streaming, dac en versterkers. In een vormgeving die velen zal aanspreken. De behuizing is slank en diep, vormt daarmee de ideale zuilluidspreker. Omdat alles in dit systeem is geïntegreerd, werken de versterkers aan actief aangestuurde drivers, waarbij elk deel van het frequentiebereik separaat wordt aangestuurd.

Dat betekent drie versterkers in elke luidspreker. Eén voor de tweeter in de Uni-Q driver aan de voorzijde, de middentonen van de Uni-Q en eentje voor de woofers welke gemonteerd zijn aan de beide zijkanten. Vandaar de slanke, diepe vorm van de LS60. De set speelt mooi open, ligt aantrekkelijk in het oor. Helaas slechts een korte indruk, luisteren was lastiger dan in de andere ruimtes omdat de aanwezige bezoekers meer de tijd namen om vragen te stellen dan voor het luisteren zelf. Voor mij een reden om een andere keer terug te gaan naar de luisterruimte van Bender om in alle rust de LS60 diepgaand te beluisteren.

Focal en Naim 

Focal en Naim vormen samen een fijne combinatie. Het is inderdaad een behoorlijke stap om van een groot staand model als de KEF Blade II Meta over te gaan naar een Focal Kanta 1 monitor. Als je eenmaal gewend bent aan de beleving in deze ruimte, merk je dat een monitor wel degelijk een voordeel heeft, de luidspreker verdwijnt zelf namelijk heel snel uit het geluidbeeld. De Kanta 1 wordt aangestuurd met een Naim Audio Uniti Nova welke genoeg power heeft voor de vrij gemakkelijk aan te sturen Focals.

Stemweergave is iets dat Focal al heel lang onder de knie heeft, misschien heeft dat te maken met het karakter van de Fransen die luidruchtig kunnen zijn. De focus van Focal ligt voor mij vaak op het zeer belangrijke middengebied. Gelukkig wel aangevuld met een gecontroleerd, niet al te ver doorlopend laag en fraaie hoge tonen weergave.

Over één ding moeten we het eindelijk allemaal eens zijn: de tijd dat een Focal hard klonk ligt 20 jaar achter ons sinds de komst van nieuwe materialen voor de tweeters. De moeite van het beluisteren meer dan waard deze Kanta met Naim als versterking. De Uniti Nova is één apparaat dat tegelijk een hoogwaardige streamer, versterker en dac is. Chord kabels zijn aangesloten en daarmee is de set bijna af.

Naim-importeur Latham bracht als kers op de taart een Chord Company M6 stekkerblok mee. In de winkel stonden twee Naim Uniti Atom Headphone Edition hoofdtelefoon/voorversterkers klaar voor het beluisteren van Focal Celeste, Stella en Clear NG hoofdtelefoons waarbij ook de draadloze Bathys niet ontbrak.

Gevraagd naar de relatie tussen Latham Audio en Bender hifi kreeg ik te horen dat Harald een joviale, warme persoonlijkheid is waar je je gelijk bij thuis voelt. Met veel kennis van zaken in eigen huis en jaren ervaring in hoogwaardige audio oplossingen. Met het dealerschap van Naim Audio, Neat en Kudos luidsprekers, Chord Company kabels en Quadraspire meubels heeft Bender hifi zowat het hele pakket van Latham in huis.

Latham doet altijd graag mee aan de Bender hifi show om meningen van klanten te peilen, vanwege de leuke en informele sfeer en omdat het in Arnhem altijd over muziek gaat. Bender hifi is een fijne zakenpartner, is betrouwbaar en servicegericht, zo kreeg ik te horen.

Totem en Rega 

Importeur Joenit uit België heeft een opstelling gemaakt met Rega platenspeler en versterking, in combinatie met Totem Sky Tower luidsprekers. Vinyl speelt om de één of andere reden altijd lekker, net als de Rega en Totem spullenboel. Een ouwetje uit de platenkoffer, het is Santana met Black Magic Women. Daar is niets audiofiels aan, het kan wel de reden zijn om toch eens een platenspeler aan te schaffen. Het stereobeeld brengt ons terug in de tijd, met veel links- en rechts- informatie, het podium midden tussen de speakers is als geheel gereserveerd voor de gitaar van Carlos Santana.

Het podium wordt verrassend groot als de band losgaat. Van muur tot muur in de niet al te grote luisterruimte. Met slagwerk in diverse vormen en maten, flitsend gitaarwerk, bongo’s aan alle kanten. Doe even de ogen dicht en de weergave wordt zeer realistisch. De mensen zijn Joenit zijn zo vriendelijk om halverwege de demo over te gaan van de Elex-R versterker naar de Elicit MK5. De gloednieuwe Elicit MK5 maakt weer gebruik van een analoge volumeregeling, de eindtrap blijft afgeleid van de vorige versie. Aan boord een hoofdtelefoon versterker en twee digitale ingangen.

Het resultaat ten opzichte van de Elex-R is een veel transparantere weergave, met breder en dieper stereobeeld, een betere scheiding van de instrumenten. Percussie die veel minder in elkaar vloeit waardoor het dynamische element beter tot zijn recht komt. Voor mij een opvallend goede versterker die zo op het eerste gehoor boven zijn klasse speelt. Ritmisch een sterk systeem dat de voeten al snel doet bewegen op de maat. De Planar 3 en de Totem Sky luidsprekers vormen met beide Rega versterkers een fijne combinatie, maar die Elicit MK5…. Zoals eigenlijk altijd houdt Joenit het op vinyl spelen en laat streaming in deze opstelling aan zich voorbij gaan.

Ook de mannen van Joenit vroegen wij naar de relatie met Bender hifi. Zij zijn blij met de klantgerichte, persoonlijke aanpak van het team. Wat zij verkopen zijn merken en producten waar ze 100 proent achter staan en die ze zelf ook thuis zouden kunnen hebben, zo wordt mij verteld. Het zijn bovendien vinylliefhebbers met alles van Rega in huis; spelers en elektronica.

De relatie tussen Bender en Joenit bestaat al 25 jaar of langer, dateert al van voor de tijd van Harald, Auke en Damian. Te prijzen is de goede samenwerking, de korte lijnen tussen importeur en dealer, en Joenit zal altijd snel in spelen op de vragen van Bender hifi om de uiteindelijke klant adequaat te kunnen helpen.

Acoustic Energy en Atoll 

Als vroege bezoeker krijg ik de kans eerst eigen gekozen muziek te spelen op een systeem dat bestaat uit een Atoll SDA300 streamer/dac/versterker, leverbaar vanaf 30 november 2022 is het een all-in one flagship receiver uit Frankrijk. Daaraan gekoppeld via dikke Supra Sword Excaliber luidsprekers kabels zijn Acoustic Energy AE520 luidsprekers. Net als KEF en Focal heeft ook AE520 het in zich om ruimtelijk te spelen. Ik luister naar een fraaie solo viool waarin ik het spel van Anne Akiko Meyers duidelijk herken, uitgevoerd is een werk van componist Bach. De tweeter met carbon dome weet de viool “echt” te maken zonder te gaan overheersen in het hoog.

De AE520 is een D’Appolito systeem met twee middentoon units, één boven en één onder de tweeter geplaatst en drie woofers. Drie woofers zou kunnen wijzen op geweld in het laag, met klassiek is het eerder beheerst te noemen en zeker niet overheersend. Wel mooi is het gedragen laag, geheel in balans met de viool. Lana Del Rey laat horen dat het laag ver doorloopt naar beneden. Was klassiek erg fraai, pop werk met een slechte mix maakt de demo minder de moeite waard. De luidspreker is te goed voor de elektronisch toegevoegde vervorming. Het is niet anders, voorkeur van een andere luisteraar wordt gerespecteerd. Eén ding kan ik mij voorstellen, wie dit genre graag draait zal met de AE520 zeker zijn bevrediging vinden.

Voor importeur Viertron is Bender hifi dealer van merken als Atoll Electronique, Supra kabels en Acoustic Energy luidsprekers. Gevraagd naar hoe Viertron Bender hifi ziet wordt aangegeven dat Bender als retailer echt heel veel kennis heeft. De service is uitstekend bij Bender, Viertron is daar heel content mee. Een klant wordt altijd goed geholpen, daarom stuurt de importeur daar met een gerust hart klanten heen. Bender hifi staat wat Viertron betreft in de top 5 van Nederlandse dealers qua service. Klanten komen uit alle delen van NL, dat zegt iets over de winkel, krijg ik mee. Voor Acoustic Energy was Bender hifi jarenlang de enige dealer in Nederland, dat toont zijn trouw en loyaliteit aan zijn distributeurs en uiteraard aan zijn klanten.

Spendor en Cambridge Audio 

Last but not least gaan we luisteren naar een Cambridge Audio systeem met Spendor A7 luidsprekers. Samen met woninginrichter Spyk71 uit de Steenstraat is de ruimte van Dimex aangekleed tot een leefruimte met meubels, een kleed, een dressoir en extra verlichting. In de huislijk sfeer is het fijn luisteren naar de A7 luidsprekers van Spendor en de elektronica van Cambridge Audio. 

Gekozen is voor deze opstelling omdat juist al deze producten alweer een What Hifi award hebben gewonnen. Voor de Spendor A7 best bijzonder, die krijgt 'm jaar op jaar. Uiterlijk is het misschien de minst indrukwekkende luidspreker op de show met zijn rechthoekige kast (deze keer in zwart) en de twee zwarte drivers. Alleen het logo verraad de herkomst van deze Engelse weergever. In weergave is hij gelukkig wel indrukwekkend.

Cambridge Audio valt juist op tussen de rest met het kenmerkende antracietkleurig front. Cambridge Audio maakt betaalbare hifi die zich keer op keer weet te bewijzen in de markt en waarin doordachte elektronica een plaats heeft gevonden. Het ruime gamma laat de klant de keus hoever hij of zij wil gaan qua prijs van de Minx producten tot aan de Edge high-end. Samen met Tellurium Q interlinks en luidsprekerkabels maken gunstig geprijsde Essential Audiotools netsnoeren en stekkerblok het geheel vandaag af.

Ik durf wel te bekennen dat Spendor tot mijn favorieten behoort. Misschien een slechte eigenschap voor een recensent om dat te benoemen, maar ja ik ben ook maar een mens. Spendor lijkt wel eens geschapen te zijn voor singer-songwriter muziek, dan speelt de A7 met kracht en schitterend getroffen stemmen. Zonder overdrijving, zonder ergens een valse nadruk op te leggen. Zuiver en correct.

Joep Beving en S10 laten een wijd uitgespreide piano horen waar tegenover een strak geplaatste stem staat. Een natuurlijke klank, een echt mens staat voor mij, samen met een vleugel. De gekozen combinatie vormt een mooie afsluiting van een interessante show.

Ook Dimex vroegen wij naar Bender hifi als hun trouwe relatie. Als eerste merkten ze op dat Bender hifi niet voor niets één van de streng geselecteerde Cambridge Audio Experience Stores is in Nederland. Blij is men ook met Bender hifi als dealer voor Kora versterkers, Spendor luidsprekers en Silent Angel streaming producten. Het was nota bene Harald Strik die Dimex op Silent Angel attendeerde voordat het ergens bekend was. Recent is het door Dimex vertegenwoordigde merk Essential Audio Tools toegevoegd bij Bender hifi.

Harald zelf wordt beschreven als een heel fijne partner, hij komt altijd afspraken na. Harald gaat altijd mee met trips naar fabrikanten, juist om producten en bedrijven beter te leren kennen. Zijn klanten krijgen mede daardoor gerichte adviezen uit de grote portfolio aan spullen. Dimex wil altijd graag meedoen aan de Bender hifi shows. Wederom allemaal mooie woorden voor winkel en personeel.

Bender Hifi: de mensen 

Deels is Bender hifi een familiebedrijf. Echtgenote Danielle is een stille kracht en houdt zich bezig met administratie en boekhouding, schoonzus Sandra van Harald werpt zich op diverse marketing activiteiten, terwijl Auke en Damian, die geen familie zijn, samen met Harald de winkel bemannen. De gemeenschappelijke noemer is voor iedereen het kunnen genieten van muziek. Om muziek weer te geven heb je apparatuur nodig en kun je als klant naar Bender hifi.

“Ja”, hoor ik u denken, “daar kan ik op meer plaatsen voor terecht”. Waarom dan juist Bender hifi kiezen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn.

Ten eerste vanwege de hoge mate van service die Bender hifi weet te bieden aan de klanten. Een service die zich uitstrekt vanaf het eerste contact met de klant tot aan de nazorg en garantie. Wie Harald, Auke of Damian aanspreekt zal in hen luisterend oor vinden, waarbij de heren zich inleven in de wensen van de klant en samen met de klant zoeken naar een oplossing. Bender hifi heeft een groot assortiment, bezit meerdere luisterruimtes waar in alle rust met de klant de oplossingen worden doorgesproken tot een keuze is gemaakt. Daarna kan apparatuur thuis worden afgeleverd en opgesteld. Of zelf worden meegenomen waarbij kort parkeren voor de deur van de winkel sjouwen beperkt tot luttele meters.

Wie lang wil blijven kan op een paar minuten loopafstand een parkeergarage vinden. Bender hifi staat bij klanten en leveranciers bekend om de uitstekende service, het op juiste wijze kunnen adviseren en het over eigen voorkeuren heen kunnen stappen om een voor de klant passende set te kunnen leveren. Gekozen uit het ruime aanbod van met zorg geselecteerde merken, waarvoor Bender hifi in de diepte investeert en niet in eendagsvliegen om ze via aanbiedingen over de schutting te gooien. Bender hifi is een winkel gespecialiseerd in stereo weergave, levert ook AV oplossingen en meerkanaals opstellingen met plezier af.

De winkel 

Lopende door de winkel blijkt het assortiment erg veel Engelse merken te omvatten. Dat heeft alles te maken met Harald die gek is van Engeland en gek van Engelse klassieke auto’s. Zijn tweede hobby naast de muziek. Waar Bender hifi naar zoekt zijn de krenten uit de pap. De vaak kleinere merken waar ambachtelijk wordt gewerkt, waar de liefde voor muziek uit stroomt als je de apparatuur aanzet. Nu ga ik u niet meenemen langs een eindeloze opsomming, wel langs een paar bijzondere merken die niet overal te vinden zijn.

Alfabetisch gerangschikt zijn dat Acoustic Energy luidsprekers, beginnend bij een beroemde AE100 monitor tot aan een fors staand model. Bender hifi is Cambridge Audio Experience Center, wat inhoudt dat Benden hifi elk model dat Cambridge Audio produceert in de winkel demonstratie klaar heeft staan. Van een eenvoudige en slimme Minx tot aan de Edge series. Naim Audio, Quad, Rega en Sugden versterkers vormen de top van de Britse audio industrie en zijn ruim vertegenwoordigd. Met luidsprekers van KEF, Kudos, Neat en Spendor uit hetzelfde land.

Het aanbod 

Buiten Engeland is het een mix van ambachtelijke bedrijven en grote spelers waaruit Bender hifi zijn pakket samenstelt. Atoll Electronique, Kora, Hegel, Melco, Yamaha, NuPrime en VTL brengen elektronica, Focal, Totem en Elipson luidsprekers. Kabels van The Chord Company, Essential Audio Tools, MIT, Inakustik, Shunyata en Supra. Hoofdtelefoons van Focal, Hifiman, Grado, Audio Technica en Meze. Toebehoren als Norstone, Custom Design en Quadraspire meubels of luidsprekerstands, Audes netfilters, English Electric en Silent Angel switches en spelers. Niet te vergeten een heel belangrijke tak van sport: de platenspelers en toebehoren van merken als Rega, Dual, Audio Technica, Nagaoka, Knosti en Dynavox.

Vergeeft u mij de merken die ik heb overgeslagen in deze toch nog groot geworden opsomming. En hoewel eigenlijk begonnen als informatiebron is de website uitgegroeid tot een webshop die inmiddels een belangrijke plaats weet in te nemen. Ondanks dat de webshop onmisbaar is voor online aankopen, want het liefst ontvangen Harald, Auke en Damian u in de winkel waar een echte bonen machine heerlijke koffie zet.

Voor Harald omvat klantvriendelijkheid en service ook een geurrijk kopje koffie aanbieden. Jong en oud weten de weg naar Bender hifi inmiddels te vinden. Wachten geduldig als kabels ter plekke op maat worden afgemonteerd van Chord Company of Supra.

De Steenstraat waar Bender hifi van oudsher is gevestigd ligt in een gemêleerde buurt met een aantal leuke speciaalzaken. Een modelbouwwinkel waar ik niet langs kan lopen zonder naar binnen te gaan, Spyk71 (een woninginrichter waar voor de Bender hifi show spullen geleend werden), De Waaghals, zit om de hoek voor nieuw en tweedehands vinyl; de Steenstraat heeft historie en trekt publiek van heide en ver aan.

Service met hoofdletters 

Na het bezoeken van de diverse luisterruimtes en het voeren van gesprekken met medewerkers van Bender hifi en de aanwezige importeurs wordt het tijd dat ik terugkeer naar mijn basis. Als er één ding duidelijk is gemaakt vandaag, dan is het wel dat SERVICE in Arnhem met hoofdletters kan worden geschreven. Het kan geen toeval zijn dat vier importeurs woorden van gelijke strekking uiten over Bender hifi, over Harald, Danielle, Sandra, Auke en Damian. Ik sluit mij er graag bij aan, ondanks de hectiek van de show was de ontvangst buitengewoon vriendelijk, het gesprek open en de sfeer gemoedelijk. De opgestelde apparatuur maakt de voorkeur van het personeel voor de merken duidelijk. Investeringen zijn gedaan om vaak een totaal leveringspakket per merk aan te kunnen aanbieden.

De winkel is ruim opgezet, biedt de kans om op het gemak in afzondering te kunnen luisteren. De koffie? Die is gemaakt met echte, vers gemaalde bonen.

Bender hifiSteenstraat 54, Arnhem | www.benderhifi.nl


EDITORS' CHOICE