REVIEWTeufel

Review Teufel Real Blue TWS 2: weer een stapje vooruit

SAMENVATTING

De bediening is intuĂŻtief, vriendelijk en volledig, de weergave is op niveau en het speelplezier van deze units vraagt om een tandje hoger qua volume. Aanrader!

PLUSPUNTEN

  • Uitstekende prijs
  • Aanstekelijk muziekplezier
  • Bediening en app
  • Case is verbeterd
  • Flinke bassen voor in-ears

MINPUNTEN

  • Het blijven wat forse jongens
  • Nodigt uit om luid te spelen, dus pas op

In september, zo rond de IFA in Berlijn, kondigde de Duitse audiospecialisten van Teufel een drietal nieuwe producten aan, waaronder de tweede generatie van de Real Blue TWS, erg origineel TWS 2 geheten. Dat gaf ons aanleiding om met de nodige vertraging alsnog onze review van de TWS’1’-versie te publiceren, want die hadden we per abuis nog op de plank liggen. Nu de TWS 2 per vandaag in de digitale schappen van teufelaudio.nl ligt, zetten we die onkarakteristieke slordigheid graag recht door de review van deze opvolger wél op de eerste dag van beschikbaarheid te publiceren. Bij dezen!

In-ear innovaties

“Een stijlvolle, volledig draadloze in-ear koptelefoon met actieve ruisonderdrukking, krachtig geluid en een lange batterijwerkduur.” Dat is het antwoord wat je uit Berlijn krijgt als je vraagt wat voor product we hier aan het uitpakken zijn. Netjes vertaald naar het Nederlands, uiteraard. Daar ben je zonder de juiste context evenwel precies niets mee geholpen. Het leest namelijk als de aankondiging van zo’n beetje iedere TWS of ‘true wireless stereo' in-ears die er op de markt verkrijgbaar is. En dat is logisch, want iedere fabrikant besteedt graag vergelijkbare lovende woorden aan een nieuw te introduceren product.

In dit geval zette het me aan het denken over de groei van head-fi in de laatste pak-em-beet tien jaar. Niet in termen van marktaandelen, prijzen en verander(en)de consumentenvoorkeuren, maar eerder op technologisch vlak. De eerste set in-ears waar ik persoonlijk echt van onder de indruk was, na jaren van de standaard oortjes die je bij een smartphone krijgt (die overigens óók een groei doorgemaakt hebben), was de Bowers & Wilkins C5.

Dat is inmiddels ruim tien jaar geleden, ik testte ze in het voorjaar van 2012 voor HIFI.NL. Ook vroegen we op het station een panel van voorbijgangers naar hun mening (maar daarvan zijn de prachtige foto's helaas uit onze website verdwenen). Hoe dan ook, wat je destijds bedraad en voor bijna 200 euro kocht, is er nu draadloos voor 149, nog los van de periodieke prijsacties van Teufel. De kwaliteit is vergelijkbaar.

Nu ben ik overigens overtuigd van het nut van een goede kabel, maar geef ik op dit prijspunt de voorkeur aan een draadloze oplossing. En dat is de korte versie van deze review. Maar laten we eerst het product eens van wat dichterbij bekijken, voordat we naar de weergave gaan, en aansluitend naar een volledig oordeel.

Real Blue TWS2

De draadloze Teufel Real Blue TWS 2 in-ears combineren het draagcomfort van de voorganger, die we dus al uitgebreid besproken hebben, met een langere batterijduur, een verbeterd geluid met de bekende slimme touchbediening van de Duitsers, en opnieuw de ruisonderdrukking op basis van active noise cancelling (ANC). Gebruikers kunnen met een simpele druk op een knop bovendien ook de transparantiemodus oproepen om al het omgevingsgeluid duidelijk te kunnen horen, zonder de noodzaak om de oordopjes uit te doen. 

Ook vind je de TWS 2 in de Teufel Headphone app, waar je de 1 niet vond (of vindt), maar daarover later meer. Wat zeker óók boeiend is om te vermelden, is dat de TWS 2 een nieuwe case heeft. Het is niet bekend of we dat aan collega Quintijn te danken hebben (hij noemde de case als minpunt in zijn review, omdat deksel en scharnier wat minder solide aanvoelden), maar we moeten 'm hoe dan ook tellen. Wie vervolgens op zoek gaat naar subtiele verschillen, zal een klein design-elementje treffen: het logo van Teufel is aanzienlijk minder opvallend op deze versie, toch zeker op de witte units die ik hier getest heb. Toch wel prettig, want als consument ben je klant van Teufel, geen marketeer.

Als de batterijen in de oordopjes volledig zijn opgeladen bieden ze ongeveer zes uur luisterplezier als de functie voor ruisonderdrukking is geactiveerd. Vervolgens moeten ze in de oplaadcase worden bijgeladen. Zonder ANC bedraagt de speelduur acht uur. In de praktijk ervaren we niet echt verschil (de Teufels zijn al wat langer in huis). De oplaadcase kan de in-ears twee keer volledig opladen. En als de batterijen van de oordopjes leeg zijn, kunnen ze in slechts 20 minuten genoeg stroom bijtanken voor een extra speeltijd van twee uur.

Een volledige laadcyclus via de USB-C kabel neemt ongeveer twee uur in beslag, waarbij het laadniveau door drie led’s aan de voorkant van de oplaadcase staat aangegeven.

De Real Blue TWS 2 is per direct verkrijgbaar in de kleuren Pure White en Night Black in alle Teufel Stores en in de webwinkel van Teufel voor een prijs van 149,99 euro. Naast vijf paar eartips wordt een USB-A-naar-USB-C oplaadkabel meegeleverd. Net zoals bij alle in-ear koptelefoons van Teufel zullen binnenkort afzonderlijk een oplaadcase en linker- en rechteroordopjes los verkrijgbaar zijn als vervangingsonderdelen, wat eveneens het vermelden waard is. Het is immers cruciaal voor de weergavekwaliteiten dat je de juiste pasvorm draagt. 

In gebruik

Bij in-ears speelt die pasvorm namelijk een dubbel zo belangrijke rol. Ten eerste zorgt die ervoor dat de oordopjes comfortabel maar wel stevig in het oor zitten. Ten tweede vormt de pasvorm een integraal onderdeel van het geluidsconcept. De dynamiek en kracht van in-ears komt het beste tot z'n recht als de gehoorgang goed door de oordopjes wordt afgesloten. Het loont daarom zeer de moeite om verschillende maten van de eartips uit te proberen, evenals verschillende maten voor elk oor. Bij Teufel zijn dat paddenstoelvormige oordopjes in vijf maten (XS, S, M, L, XL) van antibacteriële siliconen voor een nauwsluitende pasvorm.

We laten de verdere duiding aan het boekje over

Voor de audioweergave kunnen de TWS 'tweetjes' bogen op lineaire HD-drivers met grote membranen van 12 mm voor een extra breed frequentiebereik en een krachtige bas tot 10 Hz. Aansturen doe je met bluetooth 5.2 met AAC voor muziek in cd-kwaliteit via onder meer Spotify, Amazon Music, YouTube en Apple Music...

...of, in mijn geval, het Tidal Hifi abonnement waar we de laatste tijd veel mails over ontvangen in de mailbox van redactie@hifi.nl. Want já, we zijn weer met Tidal in gesprek over een potentiële powerbuy (en hoop persoonlijk ook dat dat weer lukt, want ik ben in december 2020 zelf eveneens overgestapt naar Tidal en zou daar best graag willen blijven). Maar er is helaas nog geen witte rook.

Vanuit Tidal roep ik From Under the Cork Tree van Fall Out Boy op. Ten eerste omdat het lang geleden is, en ten tweede omdat de mix van pop/rock/emo/alternatief van het gezelschap uit Chicago een prima indicatie biedt van de allround kwaliteiten van een setje in-ears. Wat de vlotte nummers direct onderschrijven, en waarbij de openingsdrums van Nobody Puts Baby in the Corner meteen de bass aan het werk zetten op een manier die binnen 5 tellen om een screenshotje vroeg ter aantekening/reminder voor deze review.

Voor je er erg in hebt, ben je vervolgens een paar nummers verder. Toch is het goed dat er even later een ander album aan bod mag komen, want dat brengt ons bij de bediening van de Teufels. Die zoals we gewend zijn erg prettig is. 

De actieve ruisonderdrukking zorgt met een simpele druk op de knop voor een duidelijk verschill, bijvoorbeeld. Twee microfoons per oordopje leggen nauwkeurig het omgevingsgeluid vast. Aan de hand van deze informatie genereren de Real Blues in real time een overeenkomstig compenserend geluid. Daarmee wordt -bijvoorbeeld- het luide verkeer tijdens een wandeling gereduceerd. Of die vervelende collega, mocht je de TWS 2 op kantoor dragen. Je kan zelfs de functie inschakelen zonder je muziek aan... ;)

In de transparantiemodus, ook beschikbaar per touchbediening, wordt de functie voor ruisonderdrukking als het ware omgedraaid. Omgevingsgeluiden worden naar het oor doorgeleid, zodat bijvoorbeeld omroepberichten op het vliegveld of in het treinstation goed verstaanbaar zijn. 

Voor het volledige menu van mogelijkheden waar je via de aanraakgevoelige sensoren op de oordopjes bij kunt, waaronder weergave (afspelen/pauzeren/vorige of volgende track) en het volume bedienen, telefoontjes aannemen en ANC en de transparantiemodus activeren, doe ik nog één keer beroep op het boekje. 

Door met muziek in Tidal. Tourist History van Two Door Cinema Club, bijvoorbeeld. Een album dat je instantly terugbrengt naar de festivalweides van Pinkpop, Lowlands en/of Werchter van rond het begin van het tweede decennium van deze eeuw. Of 'gewoon' Rumours van Fleetwood Mac, omdat je van objectieve klassiekers van 45 jaar en 40 miljoen verkopen geleden ook wil horen hoe ze klinken. En die je doen denken aan hoe ze klonken op die C5'jes van Bowers & Wilkins, een set in-ears met de slogan 'Concert for One'. Smakelijke kwaliteit.

Kwaliteit die, om hetzelfde punt nog maar eens te maken, tien jaar later goedkoper en draadloos is. (Dat B&W in die tien jaar óók niet stilzat, bewijst de gloednieuwe Px8 hoofdtelefoon. Die review lees je inmiddels hier).

Door naar een ander belangrijk onderdeel van in-ears, of toch voor mij persoonlijk: podcasts. Als ik naar stemmen luister die niet aan het zingen zijn, laat het dan een podcast zijn (lees: ik ben geen beller). In dit geval slinger ik via Stitcher de nieuwste aflevering van 'Conan needs a friends' van Conan O'Brien aan.

Daar was onlangs Nick Kroll te gast een gesprek dat het luisteren voor fans van deze mannen (één of beiden) meer dan waard is. Een gesprek ook waarbij Teufel je zeer toegankelijk als derde persoon aan laat schuiven.

Ook het bellen gaat prima, zo blijkt wanneer de podcast dan toch wreed verstoord wordt voor een handsfree gesprek. Wat overigens eveneens handig is voor Microsoft Teams of Zoom, voor wie niet met on-ears achter z'n bureau wil. 

Zijn we daarmee aan het einde van de test? Neen, want Teufel heeft per 7 november de TWS 2 toegevoegd in de laatste update van de Teufel Headphone app, zoals in het screenshotje hieronder te zien.

 

Mooi app tied, want hoewel de in-ears dus al zo'n maandje in huis zijn hier, zijn ze pas vanaf 8 november te koop. En dan dus meteen met app-ondersteuning verkrijgbaar. Moet ik alleen wel de review nog even aanvullen, en wel met twee onderdelen. Bij dezen:

1) de app is per direct voor de TWS 2 beschikbaar
(voor de TWS 1 gold en geldt dat niet);
2) met de app kun je nog wat met de equalizer spelen
(al de rest zit eigenlijk in de touchbediening verwerkt). 

De Teufel Headphones app voor iOS en Android biedt naast toegang tot die equalizer ook nog wat aanvullende instellingen, zoals het maken van presets en een selectie van een paar bestaande, 'professioneel afgestemde' opties. Zoals gezegd kun je voor de (verdere) bediening prima op de oortjes zelf terecht, want via de aanraakgevoelige sensoren op de oordopjes kun je de weergave en het volume bedienen, telefoontjes aannemen, ANC en de transparantiemodus activeren en een spraakassistent oproepen. Spraakbediening is er via Google of Siri. Eigenlijk al compleet zónder de app, dus.

Conclusie

De Teufel Real Blue TWS 2 heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en biedt aardig wat moois voor de 149 euro die de set draadloze in-ears momenteel kost. Het zijn twee toch wel flinke marshmallows die je in je oor mag duwen, maar dat komt omdat de Duitsers er een stevige bas in verwerkt hebben.

Zoals in de review van de TWS 1 al te lezen valt: nee, je kunt er niet op één oor mee liggen (laat staan op twee), maar waarom zou je dat willen? Of slaap jij met in-ears? 

De bediening is intuïtief, vriendelijk en volledig, de weergave is op niveau en het speelplezier van deze units vraagt om een tandje hoger qua volume. In a good way, maar toch is dat tegelijkertijd een klein minpunt, want: voor je oren moet je goed zorgen. 

Aanrader!

Teufel Real Blue TWS 2
149 euro | teufelaudio.nl
Beoordeling 4.5 / 5 

MERK

EDITORS' CHOICE