REVIEWTeufel

Review Teufel Real Blue TWS: muziek voor de massa

SAMENVATTING

De Teufel Real Blue TWS is een betaalbare draadloze in-ear, voorzien van alle gemakken en een prima geluid waar de overgrote meerderheid van de muziekliefhebbers heel blij van zal worden voor deze adviesprijs, al zijn ze wel een tikkie aan de forse kant.

PLUSPUNTEN

  • Allround sound profiel
  • Eenvoudig in gebruik
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

MINPUNTEN

  • De behuizing van de in-ear is wat fors
  • Deksel en scharnier van de case voelen wat minder solide aan

Laten we er geen doekjes om winden; we testen een hoop Teufel producten. Want in de lage landen zijn we doorgaans erg blij met Teufel. Dat komt omdat je veelal een goed product, voor een hele betaalbare prijs krijgt. Dan doe je het al snel goed, nietwaar? Maar laten we daar ook eerlijk in zijn. We testen deze Teufel Real Blue TWS wel eerst even voordat we er een stempel 'goed' op drukken. Of had er misschien iets beter gekund? Want we zagen precies deze week de Real Blue TWS 2 aangekondigd worden...

Teufel Real Blue TWS

De Real Blue TWS ging bij de introductie over de toonbank voor 149 euro. Zoals we gewend zijn van Teufel, loont het daarbij altijd om te kijken naar een aanbieding. Dat kan soms nog enkele euro’s schelen, zeker met de TWS 2 op komst. En inderdaad: bij Teufel zelf betaal je nu 89 euro(!).

In deze prijscategorie kijken we voornamelijk naar de prijs-kwaliteitverhouding. Hoeveel muzikaliteit en bouwkwaliteit krijg je voor het bedrag? Een groot voordeel is dat veel van de bestaande technologie steeds goedkoper wordt om toe te passen. De 'hogere' en betere techniek druipt langzaam naar meer betaalbare modellen. Een blik op de specificaties kan helpen om dat te verduidelijken.

Onder de motorkap

Een jaar of twee geleden kon je een aardige duit neerleggen voor Active Noise Cancelling, al helemaal als er ook een trasparantiemodus aan toegevoegd werd. Het zit nu standaard op de Teufel Real Blue TWS. Net als Bluetooth 5.2, met AAC, voor streaming in cd-kwaliteit.

Van binnen vinden we een enkele driver van 12 mm. Dat is aan de maat voor een in-ear. Aan de andere kant zorgt het wel voor een breder frequentiebereik. In theorie dus een betere allround geluidsweergave.

Tegenwoordig valt of staat een draadloze in-ear met een goede accu. En wat Teufel opgeeft qua luistertijden, is veelbelovend. Vooral omdat het, spoiler alert, in de praktijk vrij goed blijkt te kloppen. Zonder ANC kun je op één laadcyclus ongeveer 8 uur luisteren en met ANC nog altijd 5 tot 6 uur. De case kan daarbij in alles tussen 18 en 25 uur extra aan speeluren kunnen voorzien, dus vergeet 'm gerust een keer op te laden.

Op de voorkant van de case zitten 3 ledlampjes. Deze geven aan of er wordt opgeladen en hoe vol de accu zit. Voorts vinden we een slimme bediening op de zijkanten; een touch bediening. Hiermee kan je het volume regelen, ANC aan- of uitzetten, gesprekken opnemen en zelfs nog wel iets meer. De Teufel Real Blue TWS is tot slot spatwaterdicht, volgens de IPX3 normen en kan ook omgaan met een beetje stof.

Op zak en onderweg

De Teufel Real Blue TWS is duidelijk bedoeld om overal te kunnen luisteren. Zo gaan we ook de test in. Mee op de fiets, in de trein en ’s avonds nog even op de bank of in bed.

Het eerste dat opvalt is het formaat van de in-ear. In het oor valt het op dat het formaat best fors is. Het steekt een stuk uit het oor en de in-ear moet echt in de oorschelp rusten voor een goede fit.

De onderkant van de case voelt solide aan, maar het klepje en het scharnier iets minder. Het voelt lichter en goedkoper aan. Minder hufterproof. Dat mag de luisterpret niet drukken.

Het is vroeg in de ochtend en we zitten in de trein. Op de telefoon lezen we de tijd af; 06:33 uur. De treinrit duurt een goede 35 minuten. We zetten ANC aan en worden rustig wakker met de klanken van “Jack Johnson – Banana Pancakes”. De zachte klanken van regen en een gitaar zorgen voor een ontspannen start. De ANC doet goed zijn werk, we worden prima afgesloten van de andere reizigers in de trein. Het voelt bijna als een persoonlijke coupé. In het nummer horen we dat aandacht ligt in het mid-laag gebied. Duidelijk pop georiënteerd.

Daarna volgt een nummer om goed mee wakker te worden; “Foo Fighters – No Son Of Mine”. Keiharde rockmuziek in combinatie met een espresso is perfect om alle slaap uit je lichaam te krijgen. De Teufel Real Blue TWS rockt enorm lekker. Ook hier horen we dat duidelijk en rijk georiënteerd mid-laag gebied. Drums komen heerlijk naar voren en voelen krachtig aan. De keerzijde hiervan is wel dat de aandacht voor hoog, bijvoorbeeld zang, soms wat achter blijft. Dat is niet heel erg, zeker niet als het geluid is gericht op pop, rock en dance muziek.

Onderweg of ’s avond nog even wat Netflix of Youtube kijken, daar is de Teufel Real Blue TWS eveneens zeer geschikt voor. Door het rijke mid-laag gebied krijg je een heerlijke kijk- en luisterervaring met films en series. Juist doordat het hoge gebied wat genuanceerder is, komen films en series met veel actie en spanning tot hun recht.

Eindoordeel

We willen hier nog even direct wat marketingteksten uit de wereld helpen. Op de productpagina van de Teufel Real Blue TWS valt te lezen dat je dankzij de pasvorm zijwaarts op een kussen kan liggen met deze in-ears. De Teufels steken echter zo ver uit je oor, dat je er nog net geen oranje knipperlichten op moet zetten. We hebben dus wel geprobeerd om ermee te gaan liggen, maar dat lag toch allemaal net iets anders. Letterlijk. 

De keerzijde, waar de zon wel stevig schijnt, is dat deze in-ears je voorzien van een heel sterk allround geluid dat ideaal is voor pop/rock/dance muziek on the go. En dat is precies de kern van het verhaal. De Teufel Real Blue TWS is een betaalbare draadloze in-ear, voorzien van alle gemakken en een prima geluid waar de overgrote meerderheid van de muziekliefhebbers heel blij van zal worden voor deze adviesprijs. Zeker nu de Teufel Real Blue TWS 2 is aangekondigd voor het laatste kwartaal van 2022 (review volgt snel) en we interessante aanbiedingen zien op de website van de Berlijnse fabrikant.  

Teufel Real Blue TWS
89 euro | teufelaudio.nl
Beoordeling 4 / 5 

MERK

EDITORS' CHOICE