NIEUWSHeco

De Heco Aurora 900M is een vloerstaande luidspreker met een driver voor Dolby Atmos aan de bovenkant

Het Duitse luidsprekermerk Heco heeft de vloerstaande luidspreker Aurora 900 AM aangekondigd. De nieuwe vloerstaander is met name bedoeld voor gebruik in een Dolby Atmos opstelling. De driver die het hoogtekanaal moet weergeven zit in de bovenkant van de behuizing verwerkt.

Heco Aurora 900 AM

Er zijn verschillende oplossingen om het hoogtekanaal in de woonkamer weer te geven. De gebruiker kan luidsprekers aan het plafond bevestigen, maar een minder gecompliceerde optie is om de bijbehorende drivers in de frontluidsprekers te integreren, die vervolgens het gewenste effect produceren door weerkaatsing op het plafond. Dit is precies wat het Duitse luidsprekermerk Heco heeft gedaan met zijn nieuwe vloerstaander Aurora 900 AM. Onder de kap aan de bovenzijde zit een ronde coaxiale speaker die speciaal is ontwikkeld volgens de Atmos-richtlijnen. De informatie in de Dolby Atmos-soundtrack wordt hierdoor weergegeven en bereikt vervolgens de luisteraars via de reflectie op het plafond. Het resultaat is volgens de fabrikant een bijzonder omhullende geluidservaring die films en series nog authentieker maakt.

De Aurora 900AM weegt 23 kilogram. Twee woofers met conussen met een diameter van 170 millimeter gemaakt van wat de fabrikant “kraftpapier”noemt leveren lage tonen vanaf 25Hz. Een driver van hetzelfde formaat, ook met een kraftpapier-conus, neemt het middenbereik voor zijn rekening. De weergave van hoge tonen wordt uitgevoerd door een 28 millimeter tweeter gemaakt van composiet zijde materiaal. Rondom bevindt zich de voor de Fluktus-tweeter kenmerkende golvende rand, die bedoeld is om de straling te optimaliseren.

Bovenop elke Aurora 900AM bevindt zich een coaxiale tweeweg luidspreker die het Atmos kanaal weergeeft. Een centraal gemonteerde 20 millimeter tweeter van zijde composietmateriaal geeft hoge tonen weer, bijgestaan door een 130 millimeter woofer/middentoner voor de rest.

Uiteraard heeft de 900AM een extra aansluitpunt nodig voor Dolby Atmos weergave. De bi-wiring terminal met vergulde schroefterminals is verantwoordelijk voor de naar voren stralende systemen. Voor de Atmos-speaker aan de bovenzijde is er nog een apart aansluitpaneel dat direct wordt aangesloten op de bijbehorende uitgangen van de versterker.

Heco geeft voor de frontluidspreker een frequentiebereik op van 25 Hz tot 42,5 kHz. De Atmos-luidspreker gaat van 50 Hz tot 35 kHz.

De stijl van de Aurora-serie blijft ongewijzigd. Met nog geen 20 centimeter breedte en een hoogte van 117 centimeter is de Aurora 900AM een slanke vloerstaander met een elegante uitstraling. De fabrikant maakt twee versies, Ebony Black en Ivory White, die een mat gelakte baffle combineren met bijpassende houtfineer. De voet van de Aurora 900 AM moet zorgen voor een stabiele basis, ook op oneffen vloeren dankzij in hoogte verstelbare spikes.

Heco Aurora 900 AM: prijs en leveringsinformatie

De Aurora 900 AM van Heco kan worden geleverd in de uitvoeringen Ebony Black en Ivory White en gaat voor net geen 1.800 euro per paar over de toonbank.


EDITORS' CHOICE