NIEUWSIlumnia

DAE Show-Visit: de nieuwe generatie Ilumnia Magister

Redactie Hifi.nl | 13 oktober 2022 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Ilumnia | Importeur: F&F HiFi

Ilumnia is inmiddels geen onbekende meer. De ruimte die het luidsprekermerk samen met 432 EVO invulde op Dutch Audio Event 2022 is voorzien van de Magister MkII en een nieuw prototype subwoofer. De Magister MkII is zoals de naam al doet vermoeden een doorontwikkeling van de Magister, waar we jaren geleden al heel enthousiast over waren.

Illumnia Magister MkII

De tweede generatie van de Magister werd in 2020 ontwikkeld, waarbij onder andere het filter van de Mk1 verder ontwikkeld is. Magister kenmerkt zich door een neutraal, realistisch en makkelijk geluid met een strak laag. Aansturing werd verzorgd door 432 EVO, waar we zo op terugkomen.

De Ilumnia Magister is de enige luidspreker ter wereld die af te stemmen is op de dempingsfactor van de versterker, een volgens de fabrikant volkomen unieke eigenschap. De Magister luidspreker wordt nameliijk geleverd met een aparte power supply om de LEMS motor aan te sturen. Dat maakt 'm overigens geen actieve, maar een normale passieve luidspreker. De power supply regelt enkel het magnetische veld waarin de driver hangt. Met deze power supply kan tevens de stijfheid van de ophanging van de conus aangepast worden.

Zodoende kan de stijfheid van de conus aangepast worden op de dempingsfactor van de versterker (stijver voor buizen, losser voor transistor). Zo is altijd de optimale match met de versterker te maken. Een unieke feature in luidsprekerland, mogelijk gemaakt door het gepatenteerde LEMS concept.

De gepatenteerde LEMS (linear Excursion Motor System) driver is een eigen ontwikkeling van Ilumnia. Met deze driver werd afscheid genomen van het traditionele ophangingsprincipe van een dynamische driver, namelijk de spider en de surround. Deze maakten plaats voor een magnetische ophanging van de conus. Tom Nuyts: "Deze aanpak heft allerlei fysieke belemmeringen op die vervorming, compressie en non-lineariteit veroorzaken, en geeft bovendien nieuwe mogelijkheden in het luidsprekerontwerp om de weergave te optimaliseren."

Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid tot een omgekeerde plaatsing van de conus, waardoor geen conus reflecties meer optreden en de driver een omni-radiaal karakter meekrijgt. Hierdoor heeft Ilumnia de voordelen van een rondstraler, maar worden deze gecombineerd aan de plaatsing van een puntbron.

Het geheel stond in onze beleving erg goed te spelen, dankzij een groot geluidsbeeld en geweldige snelheid en dynamiek. De opstelling met de subs was eveneens uitstekend, een perfecte aanvulling op het geheel.

432 EVO

De informaticus Frederic Vanden Poel is de man achter 432 EVO. Hij realiseerde naar eigen zeggen een kleine revolutie in audioland. 'Onvrede met de harde, luide, schelle, commerciële toonhoogte waarop muziek by default ten gehore gebracht wordt heeft de wereld een totaal nieuwe muziekserver opgeleverd.' De EVO zet muziek on-the-fly over van 440 Hz naar 432 Hz. 'Dat kan voor sommige mensen ‘een shock’ zijn, maar voor anderen is het de nieuwe standaard. Zijn doel op DAE was om de 432HZ-vibe verder te verspreiden. Als bron werd daarom de 432 EVO Master muziekserver gebruikt, ondertussen opgewaardeerd naar de MkIII versie.

Het belangrijkste verschil met de MkII is een vernieuwd USB uitgangsbord. Ook werd er voor de 3D shield optie gekozen, waarbij zowel het clock- als USB uitgangsbord worden afgeschermd. Frederic: "Op de Master draait een Roon Core met een custom realtime tuned speler met upscaling mogelijkheden. We upscalen naar 24/352.8 en gebruiken een nieuw filter voor nog meer bandbreedte, weldra verkrijgbaar middels een software update."

"Tevens was de 432 Hz omzetting gedurende de integrale show actief. De server kan uiteraard ook in bitperfect of in upsample-only mode functioneren. Via een Tubulus USB kabel gaat dit 24/352.8 signaal naar de Sonnet Morpheus, die de rol van DAC met een pure analoge volumeregeling verzorgt."

"De uitgang van de DAC gaat vervolgens naar het actief scheidingsfilter van Ilumnia, waarbij het laag naar de twee prototype actieve subwoofer modules gaat, en het mid/hoog naar de Ilumnia Magister Mk2 luidsprekers. Het filter is live in- en uitschakelbaar en klinkt hierbij proefondervindelijk volledig transparant: de luidsprekers spelen dan ofwel met de subs of fullrange. Het mid/hoog wordt versterkt door de Vitus SS-025, een 2x300 Watt eindversterker die tevens over een klasse A stand beschikt, en werd in deze mode gebruikt."

In de ruimte werden diverse bass traps en zowel traditionele houten als 3D printed diffusors gebruikt. Vooraan een achttal houten versies, en tegen de achterwand staan een tiental 3D printed panelen van 60x60, ontworpen met als doel om flutter echo’s aan te pakken, en toch compact en vooral licht te zijn voor shows.

De netwerkapparatuur bestaat uit een MikroTik router en een SotM switch met clock upgrade, beide gevoed door Sbooster BOTW voedingen, en tussen de SotM en EVO wordt een Fla-ts netwerkkabel gebruikt. Er werd zowel vanaf Tidal gespeeld als lokale bestanden op de Master. De stroomvoorziening? Een combi van Vitus Andromeda kabels en van Italiaanse makelij zowel Blacknoise stekkerblokken als een actief 2000VA netfilter van META.

Lees ons hele verslag van Dutch Audio Event 2022 hier

MERK

EDITORS' CHOICE