NIEUWSKEF

KEF Ci250RRM-THX en Ci250RRb-THX: THX-gecertificeerde luidsprekers voor inbouw

Sinan Kökbugur | 28 september 2022 | Fotografie Fabrikant | KEF

Het Engelse luidsprekermerk KEF heeft een tweetal nieuwe inbouwluidsprekers gelanceerd. De KEF Ci250RRM-THX en de bijpassende subwoofer KEF Ci250RRb-THX kunnen worden overgeschilderd en onzichtbaar worden weggewerkt in een muur of plafond. KEF heeft ook een bijpassende versterker in het portfolio opgenomen genaamd KASA500. De nieuwe componenten zullen hun debuut maken op de CEDIA Expo 2022 in Dallas en naar verwachting daarna vrij snel hun weg naar de winkels vinden.

KEF Ci250RRM-THX: eerste inbouwluidspreker als drieweg coaxiaal systeem met KEF MAT

De nieuwe KEF Ci250RRMTHX is het eerste drieweg coaxiale inbouw luidsprekermodeldat ook gebruik maakt van KEF MAT. De afkorting MAT staat voor Metamaterial Absorption Technology en beschrijft een schijf gemaakt van een synthetisch materiaal met een zeer complexe labyrintachtige structuur die op de achterkant van de driver wordt gebruikt.

Met deze structuur kan volgens de ontwerpers de constructie uiteindelijk werken als een akoestisch zwart gat, aldus de beschrijving van de fabrikant, omdat 99 procent van de ongewenste geluidsgolven die van de achterkant van de driver komen, wordt geabsorbeerd. Het KEF Uni-Q-chassis genereert op deze wijze een bijzonder puur en natuurlijk geluid.

KEF Ci250RRM-THX: Cavity Radiation Control-technologie

De Cavity Radiation Control Technology waarvoor patent is aangevraagd, is een aanpak die is ontworpen om problemen in het middenbereik op te lossen die typisch kunnen optreden in drieweg coaxiale luidsprekersystemen, aldus de Engelse luidsprekerspecialist. KEF stelt dat de unieke open middentonen van de KEF Ci250RRM-THX met akoestisch absorberende schuiminzetstukken vervorming tot 30 dB elimineert, hetgeen overeenkomt met een vermindering van 99,9 procent van de geluidsdruk. Met de nieuwe Cavity Radiation Control is de KEF Ci250RRM-THX in staat om de hoogste mate van akoestisch realisme te bereiken in het middenbereik van alle ingebouwde luidsprekers die tot nu toe op de markt zijn, aldus KEF.

KEF Ci250RRM-THX: lage diffractie LF-diafragma

KEF introduceert ook nog een innovatie rondom de nieuwe KEF Ci250RRM-THX, namelijk Low Diffraction LF Aperture. Het bedrijf gebruikt dit om een zorgvuldig geprofileerd, gladgemaakt behuizingsontwerp voor de KEF Uni-Q driverarray te beschrijven, die is voorzien van een buitenste, akoestisch absorberende schuimring. Dit dient om resonantie en diffractie te verminderen, hetgeen zou moeten leiden tot een vervorming van het geluid. Door het speciale ontwerp van de behuizing moet de nieuwe KEF Ci250RRM-THX een uiterst gedetailleerd, helder beeld leveren als het gaat om weergave van hoge tonen en middentonen, terwijl het tegelijkertijd een soevereine, krachtige prestatie in het basbereik mogelijk maakt.

Zoals eerder beschreven, vertrouwt de nieuwe KEF Ci250RRM-THX op een 12e generatie KEF Uni-Q chassis met KEF MAT. De diameter van de middentoner is 100 millimeter en de aluminium dome tweeter heeft een diameter van 19 millimeter.

Daarnaast is er een woofer met een diameter van 250 millimeter, die volgens de fabrikant was uitgerust met een bijzonder krachtige magneet van 4,25 kilogram. De KEF Ci250RRM-THX heeft volgens de fabrikant een frequentiebereik van 28 Hz tot 20 kHz en kan een maximaal geluidsdrukniveau tot 111 dB produceren. Met een impedantie van 8 ohm en een rendement van 89 dB is hij ontworpen voor versterkers met een vermogen tussen 50 en 250 Watt.

Het chassis van de KEF Ci250RRM-THX heeft een diameter van 346 millimeter en een diepte van 175 millimeter en weegt zes kilogram. Voor installatie heeft deze luidspreker een diameter van 300 millimeter en een inbouwdiepte van 168 millimeter nodig.

Bovendien, de KEF Ci250RRM-THX is IP64-gecertificeerd, waardoor hij bestand is tegen stof, vocht en spatwater. Eventueel kan de witte luidsprekergrille overgeschilderd worden.

KEF Ci250RRb-THX: inbouw subwoofer

De nieuwe KEF Ci250RRb-THX heeft een chassis met een diameter van 300 millimeter en een magneet van 4,25 kilogram die een lange slag conus met een diameter van 250 millimeter aandrijft. Volgens KEF kan de Ci250RRb-THX een maximale geluidsdruk van 109 dB produceren. Voor inbouw in muur of plafond is een uitsparing met een diameter van 300 millimeter en een inbouwdiepte van 147 millimeter voldoende. Het gewicht is met 5,6 kilogram relatief beperkt te noemen.

Ook de KEF Ci250RRb-THX is IP64-gecertificeerd is en dus bestand is tegen stof en spatwater. Het meegeleverde luidsprekerrooster is wit en kan naar wens worden geverfd.

KEF KASA500: tweekanaals versterker

KEF heeft een bijpassende vesterker gelanceerd voor een optimaal gebruik van de nieuwe KEF Ci250RRb-THX. Dit is een DSP-gestuurde systeemversterker die speciaal is ontworpen voor de subwoofers van de KEF Ci-serie. De KASA500 werkt in klasse D en kan twee keer 250 Watt aan vier Ohm leveren. Er is ook een brugmodus zodat de KASA 500 Watt aan vier Ohm kan leveren.

De KEF KASA500 versterker meet 432 x 304 x 88 millimeter en weegt vier kilogram. Hij kan in een rek worden geplaatst of vrijstaand worden neergezet.

KEF Ci250RRM-THX, Ci250RRb-THX en KASA500: prijzen en leveringinformatie

We weten niet wanneer de levering in Europa zal beginnen. De adviesprijzen zijn als volgt.

KEF Ci250RRM-THX:  1.700 euro
KEF Ci250RRb-THX:   1.250 euro
KEF KASA500:             1.199 euro

MERK

EDITORS' CHOICE