NIEUWSKrell

Krell K-300p: instelbare high-end phono-versterker

Sinan Kökbugur | 24 augustus 2022 | Fotografie Fabrikant | Krell

De Amerikaanse audiofabrikant Krell heeft een nieuwe phono-versterker aangekondigd genaamd K-300p. De K-300p is een verregaand instelbare phono-versterker die geschikt is voor zowel mm-elementen als mc-elementen. Volgens de fabrikant vertegenwoordigt de K-300p de optimale interface voor elk type draaitafelelement.

Krell K-300p

Met een instelbare resistieve belasting van 47k Ohm tot 10 Ohm en een versterking tot 62 dB (bij 1 kHz), kan ingang voor mm-elementen van de Krell K-300p phono-versterker worden gebruikt met een breed scala aan elementen. De ingang is verbonden met een hybride discrete IC-schakeling met parallel geschakelde low-noise transistors en een Burr-Brown SoundPlus operationele versterker. Op deze wijze wordt volgens Krell een ruisarme schakeling gecreëerd. Dit is vereist voor werking met hoge versterking en tegelijkertijd gebruik te maken van de beste akoestische eigenschappen van elke sectie.

De mm-ingang is verder uitgerust met een geluidsarme FET-dubbelschakeling, die een zeer stabiele ingangsimpedantie van 47k Ohm heeft. Met een instelbare capacitieve belasting van 0 tot 680 pF en een versterking tot 36 dB is de K-300p dan ook bij uitstek geschikt voor moderne mm-elementen.

Het uitgangsignaal van het mm-element of mc-element wordt geregeld door een passief RIAA EQ-netwerk met precisieweerstanden en polypropyleen filmcondensatoren. Dit resulteert in een zeer nauwkeurige frequentierespons die slechts +/- 0,2 dB afwijkt van de ideale waarde. Van daaruit komt het signaal in een gebalanceerde uitgangstrap met Krell -stroommodus-topologie. Deze schakeling heeft een grotere bandbreedte dan traditionele ontwerpen met spanningsmodus en zorgt volgens de ontwerpers voor een uitzonderlijk transparant en lichtvoetig geluid.

Krell K-300p: voeding via volgcontroller

Een speciaal ontwikkelde lineaire trackingcontroller, die extreem stil en stabiel is, wordt gebruikt om de Krell K-300p phono-versterker van stroom te voorzien. Deze eigenschap is vooral belangrijk voor circuits met een hoge versterking, om het totale ruisniveau te verminderen en een absoluut symmetrische verwerking van de positieve en negatieve halve golven te garanderen.

Krell K-300p: eenvoudig in te stellen en te gebruiken

De Krell K-300p is zeer eenvoudig in te stellen en te gebruiken. Alle belasting- en versterkingsinstellingen zijn toegankelijk op het achterpaneel De ingangskeuze voor mm- of mc-elementen bevindt zich aan de voorzijde van het apparaat. Op de achterkant bevindt zich een schakelaar om de standaardingang in te stellen, die automatisch wordt geselecteerd bij het opstarten. Ook verkrijgbaar: een knop voor faseschakeling. De subsonische filterknop activeert een 14 Hz hoogdoorlaatfilter dat akoestische feedback in het subsonische frequentiebereik onderdrukt.

Krell K-300p: prijs en leveringsinformatie

De Krell K-300p zal leverbaar zijn in een fraaie zwart of zilver geanodiseerde aluminium en stalen kast. We weten niet wanneer de levering in de Benelux zal beginnen en ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie vernomen. Louter ter indicatie, op Duitstalige websites zagen wij een prijs van 8.500 euro genoteerd staan.

MERK

EDITORS' CHOICE