NIEUWSSchiit

Schiit Audio Freya Plus en Freya Noval: wel buizen of geen buizen? Dat is de vraag.

Het Amerikaanse audiobedrijf Schiit Audio heeft aangekondigd dat het twee stappen onderneemt om de angst voor het uitblijven van de levering van buizen te verminderen. Voorversterker Freya komt in verschillende uitvoeringen zodat een minder grote afhankelijkheid ontstaat van een bepaald type buis. Dan is er ook nog de mogelijkheid om de buizen door MOSFET’s te vervangen. Die gaan in elk geval een stuk langer mee dan buizen.

Schiit Audio Freya Plus LISST

Buizen zijn op dit moment moeilijker te verkrijgen dan voorheen. Fabrikanten passen hun producten om die reden soms aan zodat productie niet stopt vanwege leveringsproblemen m.b.t. onderdelen. Het Amerikaanse Schiit Audio heeft naar eigen zeggen ook een tweetal stappen gezet om minder afhankelijk te worden van een bepaald type buis.

De eerste stap is de herintroductie van LISST, een solid-state apparaat gebouwd rond MOSFET's dat rechtstreeks wordt geprikt in de buisvoeten die te vinden zijn op de populaire voorversterker Freya Plus van het bedrijf. De MOSFET-schakeling komt in de plaats van de gebruikelijke 6SN7-buis. Het voordeel is dat LISST niet verslijt zoals een traditionele buis en Schiit Audio stelt dat elk LISST-apparaat een praktisch onbeperkte levensduur biedt.

Schiit Audio verklaart “omdat LISST worden gebruikt als directe vervanging van buizen, is de basistopologie van de voorversterker ongewijzigd en is het geluid vergelijkbaar. Bij luistertests gaven velen de voorkeur aan LISST boven nieuwe productiebuizen.”

LISST zal vanaf vandaag beschikbaar zijn voor alle nieuwe bestellingen van de Freya Plus, d.w.z. als een optie die 200 dollar extra kost voor een set van vier. Schiit Audio is voornemens om de LISST-kwartetten binnen afzienbare tijd beschikbaar te hebben voor afzonderlijke aankoop.

Schiit Audio Freya Noval

De tweede stap naar minder afhankelijkheid van buizenschaarste is een nieuw ontwerp van de Freya zelf. In de uitvoering genaamd Freya Noval zijn Noval-buizen geplaatst. Designer Jason Stoddard geeft een toelichting: “we hebben om een simpele reden besloten om een Freya met Noval-buizen te maken. We hebben een grote voorraad Noval-buizen, met name 6N1P's. Terwijl we met octale buizen, zoals de 6SN7's die we in Freya+ gebruiken, problemen hebben ondervonden om er genoeg van te krijgen.”

De Freya Noval wordt geleverd met een set 6N1P die kan worden verwisseld voor buizen van het type 6922, ECC88, 6DJ8, 6BZ7 en 6CG7.

De Freya Noval is niet zomaar een Freya Plus met verschillende buisvoeten. Het heeft verschillende werkpunten en een andere versterkingsstructuur om tegemoet te komen aan de behoeften van 6922, 6N1P en andere populaire Noval-buizen. Net als Freya Plus kan hij vier buizen van elk maximaal 600 mA verwarmingsstroom bevatten, of een mix van buizen die in totaal niet meer dan 2,4 Ampère verwarmingsstroom bevatten. Dit biedt flexibiliteit voor het gebruik van bijvoorbeeld 6922 buizen in de spanningsversterkingstrap en 6N6P-buizen in de uitgangsstroomversterkingstrap.”

Schiit Audio Freya Plus en Freya Noval: prijzen en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. Schiit Audio is een Amerikaans bedrijf maar het heeft ook een Europese website. Wie meer wil weten kan kijken op de Amerikaanse website of de Europese website van Schiit Audio.


EDITORS' CHOICE