Met de M20xBT presenteert Audio-Technica een draadloze versie van zijn goedkope en populaire studiokoptelefoon. Ondanks dat pro-label is deze Bluetooth-hoofdtelefoon voor iedereen interessant gemaakt. Een spectaculaire autonomie en een zeer aangenaam prijskaartje zijn al sterke lokmiddelen. Maar hoe zit het met de geluidskwaliteit?
Audio-Technica
Muziekliefhebbers en vooral muziekmakers kennen AHT-M50X wel. Het is misschien wel de populairste hoofdtelefoon van Audio-Technica. De veel goedkopere AHT-M20X heeft ook zijn fans. Als instapper van de M-familie biedt het heel veel, terwijl je voor zestig euro al met een exemplaar naar huis mag. De ATH-M20xBT bouwt verder op die succesformule. In essentie is het een M20X, maar dan uitgerust met Bluetooth zodat je hem draadloos kunt gebruiken. Dat je voor dit voorrecht 20 euro extra moet betalen, lijkt helemaal niet overdreven.
Je ontvangt bovendien een draadloze koptelefoon met een accu die tot zestig uur(!) meegaat. De spectaculaire autonomie wordt ook door onze testervaring ondersteund.
Licht op je hoofdÂ
Qua design is de M20xBT heel gelijkend op zijn bekabelde broertje. Dat wil zeggen dat je een licht toestel op je hoofd mag plaatsen. 216 gram, dat is helemaal niet zwaar. De studiolook is helemaal in orde, met grote zwarte oorkussens, een zwarte behuizing en een zwarte beugel aan elk oor. Die beugels, samen met de roterende bevestiging van de beugel aan de hoofdband, zorgen ervoor dat de Audio-Technica goed op elk hoofd past.
De kussens zelf komen niet zo dik over, maar rusten wel zacht op je oorschelpen. Ook de hoofdband is voldoende gewatteerd om het comfortgehalte hoog te houden. De ATH-M20xBT is grotendeels uit kunststof opgetrokken, met uitzondering van de metalen hoofdband. Het komt misschien wel fragieler over dan het echt is. Dat de scharnieren niet kraken en de hoofdband onze wringpogingen overleeft, doet vermoeden dat duurzaamheid wel in orde is. Een zwaarder gebouwde hoofdtelefoon – die wellicht meer kost – zal op langer termijn misschien duurzamer blijken. Dat gezegd zijnde zijn de oorkussens bij de M20xBT vervangbaar, wat een echte plus is als je een koptelefoon meerdere jaren wil gebruiken.
In de doos vind je geen case of hoes, wat niet uitzonderlijk is op dit prijspunt. Wel meegeleverd is een USB-C-kabel en een audiokabel. Je kunt immers de M20xBT ook altijd gebruiken met een kabel. Dat is wel praktisch als die immense batterij toch leeg blijkt te zijn.
Aangedikt, maar niet téÂ
We hebben de Audio-Technica-koptelefoon vooral beluisterd verbonden met onze Samsung Galaxy S21-telefoon. De Android-telefoon kiest daarbij voor het AAC-codec, dezelfde die ook een iPhone of iPad zou kiezen. Voor ondersteuning van meer audiofielere codecs, zoals LDAC of aptX, ga je toch een duurder toestel moeten zoeken.
Ondanks het studio-etiket is de ATH-M20xBT getuned om pop, techno en rock krachtig te presenteren. Verwacht je dus niet aan neutraliteit, maar net forsere bassen en een wat donkere klank. Een ontspannend sound, terwijl we van de audiofielere Audio-Technica-hoofdtelefoons eerder iets met wat meer sprankel gewoon zijn. Maar dit is dan ook een product uit de M-reeks.
Luisterend naar ‘The Amazons’ (FLAC cd-kwaliteit) van de gelijknamige Britse rockband, valt de zuiverheid van de baslijn op. De gitaren en stemmen zijn wat afgezonderd van het laag neergezet, waardoor ze ook voldoende helder klinken. Evenwichtig kun je het niet noemen, maar wel fun om naar te luisteren. Het feit dat de bassen een vol karakter hebben maar vocals niet wegdrukken bied je ook een volledigere muziekbeleving dan bij budgetkoptelefoons die alles opofferen op het altaar van de basgod. De akoestische gitaar in de intro komt er mooi uit, maar het is vooral de stem die daarna centraal staat.
Dat is nog meer het geval bij ‘The Book of Numbers’ (FLAC 48/24), waar Sting heel dicht en warm zijn ding doet. Enkel in de laatste minuut verdwijnt wat verfijning door de iets te aanwezige basgitaar. Misschien is deze vriendelijk popmuziek niet helemaal wat de ontwerpers van de M20xBT in gedachten hadden, maar voor een 80 euro bluetooth-koptelefoon vinden we dit niet slecht. Helemaal tot zijn recht komt de Audio-Technica met techno als ‘Changed for the Better’ van Weval of ‘In The Garden’ van Trentemöller. Heel fijn om naar te luisteren.
De iets grotere portie bassen zijn trouwens handig als we met de koptelefoon even een wandeling in de buurt gaan. In een drukke omgeving met veel verkeer is wat extra laag altijd handig. Wel oppassen voor je oren als je het volume opendraait, luide bassen zijn subtieler maar even nefast als scherpe hoge tonen.
Conclusie
Er mogen veel Bluetooth-hoofdtelefoons bestaan, de Audio-Technica M20xBT weet op te vallen door zijn uitstekende batterij, lage gewicht en zuivere basprestaties. Ondanks zijn pro-uitstraling is het vooral een crowd-pleaser die populaire genres machtig neerzet. De kwaliteit van de bassen – en niet enkel de hoeveelheid – valt vooral op bij techno. De M20xBT maakt er een meeslepende luisterervaring van, en voor fans van het genre is het een echte aanrader.
Audio-Technica M20xBT
89 euro | www.audio-technica.com
Beoordeling 4 op 5