Review Sendy Apollo: een trip naar de maan en terug

SAMENVATTING

We hebben erg genoten van de Sendy Audio Apollo. Het open-back karakter en het realisme van geluid omarmen we van harte. Er vielen wel wat zaken op in gebruik en comfort, maar de weergave overtreft deze punten met gemak

PLUSPUNTEN

  • Groot en ruimtelijk geluidsbeeld
  • Realistische audioweergave
  • Bouwkwaliteit

MINPUNTEN

  • Oorkussens
  • Mist af en toe een vleugje romantiek

Wellicht is voor velen de naam Sendy Audio nog onbekend, maar onbekend maakt niet onbemind. Het merk is een dochter van het grotere merk Sivga. We hebben enige tijd geleden al de Sendy Audio Aiva mogen reviewen en daar werden we heel gelukkig van. Nu hebben we het kleine broertje ontvangen, en is het hopen een zelfde soort ervaring. Aan de naam zal het in ieder geval niet liggen. Wij kunnen in ieder geval alleen maar denken aan de Apollo’s die richting de ruimte gingen. En de Apollo die de eerste mensen naar de maan bracht.

Apollo

Die Apollo-insteek biedt wellicht een leuk idee om mee te nemen in de muziek die we gaan luisteren. Maar laten we beginnen met het uitpakken, want Sendy Audio maak hier een uitstekende ervaring van. De doos bestaat uit 2 delen en schuiven uit elkaar. Van binnen zijn beide delen bekleed en geeft het zeer veel bescherming.

Binnen vinden we de kabel voor in de headphone en de verloopstekker. Niet te vergeten, de headphone. Die zit verpakt in een prachtige en vooral luxe case. De case is zeer robuust en biedt veel bescherming als je de Sendy Audio Apollo zou willen meenemen. Wij krijgen echt en het gevoel van een luxe aankoop en bevestiging van de keuze die je gemaakt hebt. Als je de headphone zou aanschaffen.

Sendy Apollo: specs en materiaal

Bij een headphone of koptelefoon draait veel om de specificaties. Maar wellicht net zo belangrijk is het comfort en de materialen die ze daarvoor hebben gebruikt. Want als een koptelefoon goed klinkt, maar niet lekker zit, dan gaan er geen lange luistersessies plaatsvinden. Qua materialen pakt Sendy Audio het goed aan. Zo wordt er echt hout gebruikt in de behuizing voor de drivers. De metalen boog aan de bovenkant, die is op dieet geweest. Dat scheelt gewicht, maar doet niks af aan de stevigheid. De hoofdband is gemaakt van geitenleer. Er gaan geruchten dat de geiten dagelijks gemasseerd worden door dames van het Zweedse voleyballteam, om het leer zo soepel mogelijk te krijgen. Maar dat zijn slechts geruchten. In de lederen oorkussens vinden we memoryfoam.

Dat zijn vrijwel alle vinkjes die je wil hebben bij het comfort van een goede headphone. Qua specs kunnen we er ook een hoop zetten. Om de Sendy Audio Apollo maar meteen in een hokje te stoppen, dit is een open-back Planar Magnetic koptelefoon. En nee, dit is niet één woord dat je voor scrabble kan gebruiken.

De specificaties op een rijtje:

Type: Over-ear
Klankkast: Open
Drivers: 68mm Planar Magnetic Driver
Impedantie: 16 Ohm
Frequentiebereik: 20Hz - 40KHz
Gevoeligheid: 95dB +/- 3dB
Kabel: 2.0m
Aansluiting: 4.4mm gebalanceerd
Gewicht: 395g

Wellicht valt je iets op, namelijk de aansluiting. Een 4.4mm gebalanceerde aansluiting. Die komen we de laatste tijd veel vaker tegen. Dat vinden we wel een positieve ontwikkeling. Ook omdat we de Sendy Audio Apollo testen op de iFi Audio NEO iDSD. Die heeft deze gebalanceerde aansluiting op de voorkant zitten.

Tijd voor wat buitenaardse muziek….

Muziek van Mars en omstreken

We hebben even moeten snuffelen en zoeken, maar we hebben een leuke afspeellijst op Tidal bij elkaar weten te sprokkelen om in Apollo-sferen te blijven. Dat zijn de volgende nummers geworden:

Train – Drops Of Jupiter
David Bowie – Starman (master)
Frank Sinatra – Fly Me To The Moon
Muse – Knights Of Cydonia (master)

Een divers kleurenpallet aan muziek, om de Sendy Audio Apollo goed mee te kunnen testen. Laten we beginnen met het karakter van de Apollo. Het is een Open-Back en dat is goed te horen. Het geluid reikt verder naar buiten en geeft een grote ervaring. Het komt luchtig en ongedwongen over. We horen de muziek aan de buitenkant van het oor. Dat geeft de ruimtelijke ervaring, maar heeft daardoor wel minder dat intieme gevoel.

Bij het luisteren van “Fly Me To The Moon” horen we beide terug komen. We hebben een groot en ruimtelijk geluidsbeeld. Ook Frank Sinatra klinkt realistisch aanwezig. We horen de warmte van het nummer, maar missen af en toe een beetje romantiek. Met name het drumgedeelte klinkt iets terughoudend.

Dat laatste kan ook met de opname te maken hebben. Want als we naar “Muse – Knights Of Cydonia” luisteren, horen we duidelijk beter het drumspel. Dit is dan ook een master: betere geluidskwaliteit. En dat is precies wat de Sendy Audio Apollo laat horen! De zang, gitaar, melodie, het klinkt allemaal helder en aanwezig. Ook de opbouw en de grote ervaring komt hier weer duidelijk terug. Het is met name het schone en heldere geluidsbeeld, wat voor een realistische beleving zorgt. 

Dat brengt je direct bij de groep mensen voor wie de Apollo geschikt is. Mensen die zoeken naar een schoon en helder geluidsbeeld. Met name gericht op zang en instrumenten. Hiermee schittert de Sendy Audio Apollo.

Waar dan minder mee? Dat is dat vleugje romantiek of pit. Misschien herken je het beter als “iets aangedikt geluid”. Bij “Train – Drops Of Jupiter” klinkt de zang echt overweldigd. Maar het nummer in zijn totaliteit kan af en toe iets meer zoetsappigheid gebruiken om je meer in de emotie van het verhaal mee te nemen.

Eindoordeel

We hebben erg genoten van de Sendy Audio Apollo. Het open-back karakter en het realisme van geluid omarmen we van harte. Maar tijdens een review vallen er altijd meer dingen op. Met name in gebruik en comfort. Zo zijn de kabels gevlochten, en daar zien we wat ruimte tussen ontstaan, zichtbaar net onder behuizing. Die zouden dus een extra twist of twee kunnen gebruiken. De oorkussens zijn wel zeer comfortabel, maar ook erg groot. Het voelt een beetje als een koi karper die zich aan de zijkant van je hoofd vastzuigt. Daardoor hebben ze ook veel warmte-opbouw. De oorkussen zijn niet geperforeerd en kunnen de warmte niet goed afvoeren. Iets wat we bij de Sendy Audio Aiva wel terug zien.

Dat brengt ons bij de vraag: zie die minpunten showstoppers? Neen, toch niet. Want het geluid overtreft deze punten met gemak. Maar, je moet je er wel even van bewust zijn. Het slimste wat je kan doen, altijd, is een luistersessie aanvragen en het zelf eens ervaren. In de range van koptelefoons rond de 500 euro zou de Sendy Audio Apollo in ieder geval zeker in de top 5 van je potentials-lijstje moeten voorkomen.

Sendy Audio Apollo
549 euro | sendyaudio.com | networkmediasystems.eu
Beoordeling 4 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE