Review Bowers & Wilkins AM-1: Lekker buiten- en binnenspelen

SAMENVATTING

De Bowers & Wilkins AM-1 blijkt veelzijdiger dan vooraf ingeschat. Deze luidspreker lijkt in de basis uitsluitend ontwikkeld voor outdoor gebruik, maar komt ook in binnenruimtes uitstekend tot zijn recht. De prestaties van de AM-1 liggen op en boven het prijsniveau. Het opgegeven rendement van 86 dB lijkt in eerste instantie wat aan de lage kant, maar daar merken we in de praktijk gelukkig weinig van. Onze NAD 2x50 Watt Classis versterker had in ieder geval nauwelijks moeite om ze volledig tot hun recht te laten komen.

PLUSPUNTEN

  • Stijlvol en doordacht ontwerp
  • Breder inzetbaar dan verwacht
  • Muzikale alleseter
  • Goede laagcontrole dankzij bass radiator
  • Behuizing, afwerking en montagemogelijkheden

MINPUNTEN

  • Heeft tijd nodig om los te komen
  • Dient opgehangen te worden

De huidige bijna zomerse weersomstandigheden sluiten perfect aan bij de luidsprekers in deze review. Wij testen namelijk de Bowers & Wilkins AM-1, een set compacte passieve weergevers voor buiten. Tegelijkertijd doen we ze daarmee tekort. De AM-1's zijn namelijk weersbestendig, oftewel bestand tegen kou, vocht, stof en UV-straling. Kortom; weer of geen weer, met deze weergevers creëer je een outdoor hifi-opstelling voor buiten op het terras, bij de jacuzzi of het zwembad, zodat je het hele jaar door buiten kunt genieten van je favoriete muziek.

B&W AM-1: boxen op beugels

Wat gelijk opvalt bij het uitpakken van de AM-1's zijn de compacte, afgeronde en volledig gesloten behuizingen en de afwezigheid van B&W's flowports aan de achterzijde. Logisch, want een opening in de kast zou de weerbestendigheid van de interne componenten onherroepelijk aantasten. In plaats daarvan is er voor de opbouw van extra druk in de laagweergave gekozen voor een bass radiator.

Wat je daarvan terugziet in het ontwerp is dat de volledige achterzijde middels een verende rubberen ring in verbinding staat met de rest van de kast. Of zoals B&W het noemt: een Auxiliary Bass Radiator (ABR). Een doordachte oplossing voor de realisatie van maximale bass respons en het tegelijkertijd trillingsarm houden van de luidspreker, terwijl de drivers en het filter gevrijwaard blijven van de weerselementen.

Vorm en functie

Op het front na is er bij deze luidsprekers geen plat vlak te bekennen, dus het los neerzetten of -leggen van deze luidsprekers is simpelweg niet mogelijk. Je dient ze dus altijd met de meegeleverde muur-/plafondbeugels horizontaal of verticaal aan de muur of het plafond op te hangen.

Het rotatie- en klemmechanisme in de beugels zorgen ervoor dat de AM-1’s een draaibereik hebben van om de na bij 220 graden, zodat ze optimaal gericht kunnen worden op de luisterplek. Wel dien je bij de montage van de beugels vooraf te bepalen of je ze in horizontale of verticale richting wilt gaan richten. Verder is de afwerking van zowel de kasten als de bevestigingsmaterialen zoals we van B&W gewend zijn; subliem.

Specificaties

Achter de aluminium grill van een AM-1 bevindt zich een 2-weg opstelling bestaande uit een 25 mm aluminium dome tweeter en een 130 mm glasfiber woofer. Samen zijn ze ondergebracht in een compacte behuizing met de afmetingen van 310 x 180 x 210 mm, inclusief beugelmontage. Kijken we verder naar de specs, dan zien we op papier een gevoeligheid van slechts 86 dB (2.83V, 1 meter), oftwel een niet heel erg hoog redement.

Daardoor lag in de lijn der verwachting dat deze luidsprekers flink wat power nodig hebben om tot leven te komen. In de praktijk bleek dat gelukkig heel erg mee te vallen. Voor deze review hebben we de AM-1's gekoppeld aan een klassieke, maar stabiele NAD C 325BEE (uitgangsvermogen 2 maal 50 Watt bij 4 Ohm tot 8 Ohm). Naar later bleek een (h)eerlijke match.

Positie bepalen

De beugels zijn met behulp van de meegeleverde instructies en het boorsjabloon redelijk eenvoudig op de wand of aan een plafond te bevestigen. Zoals eerder aangegeven dien je daarbij vooraf rekening te houden met de ondergrond (hout, gips of beton), eventueel kabelmanagement en de positie waarin je luidsprekers wilt plaatsen en richten. Want bij verticale montage van de beugels kan de AM-1 naar binnen en naar buiten draaien en bij horizontale montage naar boven of naar beneden richten.

De aansluitterminals bevinden zich in de beugels, welke afgedicht kunnen worden met kunststof kapjes. Eenmaal geïnstalleerd is er sprake van een strak en onopvallend resultaat.

Tijd om te presteren

Eenmaal geïnstalleerd en aangesloten willen we natuurlijk weten wat er qua weergave en presentatie mogelijk is ten opzichte van concurerende oplossingen. Daarbij in het achterhoofd de meest recente terras- en horeabezoekjes, waarbij we telkens met een schuin oog keken en luisterden naar andere installaties (bijvoorbeeld Sonos, Bose en JBL). Koud uit de doos leken de prestaties en het onderscheidend vermogen in eerste instantie ten opzichte van onze verwachtingen wat achter te blijven. Het hoog een beetje fel, het midden ietwat vlak en het laag onderbemeten. Naarmate de tijd verstreek bloeide de AM-1’s echter helemaal op.

Zowel de drivers als het ABR-systeem hebben blijkbaar flink wat inspeeluren nodig om echt goed los te komen. Een lijstje met moderne beats, lounge en de volumeknop wat verder naar rechts wisten deze B&W – NAD-opstelling steeds meer op temperatuur te brengen.

Ontspannen sfeertje

Ook blijkt het heel eenvoudig om met deze luidsprekers in een ontspannen sfeertje te geraken. Door achtereenvolgend de nummers One Night In Bangkok (Murray Head), Atmospherics: Listen To The Radio (Tom Robinson) en Somewhere Down The Crazy River (Robbie Robertson) af te spelen krijgen we niet alleen een goede indruk van de dynamiek, maar worden we ook op een zeer goede stereosensatie getrakteerd. En bij Icon van Daan is er daadwerkelijk sprake van de live beleving die je mag verwachten.

Conclusie

De Bowers & Wilkins AM-1 is ontwikkeld als weersbestendige luidspreker. Daarmee lijken ze in eerste instantie louter bedoeld voor buitengebruik. De inzetbaarheid van deze goed doordachte en slim geconstrueerde weergevers gaat echter veel verder dan dat. Er zijn daardoor vele settings denkbaar waarin wij ze zeer zeker in overweging zouden nemen. Op terras of veranda, bij het zwembad, maar bijvoorbeeld ook in de kantine, vergaderruimte, galerie of zelfs een strak gestylde woonkamer. Ten opzichte van alle hedendaagse portable oplossingen hebben de AM-1’s eigenlijk als enige beperking dat ze een vaste bevestigingspositie op de wand of aan het plafond nodig hebben.

Bowers & Wilkins AM-1
798 euro per paar | www.bowers-wilkins.com
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE