NIEUWSAurender

Alle nullen en enen strak in de pas met de Aurender MC20 Master Clock

Audiobedrijf Aurender heeft op de AXPONA 2022 de MC20 voor het eerst aan het publiek getoond. De MC20 is Aurender's eerste Master Clock en is een op rubidium gebaseerde Master Clock/Word Clock van referentiekwaliteit, ontworpen om digitale audioprestaties naar nieuwe hoogten te tillen. We hebben nog geen prijsinformatie en ook weten we nog niet wanneer de levering in de Benelux gaat beginnen, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Aurender MC20 Master Clock

De AXPONA is een audiobeurs die jaarlijks plaatsvindt in Noord-Amerika. Vanwege de coronapandemie heeft de beurs niet plaatsgevonden in 2020 en 2021, maar vorige maand is de beurs weer als vanouds gehouden. Audiofabrikant Aurender heeft de gelegenheid aangegrepen om de nieuwe MC20 voor het eerst aan het publiek te tonen.

De MC20 is een hoogwaardige Master Clock die de stroom van nullen en enen van een digitaal muzieksignaal straks in de pas laat lopen. Dit zou de geluidskwaliteit ten goede moeten komen. Hoe goed de word clock in de N20, W20SE en N30SA ook is, er is altijd ruimte voor verbetering, zo stelt de Nederlandse importeur More Music. In een typisch digitaal audiosysteem kunnen verschillende klokken aanwezig zijn. Er zijn bijvoorbeeld klokken in de server voor bestanden en streaming, de ethernetverbinding, router, switches en de digitale Audio Class 2.0 USB-uitgang. Als deze meerdere klokken niet synchroniseren, zal de natuurgetrouwe weergave in gevaar komen. Het is een bekend feit in digitale audio dat hoe lager de jitter, hoe beter het geluid.

Op prestaties gebaseerde externe master clocks zijn apparaten die ontworpen zijn om enkele of meerdere digitale apparaten te synchroniseren en een stabiele klokfrequentie te creëren die wordt gedeeld, waardoor een master/slave-indeling of Digital Audio Reference Signal (DARS) ontstaat. Door dit te doen worden jitter- en timingfouten tot een oneindig klein niveau gereduceerd en de stabiliteit aanzienlijk verbeterd. Om dit te bereiken maakt de MC20 gebruik van een zeer nauwkeurige rubidiumklok, die het klokken verbetert tot een niveau dat harmonische vervorming, fase ruis, drift en andere verstoringen te verwaarlozen zijn. Als je eenmaal de verbeteringen hebt ervaren in diepte, dimensionaliteit, helderheid, beeldvorming, sfeer, ervaar je het allerbelangrijkste: het vermogen om complexe muzikale passages in individuele en afzonderlijke instrumenten te ontrafelen, aldus More Music.

De MC20 is een flexibel hulpmiddel dat talloze taken kan verwerken dankzij de talrijke samplingfrequenties, in-/uitvoer en connectiviteitsopties. De juiste aansluiting van de MC20 kan via een BNC-kabel van 50 of 75 Ohm.

De MC20 wordt eerst in Azië en de Verenigde Staten geïntroduceerd. Later zal Europa volgen. De verkoopprijs is nog niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE