NIEUWSMcIntosh

McIntosh MCD12000: (SA)CD-speler en DA-converter voorzien van dubbele eindtrappen (buizen en halfgeleiders)

Het Amerikaanse audiobedrijf McIntosh heeft de MCD12000 aangekondigd, een (SA)CD-speler die ook is voorzien van digitale ingangen. Dat is op zichzelf genomen niet heel bijzonder, maar wel heel bijzonder is het feit dat de MCD12000 is voorzien van een dubbele analoge uitgangstrap. De gebruiker kan kiezen tussen de eindtrap voorzien van buizen of de eindtrap voorzien van halfgeleiders. En de gebruiker kan ook kiezen tussen de gebalanceerde of de ongebalanceerde aansluitingen.

McIntosh MCD12000: (SA)CD-speler en DA-converter

Volgens de in 1949 opgerichte Amerikaanse fabrikant McIntosh is de MCD12000 een multifunctioneel en veelzijdig apparaat van referentiekwaliteit. De MCD12000 heeft een (SA)CD-loopwerk aan boord, voorzien van een zwaar uitgevoerde maar stille lade, maar de gebruiker kan ook uitsluitend de DA-converter van de MCD12000 gebruiken, bijvoorbeeld voor het aansluiten van een streamer.

Het hart van de DA-converter van de MCD12000 zijn twee achtkanaals 32-bit DAC-chips van ESS Sabre, type ES9038Pro, die het analoge signaal doorgeven aan zowel een buizeneindtrap als een eindtrap voorzien van halfgeleiders. Het linker- en rechterkanaal hebben dus ieder hun eigen DAC-chip. Analoge en digitale circuits hebben ieder hun eigen voeding met als basis een forse ringkerntransformator, zodat interferentie over en weer geen kans krijgt.

De MCD1200 is voorzien van zeven digitale ingangen. De coaxiale en optische ingangen accepteren muzieksignaal tot een resolutie van 24-bit/192 kHz. De USB-ingang (type B) gaat tot 32-bit/384 kHz en kan ook DSD512 en DXD384kHz verwerken. De MCD12000 is ook voorzien van een tweetal digitale uitgangen. Het loopwerk kan dus ook zonder de DA-converter worden gebruikt. De MCD12000 heeft het Roon Tested label ontvangen.

De analoge uitgangstrappen zijn opgebouwd met discrete componenten. Centraal op het front is een venster geplaatst waar een viertal buizen is te zien. Elk kanaal heeft een buizentrap voorzien van twee buizen, de ene van het type 12AT7 en de andere van het type 12AX7A.

De MCD12000 is dan wel voorzien van allerlei moderne functies en techniek, maar McIntosh heeft de buitenkant uitgevoerd in de welbekende eigen stijl. De frontplaat is gemaakt van zwart glas. Het centraal geplaatste logo licht op bij inschakeling en aan weerszijden van het logo is de welbekende blauwverlichte VU-meter van McIntosh geplaatst. De behuizing is gemaakt van roestvrij staal en titanium. De MCD12000 past dus helemaal bij de andere apparaten van McIntosh.

McIntosh MCD12000: prijs en leveringsinformatie

De MCD12000 zal voor een bedrag van 14.990 euro van eigenaar wisselen. De levering zal in de VS en Canada beginnen in de loop van deze maand en McIntosh belooft dat de rest van de wereld snel zal volgen.

MERK

EDITORS' CHOICE