HI-VISITBender Hifi

Beluisterd bij Bender Hifi: Naim & Kudos Audio, Brits sprookjeshuwelijk

Harro Tillema | 23 mei 2022 | Naim Audio

Latham Audio is al jaar en dag importeur van Naim in de Benelux, maar behalve Naim voert de organisatie meerdere Britse topmerken waaronder bekabeling van de Chord Company en recent ook het prachtige luidsprekermerk Kudos. HIFI.NL ontvangt een uitnodiging voor een luistersessie bij een van de Naim- en Kudos- dealers in de Benelux: Bender Hifi in Arnhem. | Lees ook onze ervaringen met de Kudus Audio Titan 505 bij Authentic in Brussel

Bender Hifi behoort tot een van de officiële dealers, maar gelukkig is het ook nog eens letterlijk bij ondergetekende om de hoek. Wanneer we op een regenachtige donderdag, een uitstekende luisterdag dus, bij Bender aan de Steenstraat binnenwandelen, treffen we hier Rowan Dernee, hét gezicht van Naim in de Benelux.

Latham heeft bij Bender een set samengesteld die geheel bestaat uit componenten en bekabeling van Britse origine, allen uit het leveringsprogramma van de importeur. Nadat we gezellig hebben bijgepraat begeven we ons naar de luisterruimte op de begane grond en worden we aan de set voorgesteld. atham wil ons laten luisteren naar een set Kudos Super 20A luidsprekers in combinatie met het Naim Uniti Nova all-in-one muzieksysteem.

Groter en duurder is beter?

Ondanks dat Latham met gemak een highend Naim Classic set had kunnen neerzetten in combinatie met een van de Titan vlaggenschepen van Kudos, kiest de importeur voor de fraaie Naim Uniti Nova en een bescheiden Kudos Super 20A vloerstaande luidspreker. De Nova is het topmodel uit de Uniti serie en beschikt over 2x 80 Watt vermogen aan 8 Ohm. Britse Watts hebben echter spierballen, dus deze bescheiden specificaties nemen we uitsluitend voor kennisgeving aan. Wel vinden we het belangrijk dat Naim in tegenstelling tot veel van haar concurrenten kiest voor een over gedimensioneerde voedingssectie met een ruime dosis aan dynamische reserves en klasse A/B versterkingstechnologie. Klasse A/B klinkt in onze oren vaak nét iets verfijnder dan het veel toegepaste klasse D concept in dit segment.

De Nova heeft, ten opzichte van de lager gepositioneerde Uniti Star, geen cd-speler/ripper aan boord. Voor veel muziekliefhebbers geen probleem en er zijn voldoend analoge en digital aansluitingen voorhanden om er een cd-speler/loopwerk op aan te sluiten. Dit Uniti topmodel is daarentegen voorzien van een kwalitatief betere voorversterker en een zwaardere eindtrap waarmee deze ook optimaal uit de voeten kan met grotere vloerstaande luidsprekers. Volgens de importeur fungeert deze hoogst gepositioneerde Uniti met deze hoogwaardige eigenschappen als brug naar de befaamde Classic serie.

We zijn al vele jaren bekend met de Naim Uniti producten en gebruiken deze zelf ook thuis. Fijne en vooral goed klinkende hifi-systemen voorzien van alle moderne streamingtechnologie zoals internetradio, Spotify Connect, Tidal Connect, Qobuz, AirPlay, Chromecast en Bluetooth, waarmee je tot ver in de toekomst uit de voeten kunt. Heb je al een ROON abonnement? De Naim Uniti serie is ROON-Ready, maar dankzij de goede Naim app is een ROON-abonnement en additionele hardware voor het gebruik niet noodzakelijk om optimaal bedieningscomfort te ervaren. Naim heeft, als een van de grondleggers van streaming audio, heel goed begrepen waar de moderne muziekliefhebber behoefte aan heeft om echt laagdrempelig van muziek te genieten. Het maakt dus niet uit hoe u muziek wilt afspelen, kies uw favoriete methode via app of smartphone en de Nova laat u swingen.

Omdat de importeur graag laat ervaren welke prestaties een Naim all-in-one systeem kan leveren, starten we de luistersessie in de configuratie zoals u deze normaliter ook zult kiezen bij de aanschaf. De netstroomkabel komt uit de retaildoos, de netwerkkabel is een stapje beter dan OEM, maar wel met een bescheiden prijskaartje en de inmiddels overbekende NAC A5 luidsprekerkabels komen eveneens uit het leveringsprogramma van Naim. Een uitstekende luidsprekerkabel met een goede verhouding tussen prijs en prestaties. Voor u een logische en prijsbewuste keuze, voor ons een prima uitgangspunt om onze luistersessie mee te beginnen.

Kudos Super 20A

Latham heeft ervoor gekozen om de Uniti Nova met een speaker uit hetzelfde prijssegment te combineren en kiest voor de 2-weg Kudos Super 20A vloerstaande luidsprekers. Deze luidsprekers zijn voorzien van Fixed Boundary Base Reflex Loading Technology, iets dat u beter zult kennen als een down firing basreflexpoort. De drivers zijn in de basis afkomstig uit de Kudos Titan topserie. De 180mm midlaag drivers en de 29mm Crescendo K2 softdome tweeter zijn beide afkomstig van Seas en zijn exclusief en op specificatie voor de Kudos vervaardigd.

De bouwwijze en afwerking van deze speakers verdient extra aandacht. De luidsprekers zijn geplaatst op een solide en met een stalen plaat verstevigde base voorzien van ontkoppelende spikes. Het afwerkingsniveau van en het oog voor detail door de fabrikant gaat ongelofelijk ver. De luidsprekers zijn zelfs voorzien van een fineer laag van echt hout waarbij de linker en rechter luidspreker elkaars spiegelbeeld lijken. Dit is iets dat we eerder zouden verwachten bij vleugelpiano’s met een prijskaartje van zes of zeven cijfers en niet bij een set hifi-speakers uit deze prijsklasse. 

Uniek aan deze speaker is de mogelijkheid deze actief met een extern filter aan te sturen zodat latere upgrade mogelijkheden mogelijk zijn en de speaker kan meegroeien met de set. Dit is niet hetzelfde als het kunnen bi-wiren of bi-ampen van een luidspreker waarbij het filter enkel wordt opgedeeld in de aansturing voor het hoog en het laag, bij deze speaker kan het hele filter met het uitnemen van een draadbrug geheel worden uitgesloten. Hierbij werkt deze Kudos Super 20A set naadloos met systemen van o.a. Linn, Naim, Exposure en Devialet die analoog of digitaal kunnen filteren. Wij laten deze jumpers onaangeroerd.

Luisteren

We trappen de sessie af met het nummer Pour Gabrielle van Jourane. We zijn, zeker gezien de instapconfiguratie, onder de indruk van de openheid en rust waarmee de set speelt. Het geluid komt heerlijk los van de speakers. Wat ons vooral opvalt is de neutraliteit en de goede definitie in het middengebied. Op dit vlak heeft deze laatste Uniti lijn met het grote kleurenscherm beslist aan terrein gewonnen ten opzichte van de oude Uniti lijn met het monochrome display.

Wanneer we Sign of the Times van Prince opzetten wordt het neutrale karakter nogmaals benadrukt door de droge basdrum klappen van de Linn LM-1 drumcomputer en de eveneens droge, rauwe sound van gitaar. Imaging is, zeker in deze prijsklasse, perfect in orde. Zang wordt mooi centraal in het geluidsbeeld gepresenteerd. We luisteren met gesloten ogen naar Prince die voor ons met zijn gitaar en elektronische begeleiders heeft plaatsgenomen op een privé podium in onze bescheiden luisterruimte.

Om de ruimtelijkheid van deze set te verifiëren beluisteren we de track Bubbles van Yosi Horikawa. Bij dit nummer mixt de artiest vele ruimtelijke geluidseffecten, waaronder een in stereo stuiterende pingpongbal. Behalve dat dit een heel grappig effect in de ruimte geeft, heeft zo'n balletje een hele specifieke klank die deze set perfect reproduceert. Natuurlijk mag het de track Biscuits live van Fink live in de Amager Bio in Copenhagen niet ontbreken. We ervaren een heerlijk muzikale en vooral dynamische muziekbeleving waarbij de live atmosfeer heel mooi in de luisterruimte wordt neergezet.

Upgrades

Om de ware potentie van deze set te demonstreren heeft Latham een set met upgrade bekabeling en stroomproducten voor deze luistersessie geselecteerd.

De stroomvoorziening is afkomstig uit de Epic serie van Chord Company, een kabelserie in de sweet spot van de kabelfabrikant en de PowerHAUS netstroomblok met zes outlets. De PowerHAUS is een stekkerblok met een passieve filtering waarbij de fabrikant vooral vertrouwt op robuuste en optimaal gescheiden geleiding strips in een perfect tegen RFI/EMI afgeschermde aluminium behuizing.

Meer weten over deze PowerHAUS powerproducten? Lees dan ook eens de mooie review van collega Max Delissen.

De Epic XL luidsprekerbekabeling is eveneens afkomstig van de Chord Company. Tot slot ook de netwerkkabel, die bij upgraden maar al te vaak wordt vergeten, eveneens afkomstig uit de Chord Epic serie. Latham Audio kiest in dit geval uitsluitend voor producten uit de Epic serie vanwege de ‘cable loom’ synergievoordelen bij het gebruik van producten uit dezelfde serie. Deze upgrade kabels liggen qua investering bovendien heel mooi in verhouding met de set. We beluisteren vervolgens dezelfde tracks als waar we de luistersessie mee zijn aangevangen zodat we de verschillen in geluidskwaliteit duidelijk kunnen waarnemen.

Met deze upgrade bekabeling ervaren we een grootser geluidsbeeld met een toename in rust, snelheid en met een nóg betere definitie. Ook heeft het geluidsbeeld een scherpere focus gekregen. Zang krijgt met deze nieuwe bekabeling een fractie meer body en hierbij is elke ademteug welhaast voelbaar.

We ervaren een meer coherente muziekweergave met een totale afwezigheid van hardheid of scherpte waarbij het tonale spectrum nog beter in balans is. De muzikale presentatie is met deze bekabeling delicater en vooral accurater. Een belangrijk punt dat we willen benadrukken is dat de klanksignatuur van versterker-luidsprekercombinatie met deze upgrade bekabeling niet wordt aangetast.

Wat vinden we ervan?

Veel van de gunstig geprijsde en in het verre oosten gefabriceerde all-in-one systemen zijn zodanig ontworpen dat deze doen wat ze moeten doen, maar niet over reserves in muzikaliteit beschikken die bij upgrades hoorbaar worden. Voor veel muziekliefhebbers is een dergelijke set wellicht voldoende, maar puristen zouden op termijn iets aan beleving en betrokkenheid kunnen missen. Vaak is de levensduur van zo’n set een jaar of vijf waarna firmware updates soms al niet meer worden ondersteund en de set vervolgens oneerbiedig zijn weg vindt naar de recyclingstraat.

Naim doet dat anders en draagt hierbij niet toe aan de wegwerpmaatschappij. De fabrikant richt zich al vele jaren op de duurzame ontwikkeling van audioproducten waarmee deze niet zelden een levensduur hebben van een of meerdere decennia. De Classic lijnen zijn bijvoorbeeld modulair te upgraden en de Uniti modellen kunnen met een software update telkens weer jaren vooruit. Deze sets zijn overbemeten ontworpen en geheel met de hand gebouwd in Solsbury. Geen China dus. Misschien in de investering een fractie hoger, maar dit verdient zich over de jaren meer dan terug. Voor ons en wellicht ook voor u een valide argument om juist te kiezen voor Naim.

Aangezien veel eigenaars van een Naim Uniti Atom, Star of Nova spelen met de standaard meegeleverde bekabeling, laten deze vaak een flinke sprong in latent aanwezige geluidskwaliteit liggen. Dit is natuurlijk jammer, maar met een relatief betaalbare investering is dit eenvoudig op te lossen. Tijdens de luistersessies hebben we ervaren wat relatief kleine upgrades kunnen doen met de geluidskwaliteit en muziekbeleving. Zelfs met een all-in-one van Naim benadert deze een episch niveau. Nieuwsgierig naar de winst in uw situatie? Breng dan eens een bezoek aan uw Naim dealer met de vraag welke bekabeling het best bij uw specifieke configuratie past.

Conclusie 

We hebben de Naim Uniti Nova in combinatie met de Kudos Super 20A ervaren als een erg goed presterende set die dankzij de overzichtelijke en intuïtief te bedienen app ook nog eens gemakkelijk te bedienen is door het gehele gezin. Met de relatief simpele upgrade met bekabeling van de Chord Company positioneert deze set zich bovendien op een zodanig hoog niveau dat deze ver boven zijn gewichtsklasse slaat.

Wilt u de door ons beluisterde set graag eens met eigen oren beluisteren? Bender Hifi in Arnhem is een van de drie Kudos dealers in de Benelux die bovendien ook al vele jaren dealer is van alle leverbare Naim series. Binnenlopen mag altijd, maar voor een optimaal advies en luisterervaring adviseert Bender Hifi om hiervoor een luisterafspraak in te plannen.

Beluisterd:  
Naim Uniti Nova: € 5700
Kudos Super 20A: € 6850
Chord Company Epic XL: € 1500 (2x3m)
Chord Company Epic Power: € 600 (1m)
Chord Company Epic Streaming Cable: € 595 (1m)
Chord Company PowerHAUS S6: € 1395 

Meer informatie: www.lathamaudio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE