NIEUWS

Oscars 2022: twee muzikale playlists van Playlist Heroes met alle genomineerden

Sander van der Heide | 26 maart 2022

Morgen, zondag 27 maart worden de oscarwinnaars voor 2021 bekend gemaakt, waaronder ook de Oscar voor Best Original Song en Best Original Score. Voor beide hebben we een speciale playlist gemaakt, beschikbaar voor zo'n beetje alle muziekdiensten, die bovendien teruggaat in de tijd.

De Oscar voor Best Original Song is voor een nummer wat speciaal voor de film is geschreven (vandaar dat er ook heel veel nieuwe nummers niet in aanmerking komen voor deze categorie, omdat ze misschien wel speciaal voor de film zijn geselecteerd door een music supervisor, maar niet speciaal voor de film zijn geschreven). De tweede is voor de Soundtrack, de filmmuziek. Het aantal inzendingen dit jaar voor Best Original Score was maar liefst 136 stuks. De leden van de muziektak van de Academy brengen deze in een eerste ronde terug naar een ‘shortlist’ van 15 scores. Vanuit deze shortlist worden 5 scores genomineerd voor een Oscar. Je vindt ze in zijn geheel terug in de playlist Nominations for Best Original Song. Net zoals bij Best Original Song, is de laatste in het rijtje (meestal dus de vijfde), de winnaar van dat jaar. 

Het leuke van deze twee lijsten is dat de genomineerden (en winnaars) van de jaren ervoor ook in de lijst zijn terug te vinden. Hoe verder je naar beneden ‘scrollt’, des te verder je teruggaat in de tijd en je zo niet alleen kan vergelijken hoe anders de composities van bijvoorbeeld 30 jaar geleden waren, maar ook hoe klankmatig er stappen zijn gezet.

Mijn favoriet voor dit jaar is de soundtrack voor Dune van Hans Zimmer. Om zich volledig hierop te storten, heeft hij de opdracht voor muziek voor de film Tenet van Christopher Nolan moeten afwijzen (voor wie hij tot nu toe altijd de muziek maakte). Als een groot fan van het boek waarop de film is gebaseerd, is hij is naar eigen zeggen begonnen met componeren, toen regisseur Denis Villeneuve begon met de productie in maart 2019. Uiteindelijk was Hans zo geïnspireerd dat hij naast de soundtrack nog twee albums heeft uitgebracht met stukken die uiteindelijk niet in de film zijn gebruikt en sketches.

Voor het opnemen van de soundtrack, heeft hij  maandenlang nieuwe geluiden gemaakt, instrumenten gecreëerd en een eigen sound ontwikkeld. Het resultaat in de film is al indrukwekkend, maar zonder de beelden beklijft de muziek nog meer en kun je soms echt de rillingen over je lijf ervaren. Mits afgespeeld op een goede set met een strakke timing, een goede laagweergave en een ruimte waar er in het sublaag geen problemen zijn. Mocht het in de mogelijkheden liggen, speel dan de versie op Apple Music via een surround of Atmos-set. Het is voor mij op dit moment de best klinkende en op de juiste manier benaderde Dolby Atmos muziekproductie. Voor meer achtergrond over de muziek moet je zeker deze video eens kijken.

Encanto van Germaine Franco, een andere genomineerde die de moeite waard van het luisteren is (zeker omdat in de film er zoveel visueel geweld langskomt dat je bijna vergeet dat er muzikale wondertjes langskomen). De liedjes van Lin-Mauel Miranda uit deze film zijn voor het eerst in 30 jaar weer voor Disney gigahits in de hitlijsten, waardoor de soundtrack wat op de achtergrond raakt. Maar deze dame heeft met Coco al bewezen dat ze juiste snaar voor dit soort films weet te raken.

Als laatste noem ik nog de soundtrack van Jonny Greenwood voor de Netflix-film The Power of the Dog. Deze multi-instrumentalist van de band Radiohead schreef schreef een hele gewaagde soundtrack met bij sommige scenes niets anders dan een solo cello die precies het beoogde effect hebben bij het beeld en zodoende elkaar versterken. Het is overigens een bezig mannetje, want andere genomineerde films als Spencer en Licorice Pizza, voorzag hij ook van een soundtrack.

De nummer voor Best Original Song zijn dit jaar niet zo heel bijzonder. Alleen de track van Billie Eilish, voor de James Bond-film No Time To Die, springt eruit. Vooral door de productie en mix van Steve Lipson, Hans Zimmer en Finneas. Deze lijst gaat ook terug in de tijd als je doorscrollt en dan kom je de echte pareltjes tegen.

Oscar playlists

De lijst Nominations for Original Score is te beluisteren op Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, YouTube en Qobuz via de link: https://lnk.to/oscarsoriginalscore

De lijst Nominations for Original Song is te beluisteren op Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, YouTube Music en Qobuz via de link: https://lnk.to/oscarsoriginalscore

Playlist Heroes is een groep van muziekprofessionals, artiesten en muziekliefhebbers, die playlists samenstellen voor derden en op hun eigen kanaal de betere playlists delen, te vinden via lnk.to/playlistheroes. Heb je suggesties of wil je ook bijdragen leveren, dan kun je deze mailen naar submit@playlistheroes.com


EDITORS' CHOICE