JBL On Tour: dedicated JBL-ruimte bij A Tube High Fidelity

Rob Nijman | 28 maart 2022 | JBL

JBL vierde in het voorbije jaar de 75ste verjaardag. We zijn daarmee misschien een jaartje later, maar de festiviteiten zijn er niet minder om. Zo gingen we afgelopen maand op bezoek bij Reference Sounds om samen met Michael Huigen kort terug te blikken op de geschiedenis van het Amerikaanse merk, als aftrap van een complete serie JBL On Tour. We namen plaats in de bijzondere home cinema ramvol JBL Synthesis (verslag volgt!), en inmiddels verscheen ook de eerste review uit die serie – de SA750 geïntegreerde versterker.

Vandaag gaan we verder met de allereerste ‘JBL dealervisit’, een reeks over de rol van JBL bij verschillende audiospecialisten in Nederland, want we gingen in gesprek met het team van A Tube High Fidelity over de voorliefde voor het Amerikaanse merk. “JBL in één woord? Dat moet dan ‘pakkend’ zijn!” 

A Tube High Fidelity

In Almere vind je sinds bijna 4 jaar de audiospeciaalzaak A Tube High Fidelity. Aan de Argonweg 23 – op slechts 2 kilometer van het Experience Center van Reference Sounds, toevallig – dragen Frank, Jing, Stanly en Marcel met veel plezier hun steentje bij aan onze gedeelde hobby van muziekbeleving op hoger niveau. 

Alle vier “audioliefhebbers eerste klas”, waardoor ze heel bewust voor een aantal topmerken uit het hogere segment hebben gekozen. Van Ayon, Western Electric en Melody tot Cambridge, Line Magnetic, Audio Research en nog veel meer, in de vijf luisterruimtes van A Tube zit het wel goed met de audiobeleving. ‘A Tube’ verklapt een stukje voorkeur naar buizen, maar wees gerust – er zijn ook voldoende solid state versterkers aanwezig.

Daarnaast vind je er een fraaie line-up van speakers, waaronder Bowers & Wilkins, Focal en Klipsch. Daarbij mag JBL uiteraard niet ontbreken. We spotten onder meer L-serie klassiekers, de 4309 Studio Monitor die we als onderdeel van onze spotlight op JBL net getest hebben, en op de website zelfs de imposante K2 S9900 en zelfs de Everest DD67000 van ruim 40.000 euro –  maar laten we niet op de zaken vooruitlopen.

“We zijn trots op de vijf unieke luisterruimtes die we hier hebben gecreëerd”, zegt Frank, “met systemen in elk segment en iedere prijsklasse. Zo bieden we voor elke schaal audiofiel en muziekliefhebber een passende oplossing.” In één van die ruimtes vind je momenteel een hele imposante opstelling van, je raadt het al, James Bullough Lansing, waar we zo op terug zullen komen.

Muziek als uitgangspunt

Muziek speelt voor Frank en zijn collega’s een belangrijke rol in het dagelijks leven. “Belangrijke gebeurtenissen blijven ons bij door populaire songs uit die tijd. Herinneringen gaan vaak gecombineerd met muziek. Stemmingen en emoties worden door muziek beïnvloed, of geven daar uiting aan. Muziek raakt, geeft rust of juist energie, het beweegt mensen.” Hoe de eerste ontmoeting met JBL in dat plaatje past? “Privé was ik pas een jaar of 14 toen ik het merk leerde kennen. Thuis werd er een ware set JBL aangeschaft. Voor mij is JBL echt dé klassieker, en daarom houd ik er enorm van, zo tussen de buisjes door. Om de sound in één woord te omschrijven? Pakkend!” 

“Zakelijk waren de L82 en de L100 de eerste sets die we hier plaatsten. De klassieke looks in combinatie met de kenmerkende sound maken ze voor mij heel bijzonder. En laat ik nou net in hetzelfde jaar als de legendarische L100 geboren zijn! Maar als ik uit ons huidige aanbod één product zou moeten kiezen om je aan JBL voor te stellen, dan zou dat de S4700 zijn.”

JBL S 4700: “Verrassend groots”

De JBL S 4700, hier rechts afgebeeld, is een vloerstaande 3-weg high-performance luidspreker gebouwd op dezelfde professionele technologie die wordt gebruikt in het veelgeprezen Project K2 S9900, een van de meest geavanceerde en verfijnde luidsprekers ter wereld. “De imponerende S 4700 staat bij ons opgesteld in een van onze luisterruimte. Het geluid is prachtig in balans en verassend groots. Goed aangestuurd kun je echt eindeloos genieten van dit pronkstuk.”

We hebben hierboven al geteaserd naar de uitgebreide opstelling van JBL-speakers die momenteel één van de vijf luisterruimtes vult. Binnen het team is Stanly vooral bezig met de klantenservice en het adviseren van klanten in de winkel. Hoe is deze luisterruimte ‘full JBL’ gegaan?

“We hebben inderdaad vijf luisterruimtes, drie beneden en twee boven, met daarin acht verschillende opstellingen. Boven hebben we twee volwaardige luisterruimtes, en één ervan is vrijwel volledig JBL nu."

‘Vrijwel’ mag hier inderdaad als hele subtiele kanttekening gezien worden. Wie naar het audiorack met aansturing kijkt, ziet daar boven en onder de -uiteraard aanwezig- JBL SA750 ook modellen van Melody en Atoll – maar in de categorie luidsprekers is het JBL, JBL, JBL. 

“De L82 en L100 die Frank al noemden hadden we al een tijdje staan, maar eind vorig jaar zijn we er echt een JBL-ruimte van gaan maken. We hebben dat fraaie doek niet voor niets natuurlijk. De meeste speakers hebben we nu wel staan. Niet alles, dat is ook niet haalbaar – zeker niet in één ruimte –, maar je ziet hoe uitgebreid het aanbod is. De echte high-end, de modellen die met 43 beginnen, zijn hier aanwezig.”

Plus: staat jouw speaker van voorkeur er niet tussen – die Everest of K2, bijvoorbeeld – dan rijden ze met liefde even die 3 minuten naar het magazijn van Reference Sounds om het juiste model in huis te halen voor die demo.

Of Stanly zelf een voorkeur heeft in al dat audiogeweld? “Voor mij is dat de 4349, denk ik. Dat is een enigszins bescheiden speaker qua formaat, maar wel volledig JBL in design en weergave. Prachtige soundstage, mooi zuiver door de hoorn, heel gedetailleerd.” Het hart van de JBL 4349 is de merkeigen D2415K dual 38 millimeter compressiedriver gekoppeld aan de speciaal gevormde HDI hoorn, de laatste generatie HDI series met SonoGlass hoorn en een breedte van ongeveer 37 centimeter. “Ik weet dat Frank voor de 4700 gaat, maar ik vind het ontwerp van de 4349 veel fraaier – zeker als je de twee hoornunits zo naast elkaar ziet.”

Op deze foto staat de 4349 met zijn 'vierkante' hoorn rechts naast het L82 Classic-model
met het oranje frontje. De grotere broer er rechts van is de S 4700.

Wie dat overigens zou onderschrijven, durven we voorzichtig stellen, is Michael Huigen van Reference Sounds – die drie 4349’s heeft opgenomen voor de weergave van de frontkanalen in de bioscoop van het Experience Center. Maar laten we niet op Jamie’s aanstaande artikel over die home cinema vooruitlopen.

“Hoornspeakers zijn mij wel met de paplepel ingegoten. Op een goede hoorn krijg je een erg levendige en warme soundstage. Tevens heeft JBL een sterke bass, en dat past bij het genre wat ik zelf het meeste speel: popmuziek. Qua design heeft JBL ook wel een streepje voor: geen ‘gladde vloerstaanders’, maar een opvallende verschijning, deels natuurlijk ook door de designfilosofie.”

“Een mooie toevoeging is dat JBL goed samengaat met buizenversterkers, en we zijn hier wel echt buizenliefhebbers – niet voor niets hebben we tientallen modellen staan. JBL zou ik echt als een warme speaker beschrijven, en het zal je niet verbazen dat we daar wel van houden. Een buis kan dat alleen maar aandikken, het wordt nog zwoeler, een nog stevigere bas, De combinatie maakt het echt een genietspeaker. Drankje erbij, niet te veel nadenken, gewoon lekker luisteren.”

Uiteraard komen er op korte termijn audioshows aan. Dat kan natuurlijk ook niet anders met zo’n bijzondere selectie bij elkaar, dus je bent binnenkort van harte welkom voor een event volledig in het teken van JBL: op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei! In de tussentijd heb je natuurlijk alle vrijheid om er alvast één uit te kiezen en eens te gaan luisteren. Je vindt A Tube High Fidelity aan de Argonweg 23 in Almere. | A Tube | Reference Sounds


EDITORS' CHOICE