REVIEW

Review: Hisense 55A86G

SAMENVATTING

Strak design, prima beeld, fijn geluid, en een handig en overzichtelijk smart tv-systeem, de Hisense 55A86G heeft de nodige troeven. Maar echt uitblinken kan hij niet, ook niet met zijn prijs. Er is heel wat concurrentie in dit OLED-segment, en we hadden de prijs dan ook liever iets scherper gezien. Wie geen HDMI 2.1-aansluitingen eist, en voorbij de weliswaar niet erg storende schoonheidsfoutjes in de beeldverwerking kijkt, haalt een mooie televisie in huis.

PLUSPUNTEN

  • Mooie beeldkwaliteit, met sterk contrast en rijke kleuren
  • VIDAA U: gebruiksvriendelijk met ruim app-aanbod
  • Dolby Vision IQ en HDR10+
  • Degelijke audioprestaties, met Dolby Atmos
  • Handige draaivoet

MINPUNTEN

  • Geen HDMI 2.1-aansluitingen
  • Piekhelderheid aan de lage kant voor een typische OLED-tv
  • Beeldverwerking heeft wat schoonheidsfoutjes
  • Prijs is net niet competitief

Hisense levert niet enkel ultra short throw-projectoren en (mini-LED) LCD-tv’s maar ook OLED-tv’s. Daarmee heeft het een bijzonder uitgebreid aanbod. De 55A86G lijkt ons een scherp geprijsde OLED-tv, en dus rijst de vraag: hoe doet hij het tegenover de meer bekende concurrenten?

Mooie afwerking

OLED-tv’s worden dan wel goedkoper, ze zitten nog steeds in het premium-segment. We  verwachten dan ook een mooie afwerking. In dat opzicht stelt de Hisense zeker niet teleur. Het superslanke OLED-scherm heeft een dun, afgerond metalen kader dat naadloos overgaat in de rug.

De behuizing is onderaan waar de luidsprekers zitten ongeveer zeven centimeter dik. Het grootste deel van de behuizing is iets dunner. De rug is afgewerkt in een speels ruitjespatroon. Als extra troef staat de Hisense op een draaivoet, een feature die we steeds minder zien, maar wel altijd appreciëren. De open voet oogt licht, maar zorgt voor een stevige opstelling.

Tijdens onze inspectie zien we een verrassend detail. De stroomaansluiting staat aan de zijkant en relatief dicht bij de rand. Omdat de connector en stroomkabel vrij dik zijn, dreigt de kabel bij wat slordig gebruik zichtbaar te zijn voorbij de rand. Plooi hem met zachte hand opzij, en leid hem weg via de voet.

Aansluiten!

Hardcore gamers fronsen de wenkbrauwen, de 55A86G heeft vier HDMI 2.0-aansluitingen, maar helaas geen HDMI 2.1-aansluitingen. Die laatste zijn enkel noodzakelijk als je gebruik maakt van een recente spelconsole of pc en in 4K wilt gamen aan 120fps. Gamen kan daarom tot maximaal 4K60 (of 2K120). De HDMI-aansluitingen ondersteunen wel eARC, ALLM en VRR (48-60Hz) en ze hebben een input-lag van 44,6 ms.

Twee USB-aansluitingen, een composiet video en stereo cinch audio ingang, optisch digital audio-uitgang en hoofdtelefoonaansluiting maken de lijst aansluitingen volledig. Om aan te sluiten op het netwerk is de tv uitgerust met een ethernetaansluiting en WiFi. Bluetooth kan je gebruiken om audio van je smartphone naar de tv te streamen of om het geluid van de tv naar een bluetooth-speaker of soundbar te sturen.

Eén HDMI-aansluiting, de optisch digitale uitgang en de ethernetaansluiting staan naar achter georiënteerd, daar moet je bij wandmontage eventueel rekening mee houden.

VIDAA U: vlot gebruiksgemak

Het smart tv-systeem van Hisense is VIDAA U. Je hebt er misschien nog van gehoord, dit platform wordt ook gebruikt op de Loewe tv’s, beide bedrijven werken naar verluidt samen aan de ontwikkeling. Hisense claimt ook dat het nieuwe versies in de mate van het mogelijk naar bestaande toestellen brengt.

VIDAA U is in elk geval een goed voorbeeld van modern gebruiksgemak. Wat je ook doet, de tv reageert snel en de interface werkt vlot. VIDAA U sluit aan bij de trend die we ondertussen bij alle smart tv-systemen zien: een Home scherm dat het volledige beeld vult. Bovenaan vind je snelkoppelingen naar onder andere de zoekfunctie, ingangen en instellingen. Centraal staan twee rijen apps die je naar believen kunt aanpassen. Zet er je favoriete apps in, in de volgorde die jij bepaalt.

Zodra je een app uit de rij selecteert, verschijnen er bovenaan aanbevelingen uit die app. Onderaan verschijnen aanbevelingen die Hisense zelf kiest uit verschillende apps, je kan zelfs nog verder naar beneden scrollen. Die laatste aanbevelingen vinden we grotendeels nutteloos, maar ze storen ook niet.

Het app-aanbod van VIDAA U is zeer goed, en zal dit jaar nog verder groeien, vooral dan met lokale apps. Onmiddellijk beschikbaar: Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+, NPO Start, KIJK, en NLziet.  Uiteraard sommen we hier enkel de belangrijkste apps op, de lijst is nog heel wat langer. Verder op het jaar verwacht Hisense ook HBO Max, Viaplay, Videoland, Streamz en VTM Go op het platform.

De Hisense levert ook een uitstekende mediaspeler die al onze videoformaten en soundtrackformaten herkende, inclusief Dolby varianten en DTS. Ook HDR-bestanden en ondertitels vormen geen probleem. Je smartphone-scherm kan je mirroren, of gebruik Google Cast voor Netflix of YouTube. De 55A86G is uitgerust met een enkelvoudige DVB-tuner (DVB-T/T2/C en DVB-S/S2). Je kan opnemen naar externe USB harde schijf, of live TV pauzeren.

Slanke afstandsbediening

De Hisense afstandsbediening houdt het midden tussen moderne remotes met een minimaal aantal toetsen en klassieke versies waarop je tussen een overaanbod van toetsen op zoek moet gaan naar de functie die je nu juist wilt. Over de vormgeving niets dan goeds, het is een elegante, slanke afstandsbediening in lichtmetaal met duidelijke toetsen. Die liggen vlak bij elkaar, maar zijn dankzij een duidelijk profiel zelfs op de tast te herkennen. De remote werkt via Bluetooth, dus richten is overbodig.

Er is nog wel wat ruimte voor verbetering. De ‘Home’ toets bijvoorbeeld mocht iets groter zijn. En die vijf toetsen onderaan voor specifieke streaming diensten, dat zijn er toch wel erg veel. Zeker diensten zoals Facebook Watch of Rakuten TV mogen daar verdwijnen. De afstandsbediening beschikt over een ingebouwde microfoon. De stemherkenning is goed, en er zijn commando’s voor een beperkt aantal functies zoals bijvoorbeeld het volume, maar over het algemeen vinden we dat zelden nuttig.

Beeldkwaliteit

OLED-tv’s zitten op vlak van basisbeeldprestaties vaak dicht bij elkaar, ze gebruiken dan ook allemaal dezelfde paneeltechnologie. Verschillen ontstaan door lichte aanpassingen aan het paneel, of op vlak van beeldverwerking. En net daar heeft de Hisense het moeilijk om zich te onderscheiden van concurrenten. Over het algemeen zijn de resultaten goed. De tv scoort top voor willekeurige ruisonderdrukking en deinterlacing. De 1080i beelden van een settopbox voor live tv worden zonder kameffecten of moiré op het scherm gezet. De upscaling naar 4K levert over het algemeen erg zachte beelden. Maar er zijn ook minpuntjes te zien. Blokvorming en kleurbanden ten gevolge van sterke videocompressie kan hij niet wegwerken. En in donkere beelden zagen we soms wat hinderlijk flikkeren in die kleurbanden.

De tv verliest ook een beetje horizontale resolutie, vermoedelijk ten gevolge van de beveiliging tegen inbranden. Er is ook sprake van Chroma Upsampling Error, waardoor er aan de rand van fel gekleurde objecten een lichte trapjesrand zichtbaar kan zijn. Die fouten zijn weliswaar jammer, en zichtbaar op testpatronen, maar ze storen zelden of nooit op echte content omdat je in normale omstandigheden ver genoeg af zit van het 4K-scherm. Die fouten kunnen mogelijk ook via een software-update aangepakt worden.

De 55A86G levert verder alle beeldprestaties die je van een OLED-tv mag verwachten. Perfecte zwartweergave en rijke kleuren zorgen voor meeslepende beelden. Al hangt natuurlijk veel af van de kalibratie. We schakelen het toestel in Filmmaker Mode, die moet de meest waarheidsgetrouwe beelden garanderen. We merken dat de grijsschaal een lichte gele overtoon heeft, maar de fout is relatief klein. Het effect is zichtbaar met een referentietoestel er naast, maar zal je anders vermoedelijk niet storen. De gammawaarde is wat te hoog waardoor het beeld iets donkerder is dan noodzakelijk. Afgezien van die details is het resultaat prima. Wie niet in filmzaal omstandigheden kijkt, schakelt beter over naar de Bioscoop Dag mode.

OLED-schermen kunnen dankzij hun ruim kleurbereik en spectaculair contrast erg knappe HDR-beelden tonen. Anderzijds moeten ze op vlak van piekhelderheid wel de duimen leggen voor top LCD-modellen. De 55A86G is voorzien van een standaard OLED-paneel. Op een 10% venster is de piekhelderheid 550 nits, op een 2% venster net geen 650 nits. Die waardes liggen aan het lagere eind van wat we op dit type panelen zien.

Uitzonderlijk goed deed hij het op een volledig wit veld waar hij 150 nits scoorde. Het kleurbereik van 94% P3 is dan weer een standaard-resultaat.

Met die basisprestaties is het dan vooral uitkijken naar de kalibratie. We schakelen naar de HDR Filmmaker Mode en die toont erg mooie beelden. De belangrijkste vaststelling is dat de Hisense metadata negeert en steevast tot ongeveer 4.000 nits probeert te tonemappen. Beelden die gemastered zijn met lagere piekhelderheden zijn daardoor donkerder dan noodzakelijk. In veel gevallen zou je dat echter zelden merken, de aanpak van Hisense is misschien niet ideaal maar de uitvoering is wel prima. Zelfs in heel helder gemasterde beelden blijft er veel wit- en zwartdetail zichtbaar en zijn kleuren levendig. Dat je daarvoor in ruil een beetje helderheid opgeeft in sommige gevallen vinden we zeker geen drama. Op alle andere vlakken is de kalibratie prima, en de beelden hebben de nodige punch en levendige kleuren zonder onnatuurlijk te lijken.

De Hisense 55A86G ondersteunt niet alleen HDR10 en HLG maar ook Dolby Vision IQ én HDR10+. Daarmee garandeert hij dat je steeds de beste HDR-versie te zien krijgt, welke bron je ook gebruikt.

Geluidskwaliteit

Het audiosysteem van 4x 10 Watt + 2x 10 Watt zorgt voor goede geluidsprestaties. Je kan flink wat volume uit de tv halen, en er zit (weliswaar nipt) voldoende bas in de klank. Filmsoundtracks komen goed uit de verf, tenminste zodra je in de instellingen Dolby Atmos selecteert. De tv staat standaard ingesteld om DTS Virtual:X te gebruiken en die klank vonden we veel te schel.

De tv heeft geen omhoog gerichte luidsprekers, dus het ‘boven je hoofd’-effect van Dolby Atmos is niet echt aanwezig, maar de klank geeft wel een duidelijk ruimtelijke indruk, zoals we merken in ons favoriet Star Wars ruimtegevecht. Ook de muziekprestaties zijn degelijk, al moet je wel opletten bij hardere genres zoals Metal, die duwen de luidsprekers gemakkelijker over hun limiet.

Conclusie

Strak design, prima beeld, fijn geluid, en een handig en overzichtelijk smart tv-systeem, de Hisense 55A86G heeft de nodige troeven. Maar echt uitblinken kan hij niet, ook niet met zijn prijs. Er is heel wat concurrentie in dit OLED-segment, en we hadden de prijs dan ook liever iets scherper gezien.

Wie geen HDMI 2.1-aansluitingen eist, en voorbij de weliswaar niet erg storende schoonheidsfoutjes in de beeldverwerking kijkt, haalt een mooie televisie in huis. OLED-contrast zorgt voor intense beelden met veel diepte, en de rijke kleuren en ruime HDR-ondersteuning leveren meeslepende HDR-beelden. VIDAA U levert modern gebruiksgemak, met een ruime selectie apps.






EDITORS' CHOICE