Review Advance Paris A10 Classic: Gloeiende, wat een fijne versterker!

SAMENVATTING

Wat voor mij als een paal boven water staat is dat de Advance Paris A10 Classic gewoon enorm goed klinkt. Of ik hem nu gebruik als eindversterker achter een receiver of als integrated versterker met een digitale bron, het geluid klinkt vloeiend met veel detail over het gehele frequentiebereik. Is het geluid wat gekleurd en niet neutraal? Ja dat is het, maar dat is niet verkeerd. Advance Paris heeft zijn eigen sausje gebruikt en dat sausje smaakt naar meer.

PLUSPUNTEN

  • Enorm gedetailleerd geluid
  • Keurig afgewerkt met eigen smoel
  • Uitmuntende ingebouwde DAC
  • Instelbare MM phono-ingang
  • USB-B ingang
  • HDMI (ARC) ingangen
  • Inzetbaar als eindversterker in een thuisbioscoop
  • High-bias schakeling
  • Je houdt geld over

MINPUNTEN

  • Heeft de ruimte nodig, want wordt best warm
  • De VU-meters werken als een vuurtje, je blijft ernaar kijken

Advance Paris heeft een volledig eigen smoel, en staat bij degenen die ermee bekend zijn te boek als een 'veel-voor-weinig', ‘gewoon goed’ merk. De fabrikant verdient dan ook zeker een spotlight op ’s lands grootste hifi-platform, dacht ik zo. Voor deze review zette importeur Servi-Q de prachtige Advance Paris A10 Classic bij mij neer. Een hybride geïntegreerde versterker. En gloeiende gloeiende, wat een fijne versterker.

Advance Paris A10: van buis tot klasse A/B

De Advance Paris A10 Classic is een hybride geïntegreerde versterker. De A10 Classic maakt namelijk, als eerste geïntegreerde toestel van de Fransozen, gebruik van ECC81/12AT7 vacuümbuizen in de voorversterker. De eindtrap kent dan weer een high-bias schakeling waarbij pakweg de eerste 10 Watts aan vermogen worden versterkt als een klasse A versterker. Deze high-bias schakeling is overigens ook uit te zetten, want hoe het voor jouw speakers uit de verf komt kan nogal verschillen met andere luidsprekers.

Mijn speakers hebben een hoog rendement (92dB) en daarbij komt de klasse A schakeling zeer goed uit de verf, maar bij wat moeilijker aan te sturen modellen is het vermogen in klasse A wellicht aan de lage kant. Leuk dus om dit aan of uit te kunnen zetten om er zodoende mee te experimenteren.

De eindversterker in de A10 Classic levert ruim voldoende vermogen om, in klasse A/B schakeling, ook lastigere speakers aan te kunnen sturen. De eindversterker is volgens het push-pull principe gebouwd. Bij 8 Ohm wordt maximaal 130 Watt per kanaal geleverd. De A10 Classic levert bij 2,66 Ohm een vermogen van maar liefst 250 Watt per kanaal. Het frequentiebereik loopt van 20Hz tot 80kHz (+/-3dB). De THD ligt op minder dan 0,006% bij 1W/1kHz en op minder dan 0,02% bij 42W/1kHz. Dat zijn, qua cijfers, alleraardigste gegevens.

Smaakvol en degelijk afgewerkt

Ik betrap mezelf erop meteen met de techniek te zijn begonnen, dus even een stapje terug. Het uiterlijk, want het oog wil ook wat. Het eerste wat natuurlijk opvalt bij de eerste blik op de A10 Classic zijn de twee mooie ‘ruitenwissers’ voorop. De afwerking is verder dik voor mekaar. De hoogglans voorkant is smaakvol en het kleine venstertje waar de buizen achter verstopt zitten is centraal boven de bedieningsknop geplaatst.

Die bedieningsknop zelf is overigens ook mooi gevonden. Een aan-uitknop en een grote draai-drukknop, meer zie je niet op de voorzijde qua knoppen, wat het geheel een hele cleane uitstraling geeft. Eenmaal ingeschakeld gloeien de buizen op, worden de meters blauw verlicht en komt er een witte verlichte ring om de bedieningsknop en powerknop heen. Erg smaakvol en geen enorme kerstboom. Het is een echte blikvanger in de luisterruimte.

Behoorlijke featureset

Het lijstje van features en aansluitingen is haast eindeloos. Telt u even mee? Vijf analoge RCA-ingangen, een gebalanceerde XLR-ingang, een amp-in om de A10 Classic alleen als eindversterker te gebruiken, een aanpasbare MM-phono-ingang , een pre-out, een rec-out, twee subwooferuitgangen, drie toslink-ingangen (24/96), een coax-ingang (24/192), USB-A, USB-B (PCM 32/384 en DSD tot 11,2MHz), een poortje voor Advance Paris’ eigen bluetooth dongles, een HDMI-ingang én een HDMI-ARC-ingang. Dus ook voor een upgrade van je televisiegeluid ben je bij de A10 Classic van Advance Paris aan het goede adres.

Aan de voorzijde vind je nog een 6,3 mm hoofdtelefoonaansluiting. De D/A-omzetting wordt uitgevoerd door een hoogwaardige AKM AK4490 chip. Met de Advance Paris A10 Classic kun je dus vele kanten uit. Zo heb ik de A10 Classic tijdens de reviewperiode ook ingezet als eindversterker in mijn homecinema setup, en als geïntegreerde versterker. Dat laatste uiteraard om ook de voorversterker op diens kwaliteiten te kunnen beoordelen.

Wat warmere, maar zeer gedetailleerde sound

Tijdens de eerste klanken valt al op dat het allemaal een tikkeltje warmer en vloeiender klinkt in direct vergelijk met mijn Anthem receiver. De gebruikte MartinLogan Motion 40i speakers zijn erg makkelijk aan te sturen en redelijk neutraal getuned. Met de Anthem klinkt het middengebied wat bijteriger, wat puntiger.

Bij het luisteren naar muziek uit de A10 Classic is het middengebied een beetje beteugeld zonder daarbij microdetails in de hogere frequenties weg te nemen. Het klinkt gewoon erg fijn en bovenal totaal niet vermoeiend, wat garant staat voor lange luistersessies. Het mooie ronde middengebied komt bijzonder goed tot uiting bij het luisteren naar muziek waarbij de focus ligt op vocalen. Vooral muziek van Agnes Obel, Melody Gardot, Al Green en bijvoorbeeld Billie Eilish klinkt echt heerlijk op de combinatie van de Advance Paris versterker en de MartinLogans. Stemmen klinken erg natuurlijk en afhankelijk van de mix erg echt, met veel textuur. Erg fijn.

Om ook de kwaliteiten op andere fronten te beoordelen heb ik maar weer eens onze twee HIFI.NL playlists erbij gepakt op TIDAL. Daar wat elektronische muziek uit gepikt om eens te luisteren naar hoe het zit met de detaillering in het hoog én met de textuur in het laag. Of het aan de MartinLogans, aan de A10 Classic of aan de combinatie ligt weet ik niet, maar het laag gaat fenomenaal diep. Op hoog volume houdt de Fransoos moeiteloos de dubbele woofers van de Motion 40i in bedwang en weet putdiepe tonen de luisterruimte in te sturen. Het is dat ik wéét dat mijn subwoofer niet mee staat te spelen, maar je zou er haast over gaan twijfelen. De A10 Classic haalt echt meer uit de Motion 40i dan ik eerder heb gehoord.

Uitstekende digitaal-naar-analoog-omzetting

De aanwezige DAC van AKM is goed in het algehele ontwerp opgenomen. Er wordt veel detail uit de digitale bron gehaald. Of die bron nu een AAC-stream vanaf mijn iPhone Xr over bluetooth is, via een ontvanger die is aangesloten op de coaxiale ingang, of een hires stream vanaf mijn NAS via mijn Windows 11 laptop op de USB-B ingang. Het klinkt, zonder uitzondering, allemaal erg fraai en zeker niet hard of digitaal. En het klinkt zeker niet allemaal hetzelfde. De verschillen tussen gecomprimeerde signalen en hoge resolutie audio hoor je zeker. Maar de A10 Classic weet wel het onderste uit de kan te halen, ook als het digitale signaal niet van bijvoorbeeld het formaat PCM 24/96 is.

Op een later moment zal ik een multitest uitvoeren met diverse bluetooth ontvangers van Advance Paris. Ik ben vooropgesteld geen enorme fan van het bluetooth gebeuren. In mijn ogen is het streamen via wifi vele malen prettiger. Al was het maar dat ik gewoon weg kan lopen zonder dat de boel begint te haperen en te stotteren, maar wat de A10 Classic in combinatie met bijvoorbeeld de Advance Paris WTX Tubes neerzet is toch wel bewonderenswaardig. Met een goed bereik, maar bovenal een echt goede geluidskwaliteit. Maar goed, daar zal ik op een later moment in een aparte review verder op ingaan.

Conclusie

Wat voor mij als een paal boven water staat is dat de Advance Paris A10 Classic enorm goed klinkt. Of ik hem nu gebruik als eindversterker achter een receiver of als geïntegreerde versterker met een digitale bron, het geluid klinkt vloeiend met veel detail over het gehele frequentiebereik. Is het geluid wat gekleurd en niet neutraal? Ja dat is het, maar dat is niet verkeerd. Advance Paris heeft zijn eigen sausje gebruikt en dat sausje smaakt naar meer.

Advance Paris weet daarbij ook nog een echt eigen smoel mee te geven aan de A10 Classic. De afwerking is smaakvol en de versterker is wat mij betreft oogstrelend mooi en mag dus zeker gezien worden. Als je dan ook nog de erg scherpe prijs van net geen 1600 euro in ogenschouw neemt, is het echt een serieuze concurrent voor de gevestigde orde. Ik kan persoonlijk echt niets aanmerken op de A10 Classic. Ok, hij wordt wat warm en heeft de ruimte nodig, maar dat is echt het enige. Van harte aanbevolen.

Prijs en beschikbaarheid

Tot slot nog even over de beschikbaarheid en de prijs van de mooie Advance Paris A10 Classic. Zoals we allemaal weten hebben heel veel fabrikanten van elektronica te maken met enorm verhoogde kosten en zijn grondstoffen en transportmiddelen beperkt beschikbaar.

Importeur Servi-Q heeft ons laten weten dat ook de apparatuur van Advance Paris hier onder te lijden heeft en de A10 Classic is derhalve lastig verkrijgbaar. Informeer bij je dealer naar de beschikbaarheid. Servi-Q is overigens verheugd om de melden dat de prijsstijging relatief beperkt is gebleven.

Advance Paris A10 Classic
1.595 euro | advance-acoustic.com | servi-q.nl
Beoordeling 5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE