NIEUWS

Het Hongaarse Bayz Audio bouwt omnidirectionele vloerstaande luidsprekers

Bayz Audio is een Hongaarse fabrikant van vloerstaande luidsprekers met een klein portfolio. Op dit moment kan een belangstellende kiezen uit twee modellen. Het kleinste model heet Courante en het vlaggenschip heeft de naam Counterpoint gekregen. Beide modellen vallen op door hun aparte vorm en het feit dat het geluid omnidirectioneel d.w.z. over 360 graden rondstraalt. Bayz Audio heeft bijzondere technische keuzes gemaakt bij de ontwikkeling van zijn luidsprekers.

Bayz Audio Courante

Het in Hongarije gevestigde Bayz Audio is opgericht door Zoltan Bay, die volgens de verklaring van de fabrikant al meer dan dertig jaar betrokken is bij het ontwerp van talrijke hoogwaardige audioproducten. Zoltan is zowel een ingenieur als een fervent pianist. Hij heeft een lange carrière in het ontwikkelen van technische innovaties op het gebied van audio, waarvan vele gepatenteerd zijn. De ontwikkeling van de Bayz-luidspreker (BRS) nam meer dan tien jaar in beslag om te voldoen aan de veeleisende prestaties die Zoltan Bay wilde bereiken.

De vloerstaande Courante is een tweeweg passieve luidspreker met een cross-over van 6 dB/octaaf. De hoogweergave wordt uitgevoerd door een BRS-tweeter (Bayz Radial Speaker). Dat is een volledig radiale 360°-tweeter die is geplaatst in het midden tussen twee inside-out mid-woofers en werkt als een ademcilinder. Volgens Zoltan Bay is het systeem absoluut lineair en is geen DSP of kamercorrectie nodig.

De revolutionaire BRS-tweeter is eigenlijk een cilindrisch membraan gemaakt van een gepatenteerd ultralicht materiaal dat geluid creëert door te pulseren in de richting van de straling. De speciaal ontworpen woofer is gekozen vanwege zijn verbazingwekkende snelheid en unieke magnetische eigenschappen. Zowel de on- als off-axis frequentierespons van de BRS-luidspreker is extreem lineair over de volledige 360 graden straling.

De midwoofers zijn afkomstig van de Deense driverbouwer SB Acoustics en zijn ontworpen door Frank Nielsen. De kast van de Courante is gemaakt van koolstofvezel, uitgehard in een speciaal ontworpen autoclaaf, met als resultaat een extreem lichte maar toch zeer stijve structuur. De koolstofvezel is bekleed met speciaal dempingmateriaal. De twee Courante kasthelften zijn gemaakt in Hongarije, door het bedrijf van András Voloscsuk, die ook onderdelen bouwt voor vliegtuigfabrikanten en Formule 1 auto’s. De montage en het testen wordt gedaan door het team van R&D engineers van Danesian Audio ApS, onder leiding van Frank Nielsen. Eén luidspreker weegt slechts 13 kilogram zonder de granieten voet. Dat is heel erg licht. Vloerstaanders in dit marktsegment zijn immers doorgaans zwaar tot zeer zwaar.

Bayz Audio geeft voor de Courante een frequentiebereik op van 28 Hz tot 22 kHz. De gevoeligheid is 90 dB (2,83 Volt / 1 meter). De impedantie is vier Ohm. Bayz Audio adviseert het gebruik van een versterker van ten minste 50 Watt.

Bayz Audio Counterpart

De vloerstaande Counterpoint is het vlaggenschip van Bayz Audio. De Counterpoint heeft veel van de kleinere Courante maar is intussen wat groter uitgevoerd. Volgens Bayz Audio heeft de Counterpoint een snellere impulsrespons dan zijn concurrenten hetgeen een lagere vervorming oplevert. Het vermogen van de Counterpoint om transiënten razendsnel te volgen, zorgt ook voor zeer zuivere boventonen, aldus ontwerper Zoltan Bay.

Ook voor de Counterpart is de bekende Deense ingenieur Frank Nielsen aan het werk gezet. Hij kreeg de taak om op maat ontworpen woofers te bouwen die pasten bij de snelheid van de BRS. Zijn oplossing maakt gebruik van twee ultrasnelle woofers met een diameter van 240 millimeter die een krachtige bas, snelle transiënten en gedetailleerde resolutie bieden. Ook de behuizing van de Counterpoint is ontworpen door racevliegtuigontwerper András Voloscsuk, is volledig van koolstofvezel en bekleed met een gepatenteerde dempingssamenstelling om ongewenste trillingen volledig te elimineren.

Meer weten? Kijk dan op de website van Bayz Audio.


EDITORS' CHOICE